Metroid Prime Trilogy

Son güncelleme: 05.10.2009 15:17
  • Samus Aran olmaya hazır mısınız?


    "Yazı için Ozan Özarslan'a teşekkür ederiz."

    Sonunda herkesin dilindeki serinin üç oyunu bir arada. Metroid Prime Trilogy, Wii için yeniden elden geçirilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. İlki ile büyük ses getirmeyi başaran Metroid Prime (Kısaca MP), en son üçüncü üyesiyle Wii platformunda piyasaya sürülmüştü. Trilogy sayesinde, serinin hikayesini tek bir oyun üzerinden takip edebileceksiniz.

    İsterseniz incelemeye geçmeden önce, yapım hakkında bilgisi olmayanlar için biraz konusundan bahsedeyim. Her şey sömürgeci bir topluluk olan Space Pirates ve onlara liderlik eden Ridley'in, dünya üzerindeki son insan kolonisine saldırması ile başlıyor. Ridley ve ekibi koloninin tamamını öldürüyor. Fakat sarı saçlı, mavi gözlü, üç yaşındaki kız çocuğunu gözden kaçırıyor. Annesini ve babasını saldırılarda kaybetmiş olan bu kız çocuğu, uygar bir toplum olan ve teknolojide büyük işler başaran Chozolar tarafından bulunuyor. Chozolar aynı zamanda Metroid Prime'ın üçüncü yapımında Skytown'ı inşa eden uygarlıktır. Space Pirates'in yaptığı saldırının hemen ardından dünyaya inen Chozolar'ın sinyalleri takip ederek buldukları kız çocuğu Samus Aran, Chozolar'ın onun için geliştirdiği güçlendirilebilir mekanik kıyafet ile Galaktik Federasyon'un emrinde çalışmaya başlıyor.

    Etrafına iyi bak taranacak çok şey var

    Yapıma giriş yapmamız ile birlikte kendimizi profil yaratma ekranında buluyoruz. Profil yaratma derken öyle bazı oyunlarda olduğu gibi uzun uzun boşluk doldurmalar değil. Wii'de bulunan Mii karakterlerinden birini seçiyoruz ve ana menü ile karşılaşıyoruz. Tek kişilik mod, çoklu oyunculu mod, ayarlar ve ekstra bölümlerinin bulunduğu ana menünün sade bir yapısı olduğunu ve kullanımının kolay olduğunu sizlere söyleyebilirim. Tek kişilik bölümün içerisine girdiğimizde, serinin üç oyunu da ayrı başlıklar altında sıralanıyor. Ayrı başlıklar altında listelenmesi sayesinde, yapımlar birbirinden bağımsız bir şekilde oynanabiliyor. İsterseniz herhangi bir oyundan başlayıp, sıkıldığınız yerde kaydedip, diğer Metroid Prime'lardan birini oynayabilirsiniz.

    "Samus Aran, Chozolar'ın onun için geliştirdiği güçlendirilebilir mekanik kıyafet ile Galaktik Federasyon'un emrinde çalışıyor."
    Yapımı ilk defa oynayacak olan kullanıcılar varsa, ilk oyundan başlamalarını hikayeyi öğrenmeleri açısından tavsiye ederim. Bölüm için ne kadar ilerleme kaydettiğimizi liste sayesinde rahatlıkla görebiliyoruz. Metroid Prime'da güzeller güzeli Samus'u yönetiyoruz. Yapım her ne kadar görüntü olarak klasik bir FPS havası verse de, içerisinde bulundurduğu bulmacalar ve özellikler sayesinde diğer FPS'lerden farklı olduğunu bize kanıtlıyor. İlerleyişimiz sırasında açılmayan kapıları ya da karşımıza çıkan çeşitli engelleri Samus'un üzerinde bulunan 'Scan etme' özelliği ile geçebiliyoruz. Yeri geldiğinde top şeklini alarak dar yerlerden ilerliyoruz. Düşmanlarımızın zayıf noktalarını öğrenirken ya da karşımıza çıkan nesneler hakkında bilgi toplarken, tarayıcımız en büyük yardımcımız oluyor. Görevlerdeki temel ilerleyişimiz zaten harita üzerinde bulunan nesneleri tarama üzerine kurulmuş.

