Tirşiğin Tanımı : [FONT=TimesNewRomanPSMT]Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir. Bu bitkinin sapı uzun, yaprağı.[FONT=TimesNewRomanPSMT]Bu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine doğru en fazla [FONT=TimesNewRomanPSMT]narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir. Soğuk bölgelerde ise ilkbahar aylarında [FONT=TimesNewRomanPSMT]çıkar. Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir.

[FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]Malzeme

[FONT=TimesNewRomanPSMT]Tirşik (pancar)
[FONT=TimesNewRomanPSMT]dövme,ayran
[FONT=TimesNewRomanPSMT]un, sarımsak, tuz.

[FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]Hazırlanışı :

[FONT=TimesNewRomanPSMT]Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır. Kıyıldıktan sonra iyice yıkanır.[FONT=TimesNewRomanPSMT]Büyük bir kazan veyatencereye konur. Ve üzerine yeteri kadar su ilave edilir. Yeteri kadar
[FONT=TimesNewRomanPSMT]dövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır. Daha sonra bir bez
[FONT=TimesNewRomanPSMT]üzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz. Ilık bir hale geldiğinde içerisine bir su
[FONT=TimesNewRomanPSMT]bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır. Daha sonra bir tabak içerisinde un alınarak
[FONT=TimesNewRomanPSMT]tencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır. Daha sonra bir
[FONT=TimesNewRomanPSMT]adet bez ile tencereninüzeri bastırılır. Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış ise
[FONT=TimesNewRomanPSMT]sabah tekrar ateşinüzerine konur. Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin üzerine ekmiş
[FONT=TimesNewRomanPSMT]olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız. Bu çok önemlidir. Daha sonra tencere kaynamaya
[FONT=TimesNewRomanPSMT]başlar. İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır. Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilir.İyi
[FONT=TimesNewRomanPSMT]pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar. Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca sarımsak ezilerek konur
[FONT=TimesNewRomanPSMT]ve karıştırıldıktansonra servise sunulur.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1171
favori
like
share
Nerissa-Su Tarih: 15.10.2009 17:19
saol
Yalnızlık Tarih: 15.10.2009 17:09
biz türlüye tirşik deriz demek ki tirşik diye pancar da varmış

paylaşım için teşekkürler...