İTÜpSAT1'' uzaydaki yörüngesine yerleşti

Son güncelleme: 11.10.2009 22:54
  • İTÜpSAT1'' uzaydaki yörüngesine yerleşti



    noimage




    stanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye'de üretilen ilk uydu olan ''İTÜpSAT1'' uzaydaki yörüngesine yerleşti.
    Alınan bilgiye göre, Türkiye saatiyle 09.21'de Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından Sriharikota kentinden PSLV C-14 roketi ile uzaya fırlatılan ''İTÜpSAT1'', yine Türkiye saati ile 09.41'de yerden 720 kilometre yüksekteki yörüngesine ulaştı.
    Küp şeklindeki uydu, yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 kilometre yol alarak dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek ve dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekecek.
    Türkiye uydusuna ek olarak Hindistan tarafından üretilen Oceansat-2 uydusu yanında 4 Alman ve 1 İsviçre uydusunu da yörüngeye götüren PSLV C-14 roketinin fırlatılışı, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi laboratuvarından da canlı olarak izlendi.

    6 AY YÖRÜNGEDE KALACAK

    ''İTÜpSAT1''in 6 ay yörüngede kalması planlanıyor.
    İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, uydunun yörüngede 6 ay kalmasını beklediklerini, ancak daha uzun da kalabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Ünal, uyduyla her gün 3-4 kez ilişkiye geçmeyi planladıklarını, uyduyu kuzey-güney kutupsal yörüngede izleyeceklerini anlattı.
    Çalışmalara TÜBİTAK'ın da destek olduğunu aktaran Prof. Dr. Ünal, uydunun yapımının 150 bin dolar, fırlatmasının 60 bin avro ve roket fırlatma ile uydu altyapısının 1 milyon avroya mal olduğunu dile getirdi.
    Prof. Dr. Ünal, kenarları 10'ar santimetre uzunlukta olan ve 1 kilogram ağırlığa sahip uydunun içinde bir kamera bulunduğunu ve bu sayede kıtasal ölçekte fotoğraf çekilebileceğini söyledi.
#11.10.2009 22:54 0 0 0