    Multiplayer'da ne yazık ki online bir seçenek yer almıyor. Aynı makine üzerinden "Split-Screen" olarak oynayabiliyoruz. Yapımın koleksiyon sürümüne online destekli multiplayer eklense daha eğlenceli olurdu.
    Trilogy içerisinde bulunan Metroid Prime 3, Wii için hazırlanan bir oyun olduğundan, görsellik açısından konsolun gücünü başarı ile kullanıyor. MP3'ün dışında yapımda bulunan 1. ve 2. yapımlar zamanında GameCube'un en iyi görselliğe sahip oyunları arasında yer alıyordu. GameCube kullanıcıları konsollarının gücünü bu oyun ile anlamışlardı. Metroid Prime 1 ve 2'yi yeniden ele alan Nintendo, daha detaylı ışıklandırma efektleri eklemiş ve iki yapımı da geniş ekranda oynanabilir hale getirmiş. Koleksiyon versiyonu içinde bulunan üç oyunu da 16:9 formatında oynamanız mümkün. Her ne kadar 1. ve 2. MP için Wii'ye özel çalışmalar yapılmış olsa da, görsel olarak daha da güzel işler çıkartabilirlerdi diye düşünüyorum.

    Avcı Samus iş başında

    Serinin bütün müzikleri ve seslendirmeleri bu özel versiyonda karşımıza çıkıyor. Menüde kullanılan müzikler, silahların efektleri ve karakterlerin seslendirmelerinin oldukça başarılı. İsterseniz müziklere menünün içinde bulunan ekstralar bölümünden ulaşma imkanınız var. Oyunlara özel olarak sıralanmış olan müzikleri bölümlerde kazanmış olduğumuz puanlar sayesinde aktif edebiliyoruz.

    Metroid Prime Trilogy'nin en önemli özelliği bütün MP oyunlarının Wii'nin kontrol sistemine uyarlanmış olması. Hareketlere duyarlı kontroller ile oynamak, Gamecube'e göre çok daha farklı bir deneyim sunuyor. Üç yapımda da WiiMote'u ve Nunchuk'ı aynı anda kullanıyoruz. Her ikisini de aktif kullanmamız gereken yerler var. Harita üzerinde çekmemiz ve itmemiz gereken nesneleri, zaman zaman el hareketlerimizle hareket ettiriyoruz. Rahat bir şekilde nişan alabiliyoruz. Bu da düşmanlarımızı rahatlıkla ekarte edebilmemizi sağlıyor. Metroid Prime oynarken kendinizi bazen bir FPS içerisinde, bazen bir platform oyununda, bazen ise zorlu bir macera oyununda hissedebilirsiniz.

    "Metroid Prime Trilogy'nin en önemli özelliği, ilk iki oyunun da Wii'nin kontrol sistemine uyarlanmış olması."
    Bölümler de ilerledikçe karakterimizin özellikleri gelişiyor ve bu özelliklere uygun engeller ile karşılaşmaya başlıyoruz. Üç MP'de farklı silah seçenekleri sunan Trilogy'de, genel olarak ışın topumuzu ve ona benzer silahlar kullanıyoruz. Bölümler ilerledikçe silah seçenekleri de artıyor. Işın topu silahımızla seri atışlar yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra ateş tuşuna basılı tutarak, silahımızı şarj edip daha güçlü ışınları rakiplerimizin üzerine gönderebiliyoruz.

    Yapımı satın alanlar, koleksiyon versiyonu olmasına rağmen ilk bakışta güzel gözüken bir kutuya sahip görünse de, çokta tatmin etmeyecek bir kutu ile karşılaşıyorlar. Dış görünüş olarak güzel gözüken pakette, serinin hikayesini anlatan ve oyundan resimler ile süslenmiş olan kitapçık çıkıyor. Trilogy'nin şık bir dış görünüşü olmasına rağmen, içerisinde bulunan eklerin daha dolu olmaması biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Bu eksikliği yapımın içerisinde bulunan ekstralar bölümü bir nebze ortadan kaldırıyor. Arşiv yapanlar ya da MP serisi ile henüz tanışmamış oyun severler için Metroid Prime Trilogy kaçırılmaması gereken bir fırsat. Oyunu, tüm Nintendo Wii sahiplerine tavsiye ediyorum.
#05.10.2009 15:17 0 0 0