yardım eder misiniz...??

Son güncelleme: 09.10.2009 11:50
  • bnm bi sorum var mrk ediyorum biz insanlar koyun ,kuzu bitkiler vb. şeyleri yiyoruz ama neden bizim qibi etle beslenen hayvanları yemiyoruz?? araştrdım ama bulamadım... söyleyen olursa sewinirim20
#05.10.2009 18:56 0 0 0
  • Hangi konuda yardım istediğinide yazsaydın daha iyi olurdu..
    Ne gibi bir yardım talep ediyorsun sana zahmet olucak ama bir yazıver...
#05.10.2009 18:58 0 0 0
  • ynlış olmuştu o prdn sorum bu??
#05.10.2009 19:04 0 0 0
  • Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, tilki, gelincik gibi avını köpek dişi ile yakalayan yırtıcı hayvan yenmez.


    Avını pençesi ile yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin gibi kuşlar yenmez.

    işte bu ve benzeri açıklamalar,

    sanırım nedeni yenmesi haram edilen hayvanlar olduğu için yenmiyor
    yani sebebi dinimizle alakalı birazda..
#05.10.2009 19:06 0 0 0
  • biz insanlar koyun ,kuzu bitkiler vb. şeyleri yiyoruz ama neden bizim qibi etle beslenen hayvanları yemiyoruz??

    Otoburları yiyen Etoburuz :)

    Bunu bir yerde okumuştum bulmaya çalışırım...Et yiyen hayvanların eti, insan sindirim sistemi tafarından sindirilmesi zor olduğundan, doğanın dengesi kuruluşundan beri yenmemiş...ha insan eti yiyenler olmuş, onlarada yamyam denmiş :)
#05.10.2009 21:34 0 0 0
  • yorulma Pedaliza.ondan alıntı yaptım.çok uzun bir yazı idi.

    ...insan yemek için etle beslenen hayvanları değil, tahılla beslenenleri seçmektedir. Neden? Çünkü et yiyen hayvanın eti yenmeyecek kadar kokar. Midenin etteki proteini parçalaması için çok miktarda asit salgılaması gerekir. Et bağırsaklara geçtiğinde bu kez çürümeye ve toksik maddelerin oluşmasına yol açar. Hayvansal proteinin sindirilememesi idrarda aşırı derecede üre, asit ürik ve amonyak gibi zehirlerin oluşumuna neden olur...
#05.10.2009 22:17 0 0 0
n.d n.d foto




  • Dinimiz, insanı maddi ve manevî her türlü zarardan korumak için bir takım kurallar koymuş ve insana zarar verebilecek pis ve kötü olan her şeyi yasaklamış; temiz güzel ve faydalı olanı da helal kılmıştır. (Bakara, 2/168,173; A'raf, 7/157) Domuzun pis olduğu ve etinin haram kılındığı Kur'an-ı Kerim'de açıkca ifade edilmiştir. "Allah size ancak ölü hayvan etini (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (Bakara, 2/173).

    Fıkıh kitaplarımızda eti yenen ve yenmeyen hayvanlar konusu işlenirken, ilk planda yenilmesi caiz olan kara hayvanlarının etlerinin yenilebilmesi için, dinimizin koymuş olduğu ölçülere göre kesilmiş olmaları gerektiği ifade edilmektedir. Bunun yanında etlerinin yenilip yenilmeme durumuna göre hayvanlar;

    a) Yalnız suda yaşayan hayvanlar,

    b) Yalnız karada yaşayan hayvanlar,

    c) Hem suda hem de karada yaşayan hayvanlar olarak sınıflandırılır. Bu gruplara dahil hayvanların hangilerinin etlerinin yenilip yenilmeyeceği ve sebebi bahse konu bölümlerde genişçe anlatılmaktadır.

    Bu konuda bütün fıkıh ve ilmihal kitaplarında yeterli bilgiler mevcuttur.

    Etleri Yenen ve Yenmeyen Hayvanlar

    Yaratılışında vahşet ve bayağılık olmayan, iğrenç görülmeyen hayvanların etleri din ölçüleri içinde helaldir, yenebilir. Tavuk kaz, ördek, zürafa, deve kuşu, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, koyun keçi, deve, sığır, manda, ekin kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, tavşan ve turna gibi hayvanlar bu kısım eti yenen hayvanlardandır. Serçe ve sığırcık kuşlarını yemekte de bir sakınca yoktur.

