NHL 06

Son güncelleme: 07.10.2009 11:34
  • Buz pistinde kıran kırana bir mücadele yaşanıyor...


    EA'nin seri haline getirdiği spor oyunlarından NHL'in son versiyonu NHL 06, nihayet raflardaki yerini aldı. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan buz hokeyi, en nihayetinde Türkiyede çok geniş kitlelere hitap etmese de, başta Amerika olmak üzere bir çok ülkenin vazgeçilmez sporlarından biridir. Şimdi konumuz bu sporun en önde gelen organizasyonlarından biri yani NHL!

    EA'nin PC'lere çıkardığı ilk NHL oyunu 1997 yılında piyasaya sürülmüştü. O dönem büyük yankılar koparan yapım, hiç şüphesiz buz hokeyi severlerin yoğun ilgisine neden oldu. Ardından seri, EA'nin diğer klasik serileri gibi devam etti. 2002 yılına geldiğimizde, NHL serisi yerini iyiden iyiye sağlamlaştırmıştı. Özellikle PC versiyonundan övgülerle söz edilir olmuştu. Oynanabilirlik oldukça üst düzeydeydi. Grafikler görsel şölen yaşatıyordu. Sesler ise bir EA klasiğiydi. Ancak 2002 yılından sonra bir çok EA Sports yapımında olduğu gibi seride ufak bir düşüş başladı. Fakat bu düşüş oyunun kötü olduğunu gösteren bir düşüş değildi. Sadece yeterince geliştirilmediğinden, yeni çıkan oyunun serinin önceki oyunlarından pek de farklı olmadığından kaynaklanıyordu. Yıllar geçti. NHL serisinin 06 versiyonu piyasaya çıktı. Bakalım bu yeni oyunda nelerle karşılaşacağız.

    Kendi oyuncunu yarat

    NHL 06'yı açınca ilk olarak ana menüdeki Creation Zone dikkatimiz çekiyor. Burada dilerseniz oyuncu dilerseniz takım yaratabiliyorsunuz. Oldukça özgürlük tanınan bu mod, tamamen hayal gücünüze kalmış takımlar ve oyuncular yaratmanız için size fırsat tanıyor. Yeterince ayrıntılı olarak oyuncularla veya takımınızla ilgili bilgileri giriyorsunuz.

    Creation Zone'dan çıkıp Rosters'a geldiğimizde, oyuncular hakkında teknik bilgilere ulaşıyoruz. Özellikle oyuncuları tanımayanlar için çok önemli bir arşiv niteliğinde Rosters ekranı. Burada sporcuların oyun içerisindeki teknik puanlarını görebildiğimiz gibi gerçek sezonlardaki istatistiklerine de ulaşabiliyoruz. Anlayacağınız EA sadece bir oyun değil, oyun içerisinde bilgi bankası da hazırlamış. Ayrıca Rosters ekranında sporcuların takımlarını da değiştirmeniz mümkün.

    Oyun mod'ları

    Burada EA Sports'un 2 adet mod'u ilk dikkati çekenler. Free for All'a tıkladığınızda, seçtiğiniz bir sporcu ile teke tek kaleye gol atmaya çalışıyorsunuz. Ancak daha önce NHL hiç NHL oyunu oynamadıysanız ya da hiç buz hokeyi maçı izlemediyseniz, gol atmak şaşırtıcı derecede zor gelecektir. Fakat oyuna alışmak için 'Free for All' gayet yerinde bir tercih olacaktır.

    World Tournament, adından da anlaşılacağı gibi milli takımlar arasında yapılan bilindik bir turnuva mod'u. Burada kendimize bir ülke seçip, rakiplerimizi beklemeye koyuluyoruz. Oldukça keyifli geçen bu mod'u kesinlikle tavsiye ederim. Takım seçerken, ülkelerin güçlerinin yanında bir de genel bir yorum göze çarpıyor. İsveç ve Rusya yetenekli olarak nitelendirilmiş. Amerika ise deneyimli. Bu tür yorumlar, ayrıntı olmalarına karşın insanı havaya sokuyor.

