Marine Park Empire

Son güncelleme: 04.10.2009 21:40
  • Sulu mulu ama ömrü kısa bir hayvanat bahçesi...


    Bu aralar yine tycoon tarzı yapımlarda bir hareketlenme başladı. Tycoon kelimesini kullandığımız yerlerde anlayabilirsiniz ki, birşeyler kurmaya ve işletmeye çalışıyoruzdur. Aslında sosyal hayatta rastlayabileceğimiz birçok öğenin tycoon'unu oynayabilir hale geldik. Yaratıcı fikirler olduğunu da söyleyebiliriz. Yapımcılar iyi niyet göstererek bu tür oyunların maksimum gerçekçilikte bilgisayar ortamında yer almaları için uğraşıyorlar ancak çoğu zaman bu durum tam olarak gerçekleşmiyor ve genelde oynanabilirlikten ve yapay zekanın kötü olmasından dolayı pek başarılı yapımlar olarak karşımızda duramıyorlar. Yine de biz ısrarla değişik tycoon'ları oynamaya kararlıyız, en azından fikir olarak kulağa güzel ve ilk başta oynaması zevkli gelebiliyorlar.

    Burası da neresi böyle?

    Tycoon'ların birçok çeşidi var artık, demiryolları, lunapark, hastane, casino ve daha belki de saymasını unuttuğumuz birçok yapım var. Bizim bu yazıda bahsedeceğimiz tycoon ise bir hayvanat bahçesi kurduğumuz ve işlettiğimiz türden. Üstelik isminden de anlaşılabileceği üzere, Marine Park Tycoon'da, su altı hayvanlarına ve gösterilerine de büyük önem vermemiz gerekiyor. Oyun içerisinde ilerledikçe, bunların önemi daha da fazlalaşıyor ve iyice o olay üzerine eğilmeye başlıyoruz. Genel amacımız, hayvanat bahçemizi elimizden geldiği kadar değişik hayvanla doldurmak. Bunu yaparken, hayvanların özelliklerini de gözden geçirerek, onlara uygun alanlar içerisinde barındırmamız gerekiyor. Böylelikle, ziyaretçilerin ilgisini çekecek ve daha çok para kazanarak parkımızı daha da geliştirme imkanına sahip olacağız. Görsel olarak da gelişim göstermemiz gerekiyor, ziyaretçilerin işine yarayacak yapılar oluşturmalı, parkın güvenliği ve temizliği için personel kiralamamız gerekiyor.

    RTS türündeki oyunumuzun genel yapısı, Zoo Tycoon serisi ile oldukça fazla benzerlik gösteriyor hatta neredeyse aynısı da diyebiliriz. Sadece burada su hayvanları ve su etkinliklerine de önem verildiği belirtiliyor. Ana menüde Tutorial, Scenerio ve Free Game kısımları var. Tutorial'ı olan her yapımda sizlere önerdiğim gibi, burada da Tutorial bölümünü oynayarak, fikir sahibi olmanızı tavsiye ederim. Gerçi, Zoo Tycoon'u oynamışsanız ve oynanış hala taze taze aklınızdaysa, direkt olarak senaryolara başlayabilirsiniz. Scenerio kısmında, tek tek karşımıza çeşitli senaryolar çıkıyor ve bunların içerisinde bizden istenen görevleri başararak bir sonraki senaryoya ulaşmaya çalııyoruz. Görevler içerisinde, genelde bizden istenen belirli sayıda nakit miktarına ulaşmak, gerekli eğitimleri gerçekleştirmek ve binaları kurmak gibi şeyler oluyor. Bunun dışında, Free Game modunda da, parkımızın yüzey şekilleri ve bunun gibi birçok özelliğini kendimiz belirleyerek oyunumuza giriyoruz. Herhangi bir senaryoya bağlı kalmadan, istediğimiz uzunlukta bir bölüme başlıyoruz ve sıfırdan bir park kurarak kendimizi bir anlamda sınama şansına sahip oluyoruz.

    Tabii esas olay, Scenerio bölümlerinde bitiyor. Bölüme başladığımız zaman, oynanışın üç boyutlu olduğunu görüyoruz. Kamerayı mouse sayesinde hareket ettirebiliyor, istediğimiz gibi çevirebiliyor ya da zoom in / out yapabiliyoruz. Mouse sayesinde bunun ilk başta kolay olabileceğini düşünsek de aslında bazı yerlerde kıllık yapıyor ve ayarını tutturamayabiliyoruz. Zoom olayına da bir problem sezdik, normalinden daha yavaş zoom in / out oluyor ve biraz sıkıcı hale gelebiliyor. Üç boyutlu olmasına rağmen, grafiksel olarak birşey vaadetmiyor; hatta bina, hayvan ve insan modellemeleri kötü gözüküyorlar. İşlemlerimizi, soldaki menüden gerçekleştiriyoruz. Hayvanlarla ilgili simgeya tıklayarak onların rahat edeceği yerşekillerini ve çitleri oluşturabilir, istediğimiz hayvanları yaratabilir ve onlar için önerilen çeşitli öğeleri ve yiyecekleri kafeslerine yerleştirebiliriz. Bunun dışında, personelimizle ilgili işlemleri gerçekleştirebileceğimiz bir simge var. Burada, hayvanat bahçemizde çalışmak üzere çeşitli görevlere sahip olan personeller kiralayabiliyoruz. Temizlikten sorumlu olanlar, hayvanları doyuranlar, güvenlikten sorumu olanlar ve dahası var. Ayrıca, birkaç bina da onlar için yapabiliyoruz. Son olarak en önemli simgelerden birisi de ziyaretçilerimiz ile ilgili olanı. Bunun sayesinde de, onların çeşitli ihtiyaçlarını giderebilecekleri yapılar yapabiliyor, böylece hem sempatilerini kazanıp hem de fazladan gelir elde edebiliriz. Yanız menülere alışmak biraz zaman alabiliyor ve dizilimleri biraz karışık geliyor, bu da oynanışı olumsuz olarak etkiliyor.
    Onlar mutluysa ben de mutluyum

