Çocuklarda En Çok Hangi Besinler Allerjiye Neden Olur

Son güncelleme: 18.10.2009 09:50
  • çocuk ve beslenme - çocukjlarda beslenme - Besin allerjisinin belirtileri nelerdir
    noimage
    Çocuklarda en çok hangi besinler allerjiye neden olur?
    Bütün besinlerde allerji yapma özelliği vardır. İçinde protein olan her besin allerji yapabilir ama bazı maddeler daha çok allerji yapabilir. Bunların başında inek sütü gelir. Ardından yumurta akı, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri ve buğday unu da çok allerji yapan besinlerdendir.

    Anne sütü alan bebeklerde besin allerjisi olur mu?
    Evet, sadece anne sütü alan bebeklerde de besin allerjisi görülebilir. Annenin beslenmesindeki süt ve süt ürünleri ve diğer allerji yapan besinlerin allerjiye neden olan protein bölümleri bebeğe geçer ve bu nedenle bebekte besin allerjisi görülebilir.

    Besin allerjisinin belirtileri nelerdir?
    Allerjiler en çok cilt, akciğerler ve sindirim sisteminde belirti gösterir. Akciğerlerde hırıltı, geçmeyen öksürükler, nefes darlığı, ciltte egzama benzeri döküntüler, sindirim sisteminde de gaz, karın ağrısı, bulantı, ishal, kabızlık ve kanlı kaka gibi belirtiler gösterir. Son yıllarda besin allerjisi görülme oranı arttı. Bunun da doğal olmayan, katkı maddeli gıdalarla beslenme nedeniyle olduğunu düşünüyoruz.

    Besin allerjisi tanısı nasıl konuyor?
    Tanı için ciltte testi ve kanda allerji testleri yapıyoruz. Sadece solunum ve cilt belirtileri olan hastalar çocuk allerji uzmanları tarafından tedavi edilirlerken gaz, karın ağrısı, bulantı, ishal, kabızlık ve kanlı kaka gibi sindirim sistemi bulguları olan çocuklar ve bebekler çocuk gastroenteroloji uzmanları tarafından tanıları koyulup takip ve tedavileri yapılır. Özellikle kanlı kaka ile ortaya çıkan allerjik kolit düşündüğümüz bebeklerde tanıyı kesinleştirmek için kolonoskopi yapıyoruz. Kolonoskopide kalın barsağın görüntüsü bize besin allerjisi olup olmadığını gösteriyor.

    Tedavi için neler yapılıyor?
    Besin allerjisi tanısı koymuşsak tedavide öncelikle en sık rastlanan allerji olduğu için bebeğin beslenmesinden minimum altı ay süt ve süt ürünlerini çıkarıyoruz. Eğer bu sürede bebekte mesela kanlı kaka geçmezse ikinci sık rastlanan neden olan yumurtayı da listeden çıkarıyoruz. Düzelmediği takdirde sırayla allerjiye neden olan diğer gıda maddelerini aynı şekilde çıkararak bebeği takip ediyoruz. Sadece anne sütü alan bebeklerde bu diyet tedavisi anneye uygulanır. Eğer allerjen tespit edilemezse veya bebek mama ile besleniyorsa bu bebeklere altı ay özel allerji maması veriyoruz. Besin allerjisi olan bebekler doğru tanı, tedavi ve iyi bir tahiple yüzde 90-95 oranında iki yaşından önce düzeliyor.
#18.10.2009 09:50 0 0 0