çocuk sağlığı - çocukta beslenme - çocuklar için sağlıklı beslenme

Süt, yoğurt, peynir gibi bu besinler kalsiyum, çinko, iyot, magnezyum, protein, A ve B vitaminlerini içerir 1 yaşın üzerindeki çocuklara günde 500 ml` den fazla süt verilmemelidir Bu dönemde az yağlı ( diyet peynir, diyet süt gibi) ürünlerinde kullanılması önerilmez İkinci grup et, balık ve mercimek, nohut gibi baklagillerdir Ayrıca yumurtayı da eklemeliyiz
Bu besinler protein, A ve B vitaminleri, demir, çinko ve lif içerirler Özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlığın önlenmesi için kırmızı etten zengin beslenme bu dönemde çok önemlidir Sonra Sebze ve meyveler gelir A ve C vitaminleri, folik asit, demir ve potasyum içerirler Dördüncü grup ise - Ekmek, patates ve diğer tahıllar (pilav, makarna ve diğer unlu gıdalar) Bu besinler niasin, tiamin, kalsiyum, demir ve lif içerir
Beş yaşına kadar bir çocuğa her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan Kalsiyum`un en iyi kaynağıdır İki kibrit kutusu peynirde de bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır Vücutta kan yapımında görevli olan Demir`in en iyi kaynağı olan tavuk, balık,yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır Yumurta, düzenli et yiyen çocuklara gün aşırı, diğerlerine her gün verilebilir Yumurta rafadan veya katı pişmiş olarak sandviç içinde veya omlet şeklinde de tüketilebilir 1 porsiyon et = 2 köfte veya 3-4 silme yemek kaşığı kuru baklagil ( mercimek, bakla, kuru fasülye ) Meyva ve sebzeler, Vitaminler açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcıdır Bu ya?ta çocuklara 3-4 porsiyon sebze ve meyva verilmelidir Ancak çocuklar özellikle sebzeler konusunda çok seçicidir Bu nedenle sebzelerin çorbalar, pilav, makarna, börek ve köfteler içine doğrudan konması veya yine pilav, makarna, köfte yanında ek olarak şeklinde verilmesi sebzelerin daha zevkli ve kolay yenmesin sağlayabilir
Meyvaların kabuklu olarak yenmesi bu yaş grubunda sık rastlanan kabızlık sorununun önlenmesine yardımcı olur
1 porsiyon sebze = 5-6 silme yemek kaşığı sebze yemeği
1 porsiyon meyva = 1 orta boy meyva = 3/4 su bardağı meyva suyu
Vücudun esas ENERJİ kaynağı olan ekmek ve diğer unlu nişastalı yiyeceklerden günde en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir Belirlenen bu miktarın 3 porsiyon 3 dilim ekmek, diğerleri çorba, pilav, makarna, patates, börek vb şeklinde verilebilir
1 porsiyon = 5-6 silme yemek kaşığı pilav / makarna veya 1 dilim ekmek

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 586
favori
like
share