    Hayvanların mutluluğunu ve rahatını sağlamak çok önemli. Genel anlamda, parkımızın gelişmesi konusundaki en önemli rolü onların mutluluğu oynuyor. Bir hayvan yaratırken, onun özelliklerini gözden geçirmeli; ne kadar geniş alandan hoşlanıyorlar, kalabalık mı seyrek mi yaşamayı seviyorlar, çevrelerinde hangi yapıları istiyorlar ya da ne tür bir kulübede kalmak istiyorlar, hepsini birden gözlemleyip buna uygun bir kafes yaratmamız gerekiyor. Bunlara uygun durumlar oluşturmadığımız zamanlarda, mutsuz oluyorlar. Tabii ilgilenmemiz gereken başlıca durumlardan birisi de açlık seviyeleri, eğer onların açlıkları ile yeteri kadar ilgilenmezsek, telef olabilirler. Yerşekillerini dilediğimix gibi kaldırıp indirerek, engebeli yerlerde yaşamaya alışmış olan hayvanlara daha da kolaylık sağlayabiliyoruz. Kafeslerin içine, taze su içeren birikintiler yapmalı ve böylece onların su ihtiyacını doğal yollardan karşılamamız gerekli.

    Oyunun genel özelliklerinden bahsediyoruz ancak bunlar olumlu bir şekilde yansıtılmamışlar. Şöyle ki; öncelikle senaryoların ilerleyişi bir garip. Yani, bize bölüm içerisinde çeşitli görevler veriliyor ancak hem oynanış zor, hem de neyi nerede yapacağımızı tam olarak anlayamıyoruz. Bazen, herşeyi şartlara uygun olarak halletmiş olsa da, oyun bize alt ekranda olumsuz mesajlar yollamaya devam ediyor ve bu da bir süre sonra canımızı iyiden iyiye sıkıyor. Görevlerin bizlere sevdirilmesi konusunda herhangi bir çekicilik sağlanmamış ve bu da çok çabuk sıkılmamıza yol açıyor. Bahçemizde, değerlendirebileceğimiz birçok hayvan türü ve hepsinin de değişik özellikleri var, ancak az evvel de belirttiğimiz gibi bunları uygulamak çeşitli olumsuzluklardan dolayı çekici gelmiyor.

    Hayvanat bahçemizi geliştirebilmek adına çeşitli atraksiyonlar ve gelişimler gerçekleştirebiliyor. Bunlar tabii ki, ziyaretçilerin de ilgilerini çekiyorlar. Parkımızın gelişimi için son derece önemli, ancak hiçbirşey bir türlü rayına oturmuyor ki biz de gelişim yapma raddesine gelelim. Personelimiz ile de yakından ilgilenmemiz ve onlara hayvanat bahçemiz içerisinde ağırlık vermelerini istediğimiz çeşitli görevler atamamız gerekiyor. Kimi hayvanların beslenmesinden sorumluyken, bir başkası ise çevreden sorumlu olmalı ve hatta hayvanların bile temizliği ile ilgilenmeli. Aldıkları ücretler de tamamen bizim kontrolümüzde ve istediğimiz gibi değişiklikler yapabiliyoruz.

    İlk başlarda ağrılık verilmemiş olsa da, daha sonra karşımıza çıkan özellik ise, oyuna da adını veren su altı olayları. Hayvanat bahçemiz içerisinde, su hayvanlarını da sergileyebildiğimiz çeşitli havuzlar, akvaryumlar ve çeşitli su layları düzenleyebiliyoruz. Bunların sonucunda parkımıza çeşitli armağanlar kazandırabiliyor ve daha tanınmış bir hale gelebiliyoruz. Akvaryumlarımız içerisinde sergileyebileceğimiz, vahşi ya da normal çok çeşitli balık var. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken kısımlar da bu olacaktır muhtemelen. Tek düşüncem, umarım bu bölümlere kadar sabredebilirsiniz.

    Gidelim baba sıkıldım!

    Genel olarak bir Zoo Tycoon klonu ile karşı karşıyayız ancak Zoo Tycoon'a uzaktan yakından yaklaşamayacak, vasatı da hiç aşamayacak bir yapım. Menülerin ve görevlerin belirsizliği ve garip bir kopukluk var. Belki ufak yaşta bir dostunuza hediye edebilirsiniz ve o da zevkle oynayabilir, ancak oyunseverler için Marine Park Empire'ın birşey ifade edebileceğini hiç zannetmiyorum.
#04.10.2009 21:40 0 0 0