Çocuğunuza Süt İçirmenin 10 Etkili Yolu

Son güncelleme: 16.10.2009 11:50
  • çocuk sağlığı - çocuklarda sağlıklı beslenme
    noimage
    Süt D vitamini, kalsiyum, protein açısından muhteşem bir kaynaktır. Normalde 8 yaş altındaki çocuklar günde en az iki bardak süt, 8 yaş üstü çocuklar ise 3 bardak süt içmeli. Ancak toplum olarak süt içme alışkanlığımız nedense azdır. Çocuğunuza süt içirmek için 10 etkili yolu deneyin.

    1. Hamileyken süt için: Çok ilginçtir ama gerçek şu ki çocuğunuzun tat duyusu ilk aşamada sizin karnınızdayken gelişmeye başlar. Siz hamileyken yediğiniz yemeklerin tadı amniyotik sıvınıza geçer. Çocuğunuz doğup büyüdükçe bu vereceğiniz gıdalar bu şekilde ona hiç de yabancı gelmeyecektir: süt de dahil olmak üzere.

    2. Yaşamın altıncı ayından itibaren süt verebilirsiniz: Yıllardır çocuk hekimleri olarak ilk bir yıl inek sütü vermeyin diyoruz ancak artık biliyoruz ki ek gıdalara altıncı aydan sonra geçildiğinde dengeli beslenme ile inek sütü de verilebilir. Bu şekilde çocuğunuz erkenden onun tadına alışacaktır. Yalnız bir kural var: aldığı günlük süt ürün miktarı 500 ml. 'yi geçmesin aksi taktirde demir eksikliği ve kansızlık gelişebilir.

    3. Kendiniz süt için ve ona örnek olun: Çocuklar sözlerle değil çevresinde gördüğü hareketlerle öğrenir. Onlar sizleri birer tanrı gibi görür ve sizin yaptıklarınız "asla yanlış olamaz" onlar için. Bu nedenle onun yanında sütü bardağınıza doldurun ve kana kana için.

    4. Kardeşler arası yarış: Kardeşi veya akranları arasında süt içme yarışı yapabilirsiniz. Bilirsiniz aralarında rekabet olunca hemen hemen her şey yaptırabilirsiniz.

    5. Pipet: Çocuklar pipete bayılırlar. Yalnızca süt içerken kullanabileceği renkli, şekilli pipetler kullanmasına izin verin.

    6. Renkli, eğlenceli bardak: Eğlenceli bardak kullanarak da pipet gibi işinizi görebilir. Hatta "özel süt bardağını" bırakın markete gittiğinizde o seçsin.

    7. Takvim ve çıkartma: Her gün süt içmeli. İçtikten hemen sonra da en çok sevdiği çıkartmayı (sticker) belirlediğiniz "özel süt içme takvimine" kendisi yapıştırsın.

    8. Meyveli süt: Bazı çocuklar ne yaparsanız yapın sütün tadına pek alışamazlar. Bu tür durumlar için sevdiği meyveyi püre haline getirip süt ile karıştırabilirsiniz; örneğin muz. Tabi bu aromalı hazır süt içirin anlamına gelmiyor.

    9. Dondurmalı süt: Dondurma da harika bir kalsiyum kaynağıdır, neticede sütten yapılıyor. Bir bardak sütün içine bir top dondurma harika bir çözüm olabilir. Unutmayın, dondurmayı koyarken çocuğunuz mutlaka görsün, hatta bırakın kendi koysun.

    10. Kakaolu süt: Son çare olsa da kakaolu süt de geçerlidir. Hiç süt içmemesindense kakaolu süt içsin daha iyi.

    Süt muhteşem bir besin kaynağı olmakla birlikte bazı çocuklarımıza içirmek sorun oluyor. Ancak artık bu konuda hazırsınız. Bol şans!
#16.10.2009 11:29 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler

    bende içemiyorum hala süt bana nasıl içirecekler :D
#16.10.2009 11:50 0 0 0