Türkiye'de yol kanarlarında, korularda ve ormanlarda sık rastlanan, çok kişinin tanıdığı dikenli kır bitkisi böğürtlen, organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından son derece zengin bir yabani meyve. Güney Florida Üniversitesi bilim adamlarının bulgularına göre, böğürtlen yaşlılıktan kaynaklanan hafıza problemlerinin giderilmesinde rol oynuyor.

Antioksidanlar açısından zengin bir meyve olan böğürtlen, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önlediği gibi, ishallere, ağız yaralarına ve ayak yorgunluklarına da iyi geliyor.

Böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyu özellikle ishallerde çok faldalıdır. Ancak böğürtlen suyu saklanmaz, taze içmek gerekir. Saklanırsa sirkeleşir. Ağız yaralarında, gerek taze ve gerekse kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağı 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalıdır.

Ayak yorgunluklarında böğürtlenin sürgünleri ve kökleri 100 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatılıp, ılıtıldığında ayak banyosu olarak kullanılabilir. Ayak yorgunluklarına çok iyi gelir. Böğürtlen çiçekleri 50 grama bir 1 litre su ölçüsü ile kaynatıldığı zaman, elde edilecek su eller için son derece etkin bir güzellik losyonudur

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 477
favori
like
share