    Elit ligler, oyundaki en güzel mod'lardan birisi. Öyle ki NHL'den sıkıldıysanız, Elite Leagues sayesinde ister İsveç, ister Almanya, ister de Finlandiya liglerinde mücadele edebilirsiniz. Yani sadece NHL'e bağlı değiliz. Bu durumda yapımın oynama süresini iyiden iyiye arttıracaktır.
    Sezon mod'una baktığımızda dilediğimiz bir NHL takımını seçip, 82 maç(isterseniz azaltabilirsiniz) boyunca rakiplerinizle mücadele edip, şampiyon olmaya çalışıyorsunuz. Açıkçası bu mod, Dynasty mod'unun daha ayrıntıdan yoksun olanı. Öyle ki Dynasty mod'unda sakatlıklar, transferler vb... ayrıntılarla karşılaşıyorsunuz.

    Artık buz pistine çıkmanın vakti geldi

    Exhibition'a tıklayıp piste çıktığımızda, ilk olarak oyunun grafikleri dikkatimizi çekiyor. Her yıl ufakta olsa geliştirilen grafikler oldukça başarılı gözüküyor. Atmosfer gayet güzel hazırlanmış. Herşey gerçekten de bir NHL müsabakası bir show izliyormuşsunuz gibi ilerliyor.

    Maça başladığımızda oynanabilirliğin oldukça iyi olduğunu görüyorsunuz. Özellikle sporcuların hareketleri hem gerçekçi hemde dinamik. Hal böyle olunca oynanış büyük bir artı alıyor. Paslar, şutlar bildiğimiz NHL tarzından farklı değil. Hepsi gayet başarılı. Ancak pasların bu denli isabetli olması biraz düşündürücü olmuyor değil. Hatta pası karşılayan kişiler arada bir hata yapıp puck'u kaçırsalar, oyun daha da gerçekçi olabilirmiş.

    Oyunda gol bulmak takdir edeceğiniz üzere oldukça zor. Ancak bu durum sizi oyundan soğutmuyor. Tam aksine yapımın durmak bilmeyen hızı yüzünden, her an birşeyler olacakmış gibi her an gol atabilecekmişsiniz gibi hissediyorsunuz. Hal böyle olunca NHL 06'yı bırakmak elinizde gelmiyor. Çünkü oyunun temposu oldukça yüksek cereyan ediyor.

    Buz pistindeki kavgalar yapıma çok başarılı bir şekilde aktarılmış. Oyuncuların hareketleri gerçekten kavga eden 2 insanı andırıyor. Hatta o kadar gerçekçi ki iki sporcu birbirlerinin kollarını tutuyor. Bu markajdan kurtulan sağlı sollu rakibine kombine darbeler indiriyor. Bunların içinde aparkat bile mevcut. Okkalı bir darbenin ardından oyuncunun yere serilmesi de gayet başarılı hazırlanmış. EA'den bir dövüş oyunu istemek şart oldu(!)

    Parası neyse öderiz

    Oyunda çevrede interaktif! Öyle ki bazen fazlasıyla sert vurulan şutlar, çevredeki camları kırabiliyor. Sadece bir ayrıntı da olsa, eğer arkadaşlarınızla oynuyorsanız, oldukça komik anlar yaşayacağınız kesin.

    NHL 06'nın grafikleri gayet başarılı. Çevredeki yansımalar çok güzel görünüyor. Oyuncuların kasklarındaki yansımalarda keza öyle. Surat animasyonları kesinlikle FIFA'dan daha başarılı yapılmış. Seyirciler ise uzaktan 2b gibi görünsede biraz dikkat edildiği takdirde 3b oldukları anlaşılıyor. Hal böyle olunca oyun gerçekçilik bakımından bir artı puan daha alıyor.

    Seslere bakıldığında son yıllarda EA'nin en başarılı olduğu konulardan biri olan seslerin ve müziklerin yine EA klasiği olduğunu görüyoruz. Maç içerisinde herşey olması gerektiği gibi gerçekçi bir şekilde yansıtılmış. Menülerde ise müzikler kulağı tırmalamıyor. Genel olarak bakıldığında NHL 06 gayet başarılı olmuş. Eğer buz hokeyinin kurallarını biliyorsanız, sıkı bir NHL izleyicisiyseniz sakın NHL 06'yı kaçırmayın. Hatta buz hokeyine ilginiz yoksa bile bu oyun oldukça ilginizi çekecektir. Oyuna dalıp gerçek hayatı unutmayın...
#07.10.2009 11:34 0 0 0