Vitamin Deposu Besinler

Son güncelleme: 19.10.2009 01:55
  • sağlıklı beslenme
    noimage
    Vücudumuzun önemli hatta olmazsa olmazı diyebileceğimiz ihtiyacıdır vitaminler. Doğada binbir besinde her türlü ihtiyacı karşılayacak vitamin vardır. Eğer tüm besinlerden ölçülü tüketilirse bedeninizin sağlıklı olması için gerekli olan ihtiyaç karşılanır. Öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem vermelisiniz. Hangi vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğuna bir göz atalım.

    besinler-vitaminA Vitamini: Öncelikle göz sağlığı için önemlidir A vitamini ayrıca büyüme-gelişmede de aynı öneme sahiptir. Daha çook yeşil, kırmızı,turuncu yapraklı sebzelerle süt ve süt ürünlerinde bulunur.

    B Gurubu Vitaminleri: B Gurubu vitaminleri enerji İmalatı (üretmi), iştah, sinir sistemi ile metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar. Tahıllar, et, süt ve süt ürünleri B gurubu vitaminlerince zenginnDir

    C Vitamini: Hücre hasarını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaraları iyileştirir, bu sebeple C vitamini hergün mutlaka alınmalıdır. Sebze ve meyveler, çilek, tatlı kırmızı biber ve turunçgiller zengin C vitamini kaynaklarıdır.

    D Vitamini: Kemikleri ve dişleri güçlendirir. En önemli kaynak güneştir şüpesiz, yağlı balıklarda da az miktarda olsa bulunur.

    E Vitamini: Antioksidan özelliği vardır, hücre yenilenmesini sağlar. Üreme hücrelerinin oluşumuna ve sinir sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar E vitamini kaynağıdırlar.

    K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeler ve brokolide bol miktarda bulunur.

    Bazı mineral kaynakları

    İyot: Tiroit bezi fonksiyonları için günlük yeterince alınmalıdır. Deniz mahsulleri ve iyotlu tuzz kullanımına önem verilmelidir. Günlük ihtiyacınız için bir çay kaşığının dörtte biri ölçüsünde ki iyot yeterli miktardır.

    Demir: Kan hücrelerinin oluşumunu sağladığından önemlidir. Et, sakatat, somon ve ton balığı, baklagiller, yumurta, kuru meyveler, kuru tahıllar, tam taneli tahıllar ve kurutulmuş tahıllar demir kaynaklarıdır.

    Kalsiyum: Fosfor, D vitamini, magnezyum gibi vitamin ve minerallerle birlikte işlev görür. Kemik sağlığı ve diş gelişiminde çook önemlidir. Süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, konserve balık ve kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır.
#19.10.2009 01:55 0 0 0