Emzirirken Bol Su İçmek Yeterli

Son güncelleme: 14.10.2009 12:11
  • Emzirme - Emzirirken Neler Yapımalı - Anne Sütü - Anne Sütü Faydaları

    Doğa bebekler için en ideal beslenmeyi sağlamıştır. Bu da anne sütüdür. Anne sütü ilk 6 ay tek başına, sonraki 1 yıl boyunca ek besinlerle birlikte bebeğinizin büyüme ve gelişmesi için yeterlidir. Bebeğinize hem gerekli besinleri sağlamak hem de duygusal bağınızı oluşturabilmek için emzirmelisiniz. Zorunlu durumlarda biberonla beslenme uygulanabilir ama sonra emzirmeye geçmek zordur.

    noimage

    Anne sütü bebekleri alerjiden ve hastalıklardan korur, sindirimi kolaydır. Emzirme bebeğin çenesinin gelişmesine ve güçlenmesine yardımcıdır. Anne ile bebeği arasında güçlü bir ilişkinin gelişmesine yardımcıdır.

    Anne sütü ile beslenen çocuklarda ileri yaşlarda kronik hastalıklar daha seyrek görülmektedir. Bununla ilgili çalışmalar yeterli değil ama ümit vericidir.


    Emzirmek eski kilonuza dönmenizi kolaylaştırır

    Emzirmek annenin karnının daha hızlı biçime girmesini sağlar. Süt için gereken enerji depolanan yağlardan karşılanır ve böylece kilo vermek kolaylaşır. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı anne sütünü etkilemez.


    Emzirirken ne kadar kilo vermek sağlıklı?

    Emzirme döneminde beslenmenizde eksik besinler olmadığı ve bebeğiniz emdiği sürece düzenli kilo verirsiniz. Ancak kilo vermek için yetersiz ve düşük kalorili bir beslenme uygulamamalısınız. Bunun aksine emzirdiğiniz sürece fazla kalori almanız kilo vermekten çok almanıza sebep olabilir. Bazı anneler doğum sonrası emzirdiği dönemde kilo alabilmektedir. Bu aşırı beslenmeden kaynaklanır. Emzirirken şerbetli tatlılar, hamurişleri yemek kilo aldırır ve sütünüzün artması için gerekli değildir. Sadece suyu arttırmanız yeterlidir. Eğer yeterli besleniyorsanız ayda 2-2.5 kilo vermeniz sağlıklıdır. Aylık 4-5 kilo vermek ise fazladır ve sütünüzün azalmasına sebep olabilir.

    • Emzirmenin diğer bir yararı ise annede premenapoz döneminde meme kanseri, over kanseri ve osteoporoz görülme riskini azaltır


    Emzirirken nelere dikkat edilmeli ?

    • Dinlenin ve kendinize stresten uzak rahat bir ortam hazırlayın
    • İlk aylarda sık emzirmeye hazırlıklı olun, günde 8-12 kez. Bunun nedeni bebeğin midesinin küçük olması ve hızlı gelişme sürecinde olmasıdır
    • Bebek istedikçe emzirin
    • Her iki memeyi de her beslenmede emzirin. Her memeden son salgılanan süte son süt denir ve bu süt daha yağlı olup bebeğin doymasını sağlar
    • Bebeğiniz doyduğunu belli ettiğinde ona inanın
    • Bebeğiniz ağladığında veya onu düşündüğünüzde sütün akması normaldir
    • Emzirirken sigara, alkol ve ilaç kullanmamaya çalışın, bazı annelerin kan dolaşımındaki miktar kadar sütüne geçer. Çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir
    • Bebeğinizin ağırlığı düzenli olarak artar, ağırlığı ve boyunu takip edin. Bebeklerin doğum sonrası az bir miktar ağırlık kaybetmesi normaldir. Eğer doğum ağırlığına 3 haftada ulaşmazsa doktorun sık takip etmesi gerekir. Doğumdan 6 aya kadar haftada 120-240 g ağırlık kazanması normaldir.


    Emzirilen bebekler için vitamin mineral desteği


    İlk 4-6 ay anne sütü bebek için tam bir beslenme kaynağıdır. Ancak 3 besin ögesi önemlidir, demir, flor ve D vitamini

    Demir, 4-6 ay sonrasında bebeğin demir gereksinimi artar ve anne sütü alan bebeklere demirden zengin besinler verilmezse demir yetersizliği olabilir. Prematüre bebekler ise yeterli demir deposu ile doğmadığı için demir suplemanına gereksinim duyarlar.

    Flor, bebeğin gelişmekte olan dişleri için gerekli bir mineraldir. Hem sağlam diş gelişimi hem de ilerde diş çürüklerinin önlenmesinde önemlidir. Annenin florlu su içmesi ve bebeğin ek besinlerinin florlu su ile hazırlanması ile flor yeterli olabilir. 6 aylıkken yapılan kontrollerde ihtiyaç varsa doktor kontrolünde supleman kullanılabilir.

    D vitamini, kemiklerin gelişmesi için gerekli olan kalsiyumun vücutta kullanımı için gereklidir. Anne sütü fazla D vitamini içermez. Eğer bebek evden dışarı çıkarılmazsa veya annenin beslenmesi D vitamininden eksikse bebeğe supleman verilmesi gerekir. D vitamini alabilmek için süt, peynir, yumurta, somon balığı gibi besinler tüketmelisiniz.


    Bebek formula mamaları

    Eğer anne emziremeyecek durumda olduğunda bebeği biberonla beslemek kaçınılmazdır. Hazır bebek mamaları her ne kadar anne sütüne benzetilmeye çalışılsa da çocuğu alerji ve diğer hastalıklardan koruyucu faktörleri içermezler. Eğer bebek anne sütünü az da olsa alıyorsa mamanın yanında anne sütü de verilmelidir. Bebek tüm katı gıdalara başlayana kadar yani 1 yıl boyunca bu formulalar devam edilmelidir.
#14.10.2009 12:11 0 0 0