Fransa'da Türkiye Mevsimi

Son güncelleme: 09.10.2009 01:26
  • Türkiye Mevsimi Etkinlikleri - Türk Gecesi - Eyfel Kulesi - Eyfel Türk Bayrağı Olacak

    noimage

    Fransa'da 9 ay sürecek "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri bugün resmen başlıyor

    Fransa Kültür Bakanlığı, her yıl dünyanın farklı bir ülkesini Fransa'ya konuk ederek Fransız vatandaşlarına bu ülkenin kültürü hakkında 1 yıl süren etkinliklerle tanıtımlar yapıyor. Türkiye'nin 2009'da konuk olması ile ilgili karar eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından alındı.


    Türk karşıtlığıyla bilinen halefi Nicolas Sarkozy'nin etkinliğin süresini 9 aya indirmesine rağmen büyük hazırlıklar sonunda iki ülkenin Kültür Bakanları bugün Paris'te "Türk Mevisimi"ne start verecek. 31 Mart 2010'a kadar devam edecek olan Türkiye Mevsimi, ülkenin en prestijli müzelerinde sergiler, Louvre Müzesi'nin bahçesinde açılacak kahvehane, bayram kutlamaları, konserler ve panellerle Türkiye'yi Fransa gündeminin ilk sıralarına yerleştirecek.

    İşte etkinlik takvimi

    2.5 yıllık yoğun bir hazırlık süreci ve Türkiye ile Fransa'nın toplam 30 milyon euro'luk yatırımıyla gerçekleştirilen mevsim irili ufaklı 400 etkinlikten oluşacak. İşte detaylar:

    * Cumartesi günü Paris'in simgesi Eyfel Kulesi önündeki meydanda "Anadolu Ateşi" dans grubunun yapacağı gösteri ve Mercan Dede'nin vereceği konser, "Türkiye Mevsimi"ndeki ilk etkinlikler olacak.

    * Paris'in en önemli 3 müzesinde sergi salonları Türkiye için rezerve edilmiş durumda. Grand Palais'de İstanbul sergisi 10 Ekim'de başlıyor. Louvre Müzesi'nde de aynı tarihlerde Antik İzmir, Hitit Uygarlığı ve Osmanlı kaftanları üzerine üç ayrı sergi yapılacak. Centre Pompidou'da ise Türk video sanatı üzerine bir sergi düzenleniyor. Grand Palais'deki serginin açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte yapması bekleniyor.

    * Louvre Müzesi'nin Tuileries bahçesinde 15 Temmuz'dan itibaren Cafè Turc kurulacak. Burada bir ay süreyle Türk kahvesi ve Türk yemekleri servis edilecek.

    * Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, yazar Orhan Pamuk, yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e törenle kentin anahtarını verecek.

    * 19 Eylül'de "Ramazan Gecesi" isimli bir etkinlikle bayram kutlanacak.

    * 8 Ekim'de iki ülkenin cumhurbaşkanlarının katıldığı bir törenden sonra Eyfel Kulesi bir ay süreyle Türkiye renklerinde aydınlatılacak.


    * Mevsimde sinema, tiyatro, fotoğraf etkinlikleri de yer alcak. La Rochelle kentindeki sinema festivalinin konuğu Nuri Bige Ceylan olacak, Ara Güler segisi açılacak, ünlü Cahiers de Cinema dergisi Türk sinemasına özel bir sayı çıkartacak.

    * Fransız üniversitelerinde 9 ay boyunca Türk profesörlerin de katılımıyla Türkiye üzerine konferans ve paneller düzenlenecek. Tüm bu etkinliklerin kokteyl ve yemek servislerinde mutlaka bir iki Türk yemeği bulunacak.

    * 1000 lise ve üniversite öğrencisi iki ülke arasında değişim programlarına katılacak.

    AXA, Areva, Total, EADS, BNP Paribas Bankası, Groupama sigorta şirketi ve Renault sponsor firmalar arasında yer alıyor.



#03.10.2009 20:25 0 0 0
  • aslinda cumhurba$kani sarkozy nasil izin verdii hayrett ettim hiç sevmezdi tûrkleri(=
    anadolu ate$ini izlemek çok gûzel
    ay yildizi eyfel kulesinde de görürüz in$:D
#05.10.2009 00:44 0 0 0
  • noimage

    Eyfel kulesi kirmizi beyaz renkleriyle aydinlandii...
    Pazar 11/10/2009 gününe kadar sürecek:)
#09.10.2009 01:26 0 0 0