Küçük Kızın Başarı Öyküsü

Son güncelleme: 05.10.2009 08:49
  • Hayatını zorluk, çaresizlik ve fakirlik içerisinde geçiren Leyla, ilkokulu her türlü şeyden yoksun olarak bitirdi. Ailesine bakmak ve yardımcı olmak zorunda kalan Leyla, maddiyatsızlık yüzünden diğer kardeşleri gibi, öğrenimine tam olarak devam edememişti.
    Okumak ve eğitim almak istiyordu. Fakat, bazı çocuklar gibi, hayat ona okuma imkanı sunmamıştı. Bu fakirlik içerisinde birçok hayali ve birçok amacı vardı. Kendilerine ait olmayan küçük bir barakada yaşamlarını sürdürüyorlardı. Babası bir fabrikada işçi olarak çalışıyor, annesi de evlere temizliğe gidiyordu. Küçük yaşına rağmen anne ve babası gibi hayatın zorlu yollarında ezilip, büzülmeden yol almak, yaşamak istiyordu. İşte! Bu yüzdendir ki okuma isteği.
    Leyla, ilkokulu bitirdikten sonra, evinle ve kardeşlerinle ilgileniyor ve boş vakitlerini şehrin halk kütüphanesinde geçiriyor, bilmediği birçok konuyu buradaki kitaplardan öğreniyordu. Babası ile annesinin emeklerinin karşılığında kazandığı para, sadece karınlarını doyurmaya ve evin diğer masraflarına gidiyordu. Kendilerine ne bir kıyafet, ne de bir kitap alabilme şansı doğmuyordu.
    Leyla, genellikle her işçi çocuğunun yaşadığı gibi, bakkaldan veresiye alışveriş yapıyor, babasının aldığı maaşla bu borç bakkala ödeniyordu. Bazen bakkala kardeşleri gidiyor, bazen de kendi gidiyordu. Bakkaldan aldığı her üründe, bakkal sahibinin aldığı ürünü, gazete kağıdıyla sarması, ona bu gazete ve dergi sayfalarını okumasına olanak sağlıyordu. Leyla, bu sayfaları okuyarak hem okumasını ilerletiyor, hem de okuduğu her şeyde bilgileniyordu. Okudukça ufku genişliyor, bilgi dağarcıyı artıyor ve hayata bakış açısı değişiyordu. Ve, böylece içini daha bir okuma ve başarıya ulaşma hırsı kaplıyordu. Leyla okuyamadığı için ailesine kızmıyor, sadece onların hayatın gerçeklerini nasıl olurda, fark edemediklerine bir anlam veremiyordu.
    Günler, aylar, yıllar geçtikçe Leyla kütüphaneye gitme durumundan vazgeçmiyordu. Eli her kalem tuttuğunda, okuduğu kitapların sayfalarını her çevirdiğinde hayata daha bir tutunuyordu. Leyla, yavaş yavaş bu hayatta yolunu buluyordu.
    Zaman geçti ve Leyla büyüdü. Yaşamak için ailesine ve paraya ihtiyacı vardı. Büyümüştü, başarma isteği gün günden çoğalmaya başladı. Bu yüzden işe girdi. Öyle çok büyük bir para almıyordu çalıştığı işyerinden. Ama, aldığı her maaşıyla evine ve kardeşlerine katkıda bulunduğu kadar, kendine de parasının yettiği ölçüde kitaplar, dergiler, ansiklopediler alıyordu. Büyüdüğü için dünyayı ve ülkesini daha iyi tanımak istiyor ve oralardaki yaşamlar hakkında bilgiler edinmek istiyordu. Bu yüzden öncelikle kendine bir büyük atlas aldı. Bu atlastan ülkelerin yerlerini, başkentlerini, coğrafi şekillerini öğreniyordu. Öğrendikçe de başka kaynaklardan o ülkelerin dillerini, dinlerini ve yaşam biçimlerini öğreniyordu. İleride Coğrafya alanında çalışmak istiyordu.
    Leyla, bir gün dışarıdan okul bitirme sınavlarına girdi. Bu arada hem çalışıyor, hem de okuyordu. Amacı vardı. Amacını koltuğunun altına alarak, yaşamda seyahat yapıyordu. Yıllar geçti. ortaokul, lise derken Leyla, üniversiteyi de bitirdi. Ve, o çok istediği dalda Coğrafya Öğretmeni olarak, bir okulda görev yapmaya başladı. Coğrafya branşında o kadar çok başarılıydı ki; bilmediği ülkeler, bilmediği başkent ve özellikler yoktu. Merakı, isteği ve azmi onu öğretmenlik hayatı boyunca başarıya ve umuda yöneltecekti. Mesleğindeki başarısı herkes tarafından duyulacak, kendi ülkesi ve dünya ülkeleri hakkında hazırladığı coğrafi belgesel, onun dünya çapında bir ünvan ve ödül kazanmasına neden olacaktı. Aldığı bu ödül ona, başka bir ülkede ve başka bir şehirde, dünyaca tanınmış büyük üniversitelerden birinde, alanında mastır ve daha sonra doktora yapmasına kadar götürecekti.
    İşte! Leyla zorluk ve fakirlik içerisinde hayalinin peşinden koşan, her türlü zorluğa göğüs germiş bir kız olarak başladığı bu yolculuğu, dünya çapında ve ülkesinde tanınan, başarı ve azmin zaferini yaşayan bir kişi olarak, ülkesinde kendisi gibi, coğrafya alanında meraklı nice öğrenciler yetiştirecekti.


    Yazan : Melodi AKÇAY
#05.10.2009 08:49 0 0 0