Pırasanın Faydası - Pırasanın Sağlıgımıza Faydaları

Kış sebzelerinden pırasa hem besleyici hem de sağlıklıdır. Kabızlık, böbrek taşları, öksürük gibi hastalıklara karşı çözüm niteliğindedir. Pırasanın faydaları, kalorisi ve besin değerleri...
Pırasanın Faydaları

* Ciltteki sivilcelere pırasa suyu sürüldüğünde kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
* Zeytinyağlı yemeği yapıldığında bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa karşı etkilidir.
* İdrar söktürücü özelliğiyle böbrek kumu ve taşlarını tedavisine yardımcı olur.
* Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Pırasanın beyaz ve yeşil kısımlarını incecik doğrayıp üzerini geçecek kadar suyla haşlayın. Süzdükten sonra günde 2 bardak pırasa şurubunu için.

Pırasanın Kalorisi ve Besin Değerleri
Pırasa; potasyum, demir, kalsiyum mineralleri ve yüksek oranda lif içerir.

100 gram çiğ pırasada; 25 kalori, 1.8 gram protein, 4.6 gram karbonhidrat, 1.3 gram lif, 278 miligram potasyum, 15 miligram C vitamini, 60 miligram kalsiyum, 2 miligram demir minerali bulunur.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2545
favori
like
share
Şayeste Tarih: 14.11.2009 15:52
Pırasanın Faydaları


Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini, hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor. Uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyor.

Tüm bölümleri keskin kokulu olan pırasanın, beyaz ve yeşil kısımlarıyla zeytinyağlı ve sadeyağlı yemekleri, yalnızca beyaz kısımlarıyla dolması, mücveri ve paça denilen özel yemeği yapılır. Pırasa, sebze çorbalarına katılır, börek içi olarak da kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. çiğ (pişirilmemiş) pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 25 kalori; 1,8 gr. protein; 4,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6,4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12,5 mgr. magnezyum; 0,07 mgr. B1 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görüleceği gibi, içerdiği potasyum, demir, kalsiyum mineralleri ve özellikle yüksek orandaki lifi nedeniyle önemli bir besin maddesi oluşunun yanı sıra;

o Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Güçlü bir balgam söktürücüdür: Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.

o Ayrıca pırasa idrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır: Bu etkilerinden yararlanmak için bolca pırasa yenilmelidir.