Minik Kaşifin El Oyuncakları

Son güncelleme: 14.10.2009 01:40
  • Minik Kaşifin El Oyuncakları - Çocuk Oyuncakları

    Ellerini orta hatta birleştirme 3-4 ay
    Eşyaya uzanma 4-6 ay
    Cımbız (baş ve işaret parmakları ile) yakalama 9-12 ay
    Kağıt karalama 18-24 ay
    Dik çizgi 2-3 yaş
    Daireyi kopya 3-3,5 yaş

    Bebeğinizin yakalama refleksine ilk andan itibaren şaşıp kaldınız Sonraki günlerde yumuk ellerinin daha neler kavrayabileceğini gözlemleme fırsatını da kaçırmamaya çalıştınız. Ama onun için büyüleyici olan ellerini keşfetmesi için 3. ayını beklemeniz gerekecek. Sonrasında o eller yeni dünyayı keşfe çıkarken sizin yapmanız gerekenleri Uzman Pedagog Belgin Temur'dan öğrendik.

    Oyun ve oyuncak çocuğa, bedensel, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişim için gerekli deneyimi yaşama fırsatı verir. Hem çocuğun yaşadığı dünyayı tanımasına hem de olumlu-olumsuz duygularını ifade edebilmesine olanak tanır.
    Bebeğiniz keşfe çıktığında ilkin gözlerini kullanır, etrafındaki nesneleri izler. El-göz hareketlerini koordine etme becerisi geliştikçe ellerini kullanmaya geçer, oyuncaklarla oynamayı öğrenir. İnce motor gelişimi dediğimiz ellerini ve parmaklarını kullanabildiği becerilerini geliştirir. Bu beceriler bebeğiniz doğduğu andan itibaren büyüme ve olgunlaşmasına bağlı olarak gelişir. Okul başarısında ve sağlıklı kas gelişimde önemli bir yere sahiptir.

    Oyun, bebeğin sevgi, kıskançlık, mutluluk, hayal kırıklığı, kaygı, korku, öfke, çatışma gibi gerçek dünyada var olan duygularını ifade edebilmesi için bir araçtır. Oyuncaklar da bu amaca hizmet etmelidirler. Yetişkinler için oyun bir eğlence, bebekler ve çocuklar için ise ciddi bir iştir. Oyun ve oyuncak, harekete, düşünmeye ve planlamaya fırsat verir; bebeğinizin güven kazanmasına, iletişim becerilerinin gelişmesine ve sosyalleşmesine yardımcı olur.

    2-3. AY EL OYUNCAKLARI

    Bebeğiniz bu dönemde yeni keşfettiği ellerini birleştirebilecek, parmaklarıyla oynayabilecek, emmekten büyük zevk duyabilecek. Ona bu aylarda alabileceğiniz en doğru oyuncak bilek oyuncakları ve bileğine sarılabilecek çıngıraklı bir bilezik olabilir. Çıngırakları tutabilir ve yatağına astığınız dönenceleri yakalamaya çalışabilir. El-göz koordinasyonu bu nesneleri yakalamak için yeterli olmasa da uzanabildiği mesafe içinde renkli ve hareket halinde olan herhangi bir şeyi kapmaya çalışabilir.

    3-4. AY EL OYUNCAKLARI

    Bebeğiniz bu dönemde yakaladığı nesneleri bırakmayı beceremese de onu rahatlıkla kavrayabilir. Bir elini diğer eliyle oynamak için kullanabilir. Ağzıyla keşfettiği için yakaladıklarını ağzına götürebilir. Farklı dokulara sahip nesnelere, yumuşak ya da soğuk, düz, plastik oyuncaklara merak saracaktır. El-göz koordinasyonu gelişmeye başladığından oyuncağıyla arasındaki mesafeyi tahmin edebilir. Hareket eden nesnelere dikkatini vereceğinden renkli bir peluş top ile ilk oyunlarınızı oynayabilirsiniz. Ama topun görüş mesafesi (yaklaşık 60 cm) içinde olmasına dikkat edin. Çıngıraklar, yumuşak peluşlar, faaliyet merkezi denen türde oyuncaklar bebekler için bu dönemde de idealdir.

    Yine farklı dokulara sahip oyuncaklarla tanıştırma vakti geldiğinden, pürüzsüz plastik oyuncaklar, yumuşak oyuncaklar, tutulduğunda şekil değiştiren oyuncaklar, yüzeyleri pütürlü oyuncaklar dokunma duyusuyla keşfedeceği yeni dünyasıdır. El ve parmak kuklaları da bu dönemde onun için güzel bir eğlence kaynağı olabilir.

    Sesli ve bebeğin el hareketleriyle kontrol edebildiği oyuncaklar bebeğin hem dikkatini hem de el göz koordinasyonunu geliştirir. Tüylü oyuncaklar ise bebeğin ten teması dolayısıyla güvende hissetmesine yardımcı olur.

    4-5. AY EL OYUNCAKLARI

    Bebeğiniz artık kontrollü hareketler yapabiliyor ve önden arkaya doğru kendini döndürebiliyor. Tuttuğu bir çıngırakla artık ne yapabileceklerini hatırlayabilecek seviyededir. Dikkat süresi uzamış ve ilgisini çeken etkinlikler ve oyuncaklar artmıştır. Bir oyuncağı inceleyebilir, çalıştırabilir. Bu dönemde bastırınca kutusundan fırlayan bir sürpriz ya da bastırınca ses çıkarabilen bir oyuncak onu eğlendirir. Bebeğinizin kolay idare edebileceği oyuncaklar almaya özen gösterin.

    5-6. AY EL OYUNCAKLARI

    Bebeğinizin elleri yeni dünyayı keşif yolunda ilerlerken bu kez bileklerini kullanabilir seviyeye erişmiştir. Elleriyle oyuncağını kaldırabilir, bir elinden diğerine geçirebilir. Düşürdüğünde ise görüş mesafesi içindeyse oyuncağı uzanıp tekrar almaya çalışabilir. Mevcut oyuncaklarına ek olarak bu kez ona plastik bloklar alabilirsiniz. O blokları dizmeniz ve onun yıkılması için bebeğinizin uğraşması onun el-göz koordinasyonunda ilerlemesine ve sebep-sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olur. Parlak renkli oyuncakların bulunduğu bir oyun halısı da bu dönemde işe yarar. O halısında karın üstü ya da sırt üstü uzanırken keşfetme merakı el, ayak ve karın kaslarının çalışmasına olanak tanır.
#14.10.2009 01:40 0 0 0