    Yarasa kuşunun yenip yenmemesinde, haram veya mekruh olup olmamasında ihtilaf vardır. Hüdhüd kuşunu yemek mekruhtur.

    Saksağan, kumru, bülbül, keklik kuşlarının eti aslen helaldir. Ancak bunların etlerini yiyenlerin bir belaya tutulacakları halk arasında söylenti haline geldiği için yenmeleri iyi değildir.

    (Şafiîlere göre, kırlangıç, tavus, hüdhüd ve papağan kuşlarının etleri haramdır. Martı ve balıkçıl kuşları ise helaldir.)

    Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır. Azı dişleri olduğu halde bunlarla başkasına saldırmayan bir hayvanın eti de yenebilir; deve gibi...

    Tırnakları ile kapıp avlanan, tırmalayan ve yaratılışında bayağı olan kuşların etleri de haram veya tahrimen mekruhtur. Kerkenez, çaylak, kartal, kuzgun, akbaba, alaca, karga, yarasa, atmaca, şahin gibi... Bunlar leş yemekten çekinmezler. Tırnaklı olduğu halde bununla hayvanları avlamayan bir kuşun eti yenilebilir, güvercin gibi...

    Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.

    Görülüyor ki, bu haram olan hayvanlardan bir kısmı yırtıcı bir yaratılışa sahibdir, yaratılışında zararlıdır ve bayağılık vardır. Bir kısmı ise iğrençtir ve nefret edilir haldedir. İnsan ise temizdir, mükerrem bir yaratıktır. Bunun için insanlar, bu gibi bayağı ve zararlı hayvanların etlerinden korunmuşlardır. Besinlerin insanlar üzerinde iyi ve kötü tesir bıraktığı inkar edilemez. İnsanlar kendisi için yararlı olanı ararsa, İslam dininin müsaade ettiği şeylerden yararlanmalı, yasakladığı şeylerden de kaçınmalıdır. Bundan başka selamet yolu yoktur.

    Atlar, savaşa yarayan kıymetli hayvanlardır. Bu bakımdan bunların etlerini yemek İmam Azam'a göre, tahrimen mekruhtur. İki İmama göre ise, tenzihen mekruhtur.

    Yabanî olmayan (ehli) merkeblerin ve anaları merkeb olan katırların etleri haram veya tahrimen mekruhtur. Yabanî merkeblerin ve anaları sığır olan katırların etleri ise haram değildir. Hayvanlar yenme bakımından anaya bağlıdırlar.

    (İmam Malik'den rivayete göre, ehli merkeblerin etleri mekruh, bir rivayete göre de haramdır. Meşhur olan görüşe göre, atların etleri de haramdır. İmam Şafiî ile İmam Ahmed'e göre, atların etleri mekruh değildir.)

    Devamlı olarak suda yaşayıp barınan hayvanlardan her nevi balık etleri yenebilir, helaldir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bunlardandır. Fakat diğer su hayvanları çirkin şeylerden sayılır, yenmeleri caiz olmaz. Yengeç, midye, istiridye, istakoz gibi olanlar helal değildir, etleri yenmez.

    Yine, deniz insanı, deniz aygırı, deniz hınzırı gibi balık şeklinde bulunmayan deniz hayvanlarının yenmeleri helal olmadığı gibi, avlanmaları da helal görülmemektedir.

    Yukarıda ki açıklamalar doğrultusunda şu hususu dikkatlerinize sunmak isteriz;

    "Eşyada aslolan mübahlıktır. Aksine delil olmayan her şey yenilirve içilir. O konuyu bağlayan bir hüküm varsa ona uyulur. Bu konuyla ilgili ayet şöyledir:

    "Eğer Allah'ın hükümlerine inanıyorsanız, Allah'ın adını üzerine andığınız şeylerden yiyiniz. Allah'ın adının üzerine anıldığı şeylerden niye yemiyorsunuz? Oysa O, darda kalmanız dışında size haram kıldığı şeyleri açıklamıştır. Doğrusu çokları bilmeden hevalarına uyarak insanları saptırıyorlar. Senin Rabbin aşırı gidenleri çok iyi bilmektedir.(6/118-119)

