Metal Gear Solid 3 Subsistence

Son güncelleme: 05.10.2009 15:13
  • Yılan geri döndü!


    Dile kolay, tam 20 sene. Nedir 20 sene? Tabi ki Metal Gear'ın yaşı. Hideo Kojima'nın çocuğu, kitleleri peşinden sürükleyen efsanevi karakter Snake'in doğumu. MSX konsolunda ilk göründüğü sene 1987 ve şimdi, 2006 yılında, bu senenin yaz tatilinde, yaklaşık 20 senedir olmayan bir şeyi hediye ediyor Kojima. Artık Metal Gear, online oynanabiliyor.

    Şimdi biraz başa dönelim ve elimize geçen materyali inceleyelim. Bir kere oyun Metal Gear Solid 3'ün geliştirilmiş bir kopyası. Bununla birlikte, üç DVD'lik bir paket olarak geliyor. Bu pakete dâhil olanlarsa şunlar;

    DVD'lerde neler var?

    İlk DVD'de oyunun orijinali yer alıyor. Zaten adı da 'Subsistence Disc'. Eski versiyonundan hemen hiç farkı yok, tek eklenti yeni kamera açısı.

    İkinci DVD 'Persistence Disc' olarak açılıyor ve yaklaşık 5 dakikalık bir videonun ardından menüye giriyoruz. Bu disk, bizim hayatımızın yeni bir evresi çünkü onun içinde 'Online Mode' var. Ana menüde sadece bekleyin ve videoları izleyin. Internet görüntüsünün dışında, ortalama on dakikalık farklı bir tane daha mevcut.

    Online Mode oynamak için, öncelikle hafıza kartınıza bir ağ dosyası yaratmalı ve kaydetmelisiniz. Henüz Türkiye desteği olmadığı için, maalesef okumakla yetinmeniz gerekiyor. Ağ dosyasını yarattıktan sonra, onu yükleyip oyuna giriyoruz. Detayları daha sonra anlatacağız, şimdi DVD'ye devam.

    Snake

    İkinci seçenek 'Snake vs Monkey'. İsmi kadar kendisi de garip bir oyun. Maymun avlıyoruz. Bunun dışında bir de oyunun ana karakterleriyle dövüşebildiğimiz 'Boss Fight' kısmı var ki, sanırım her oynayan için özel anların tekrar yaşanması olacak.
    Son olarak da sadece Konami'nin kendi sitesinde yayınladığı özel videolar. Kesinlikle izlenmeli ve kahkahalara boğulmalı. Gerçekten keyifli.

    Son DVD ise sadece özel versiyon ile birlikte geliyor (Metal Gear Solid 3: Subsistence Limited Edition) ve içinde MGS2 ile MGS4'ü bağlayan bilgiler, videolar ve resimler içeriyor. Siparişinizi verirken mutlaka bu sürüme öncelik tanıyarak düşünün.
    Gelelim esas noktaya ve internet oyununun anlatımına. Maksimum sekiz oyuncuya destek vermek üzere, en çok beklenen ve merak edilen değişime!

    'Deathmatch' ve 'Team Deathmatch' olarak yer alabileceğiniz bu mod'da, oyundan alınan ama sadece gördüğünüz ve kullanamadığınız alanlarda savaşıyoruz. Toplamda da 12 farklı harita mevcut. Tamamı sizin gerçek bir Snake olmanız üzerine kurulu olduğundan, kurtarma ya da ele geçirme veya gizlilik yeteneklerinizi konuşturma sıranız geldi.
    Gizlilik üzerine kurulu bölümlerde 'tek kişilik ordu' konseptine harfiyen uyuyoruz. Bir kişi Snake olurken, oyuna dâhil olan diğer oyuncular da, onu avlaması gereken korumaları üstleniyor. Tabi muhtemelen sizin gibi düşünen en azından birkaç bin kişi olacağından, programcılar her karaktere ayrı bir puan özelliği getirmişler. Kolay mı ulu Snake'i avlamak? Becerebilenlere tabi ki fazladan puan yazılacak. Hızlı, sessiz ve görünmez olmayı öğrenmenizi öneririm. Kamuflaj önemli mevzu.

    Frag değil Frog

    Ele geçirmeye dayalı bölümlerde takım olarak oynuyoruz. Amacımız diğer oyunlarla hemen hemen aynı. Sadece 'Capture The Flag' tarzının yerini, 'Capture The Frog' almış. Hideo beni güldürmeyi başarabilen yegâne insan. Kurtarmaya yönelik oyunlarda ise bir takım plastik ördeği korurken, diğer takım onu kaçırmaya çalışıyor.

    Bir takım tamamen yok edilene ya da zaman dolana kadar tüm harita emrinize amade. Ördeği alın ve kendi kampınıza geri getirin. Online oyunların bir diğer özelliği de, her oyundan önce sunuculara erişebiliyor ve kayıtlarınızı inceleyebiliyor olmanız. Böylece puan durumunuzu ve sıralamanızı görebilirsiniz.

    Yorumlardan gördüğümüz kadarıyla da bağlantısı kısıtlı olan kullanıcılarda bile yavaşlama söz konusu değil. Bunu da ekstra bir artı olarak not düşelim Konami hanesine. Oyun işte bu hale geldi ya da gelmiş. İyi mi olmuş peki? Kesinlikle, tartışılmaz.

    Bir kere Metal Gear Solid 3, başlı başına mükemmeldi. Şimdi ise serinin dördüncü oyunu gelmeden karşılaştığımız bu genişletilmiş versiyon ile çok büyük bir açık ve çok büyük bir açlık gideriliyor. Açıkçası serinin herhangi birini oynadıktan sonra 'aslında bunun internet oyunu ya da filmi süper olurdu' demeyen yoktur sanırım? En azından herkes kafasından geçirmiştir'

    Eskiler

    Yapıtın ikinci DVD'sinde, 1987 ve 1990 yapımı olan orijinal MGS'leri bulabilirsiniz. Bu oyunlar sadece Japonya'da ve sadece onlara özgü olan MSX ile MSX2 platformlarına çıkmıştı. Seneler sonra, ilk kez bu yapımlar yeni nesil oyuncuların karşısına getiriliyor. Kesinlikle keyifli bir yolculuk.

    Bunca yazıdan sonra, tek yapmanız gereken en yakın satıcınızın kapısını aşındırmak. Kesinlikle eğleneceksiniz ve dördüncü oyun gelene kadar kurcalamaya devam edeceksiniz.
#05.10.2009 15:13 0 0 0