Moto GP 3

Son güncelleme: 05.10.2009 15:48
  • Moto GP serisi üçüncü oyunuyla devam ediyor.


    Namco oyunlarını bilirsiniz, şimdiye kadar gerek dövüş gerekse yarış olsun genelde kaliteli oyunlara imza atmışlardır. Türünün tartışmasız en iyi örneği olan MotoGP serisi de Namco ile artık özdeşleşmiş bir isim; serinin hazırlanan son oyunu olan MotoGP 3'te geçmişte olduğu gibi yine çok kaliteli bir şekilde pistlere döndü...

    Hatırlayacağınız gibi ilk iki MotoGP oyunu lisanslı motorları, sürücüleri ve harika yarış atmosferiyle birlikte, bize çok gerçekçi sürüş deneyimleri sunuyordu. Seriye son eklenen MotoGP 3'ün eski oyunlara nazaran çok fazla bir yeniliği olmamasına rağmen MotoGP oyunlarına yeni bir soluk getirdiği de kesin. İkinci oyuna nazaran görsel anlamda çok fazla bir kalite farkı olmasada, oynanış ve diğer ufak ayrıntılar olarak oyunda bir takım yenilikler var.

    Oyunda yine bildiğiniz tüm modlar mevcut. Her zaman ki gibi oyunda bir şampiyona modu var. Burada kendinize gerçekte bulunan turnuva takımlarından birini seçiyor ve diğer takımlarla kapışıyorsunuz. Single Race ve Time Trial'de öteki oyun modları; Time Trail'de tek başınıza yarışırken en iyi tur zamanınızı takip eden Ghost Pilot'ta sizinle birlikte oluyor...

    Bu motosikletler gerçek birer canavar...

    Oyunda bazıları size önceki oyunlardan tanıdık gelecek birbirinden iyi ve zorlu toplam 15 pist var. Bundan bir önceki oyunda 10 tane pist vardı. Bunun dışında 41 tane de motosiklet bekliyor sizi. Gerçekleriyle tamamen birebir tasarlanmış motorların yanında, oyunda gizli olan ve tek kelimeyle canavar olarak nitelendirilebilecek motorlara da yer verilmiş.

    Oyunun kontrolleri eskiye göre geliştirilmiş durumda. Aslında MotoGP'nin önceki oyunlardan tek farkı da bu kontroller. Oyun oynanışı daha bir gerçekçi olmuş ve daha zorlaşmış, yani bu oyunda daha esnek bir kontrol imkanı sunuluyor. Şimdi biraz karışık oldu gibi ama aslında değil, oyunda kontrol etmeniz gereken artık daha fazla motor kısmı var; ön ve arka frenler, öne ve arkaya ağırlık verme gibi seçenekleriniz oluyor ve bunların hepsini analog olarak kontrol edebiliyorsunuz. Çok ince detaylarla hareket edebildiğiniz gibi eğer oyuna alışabilirseniz viteslerin de manuel olmasıyla süper yarışlar çıkartabiliyorsunuz. Tabi isteğe göre bazı şeyleri (vites gibi) otomatiğe de alabiliyorsunuz. Böylelikle üzerinizdeki yük biraz hafifliyor ama eğer manuel olursa, gerekli yerlerde daha yararlı hareketler yapabiliyorsunuz.


    Bu virajlar çok keskin!

    Yarışlara başlamadan önce motorlarınızda çeşitli ayarları değiştirebiliyorsunuz. Lastik ayarlarından, fren sertliğine kadar değişik seçenekleriniz var. Bunları ayarlamanız bazı zorlu bölümleri kolayca geçmeniz anlamına gelebiliyor. Oyunu eğer kolay zorluk seviyesinde oynarsanız yarış esnasında dönüş ve fren yardımları yapılıyor. Orta ve zor modda ise bu yardımlar olmuyor ve bir bakıyorsunuz virajlar sanki daha zorlu olmuş. Oyuna alışana kadar bu modu kullanmanızda yarar var; ama bu kolaylığı kullanmadığınız zaman başta bir an afallıyorsunuz. Bunun yanında yeni eklenen öne arkaya yatma olayının analog olması size virajlarda öyle bir rahatlık sağlıyor ki, en zorlu virajlarda bile kendi yaptıklarınıza inanamıyorsunuz...

    Sezon yarışları; alıştırmalar ve değişik çeşitte karşılaşmalardan oluşuyor. Teke tek yarışlardan slalomlara kadar her çeşit yarış var neredeyse. Özellikle teke tek yarışlarda kapışma her dakika kaçınılmaz oluyor. Ayrıca oyunda bitirmeniz gereken alıştırma seçenekleri de oluyor. Bunlar üç ayrı zorluk seçeneklerinde bulunmakta, zorluk arttıkça yapay zeka artıyor ve yardım modlarından bazıları kapanıyor.

    Oyunun grafikleri oldukça kaliteli, bu kaliteye rağmen de oyunda asla yavaşlama olmuyor. Motosiklet modellemeleri de gerçekleriyle tamamen aynı tasarlanmışlar, çeşitli efektler ve parlamalar da iyi bir atmosfer sağlıyor. Motor üzerindeki reklamlar dahi okunabilir nitelikte. Pilotlar da, aynı şekilde iyi modellenmişler, özellikle motor üzerindeki hareketleri oldukça gerçekçi. Virajları dönerken yana yatmaları, öne veya arkaya hareket etmeleri falan oldukça iyi. Tabi ki pist tasarımları da oldukça kaliteli; etraftaki panolar, seyirciler, değişik araçlar ve bitkiler oyuna çok iyi aktarılmış. Yalnız seyirciler pek iyi olmasalar da yanlarından hızla geçip gittiğiniz için pek kafaya takmıyorsunuz. Oyunun bu denli detaylı olması etraf ne kadar kalabalık olsa da, oyunun frame rate'inin gözle görülür biçimde düşmesini sağlamıyor. Bu da oyunun iyi optimize edildiğini gösteriyor.

    En önemli noktalardan biri olan seslendirmeler de oldukça iyi. Her motorun sesi gerçeğinden kaydedilerek oyuna aktarılmış. Exhaust sesleri gerçekçi, tekerlek kayması ve diğer ufak tefek sesler de es geçilmemiş. Müzik olarak tahmin ettiğiniz gibi, yine rock müzikler ağırlıkta, sağlam parçalar da var, kötü parçalar da; ama müziği kapatıp kendinizi yola odaklamak bazıları için daha eğlenceli olabilir. Aslında daha fazla söze gerek yok; gerçekçi simülasyon oyunlarını sevenler bu oyunu kesinlikle arşivlerine katmalılar.
#05.10.2009 15:48 0 0 0