    "Hayvanlardan yük taşıyanlar vardır ve kesimlik olanlar vardır. Allah'ın size verdiği rızıktan yiyin. Şeytanın adımlarına tabi olmayın. Çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır." (6/142)

    "Ey Muhammed! De ki: bana vahyolunanlar arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti ki pistir ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş hayvandan başkasının haram olduğunu bulamıyorum. Ancak darda kalan haddi aşmadan ve istekli olmadan ölmeyecek kadar bunlardan yemesinde üzerine günah yoktur. Rabbin çok bağışlayıcı ve çok merhametlidir." (6/145)

    "....Size bildirilmiş olanların dışındaki hayvanlar size helal kılınmıştır..." (22/30)

    "De ki: Ne derseniz, Allah'ın size indirdiği rızkın bir kısmını helal bir kısmını haram kıldığınıza göre; Allah mı size izin verdi? Yoksa Allah'a karşı yalan mı uyduruyorsunuz?"

    Ayetlerde de görüldüğü gibi sayılan hayvanların dışında tiksinti vermeyenleri yiyebilirsin. Penguen kosunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı ve temiz olan her şeyi bize helal, pis olanı da haram kılındığından iştahı çeken insanların penguen etini yemelerinde sakınca bulunmamaktadır.



    biraz uzun oldu ama


#06.10.2009 00:22 0 0 0
  • sonuçta dinimizle alakalı
    cenabı Allah'ın haramlarının hiç biri sebepsiz değildir
    mutlaka sağlık açısından bir zararı varki yiyemiyoruz
#06.10.2009 02:18 0 0 0
anf anf foto
  • valla hiç düşünmemiştim ben bunu ama bence onlar vahşi de ondan sanırım
#06.10.2009 16:02 0 0 0
  • aferin alfabeyi öğreniyorsun galiba l den sonra m geliyor :D
#06.10.2009 16:24 0 0 0
  • öLesine yazma flood yasak tek bi msj da yaz :D

    sorunun varsa halledelim :)
#06.10.2009 16:25 0 0 0
  • hııı forumn delisiyim

    canım bnm uyardım yanlış anlama ok
#06.10.2009 16:27 0 0 0
#06.10.2009 16:29 0 0 0
#06.10.2009 16:32 0 0 0
  • çok teşekür ederim yardımlarınız için ilqilendiqiniz içi çok saolun
#06.10.2009 17:13 0 0 0
  • Biz insanlar derken müslümanlarimi kastettin yoksa genel bir sorumu sordun.

    Dinimizde Allahü tealanin helal kildigi & peygamber efendimizinde yasaklamadigi hayvanlarin etlerini yiyebiliriz sadece..

    Ha Japonlar köpek eti yiyorlar
    Thailand da böcek, sinek, örümcek yeniyor

    Yani müslümanlar et yiyen hayvanlar yemezler.
    Zaten söyle bi durum var bize helal kilinan etler zaten allah tarafindan kolayca ayrilan etlerdir. Mesela bicakla eti ayirirken görürsün cizgi cizgi ayrilir o et kendiliginden.
    Bize haram kilinan etler sykydir, kesmesi cok zor..
    Diye duymustum.

    Kisacasi Müslümanligin disinda yasayan insanogullari herseyi yiyorlar.
    Bi ressam ögretmenm vardi benim adam dinozor haricinde bütün hayvanlarin etlerini yemis.
    En cokta Köpek baliginin etine bayilmis bize anlatiyordu.
    Yiyen var yemeyen var ögh
#06.10.2009 17:20 0 0 0
  • TESBITIN MUKEMMEL
#06.10.2009 19:53 0 0 0
  • ya arkadaşlar hala ne yapacagımı bılemıyorum sıteye gırıyorum kalıyorum butun arkadaşları gorup msjlaşacagım bıyer yok mu kımse yardım etmezmı
#09.10.2009 11:41 0 0 0
  • yok canım bura paylaşım platformu konuları okursun yorum yaparsın ama bak geyik bölümümüz var orada yaz cewap verirler
#09.10.2009 11:50 0 0 0