Saparna, Sarsaparille

Son güncelleme: 23.10.2009 00:25
  • Saparna, Sarsaparille faydası, Alternatif Tıp Tedavisi

    Saparna


    noimage
    Saparna, Sarsaparille, Smilax regalii
    Honduras saparnası
    Orta Amarika Saparnası
    Frengikökü
    Familyası: Saparnagillerden, Smilagewaechsr, Smilaceae
    Drugları: Saparnakökü: Sarsaparilae radix
    Saparnakökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır.
    Giriş: Saparnatürlerini çoğu genelikle orta Amarikada yetişir. Bunlar sadece iki türü Türkiyede ve yine iki tür Çinde yetişir. Eskiden Zambakgiller ailesinden sayılan saparna sonra kendi adı ile anılan aile grubuna katılmıştır. Günümüzde takriben 300 civarında saparna mevcuttur.
    En önemli saparna türleri: Honduras saparnası: s. regelii, Jamaika saparnası: s. officialis, Meksika saparnası: s. aristolochifolia, Kosta-Rika saparnası: s. febrifuga, Çin saparnası: saparnası: s. china, Tüylü saparna: s. glabra, Akdeniz saparnası: s. aspera, Anadolu saparnası: s. excelsayı sayabiliriz.
    Bunlardan orta Amarikada yetişen türler arasında fark gözetilmeden aynı şekilde köklerinden istifade edilir. Fakat Akdeniz ve Türk saparnası üzerinde yeterince araştırma yapılmadığından fazla birşey söylememiz mümkün değildir.
    Botanik: Saparnagiller bir sarmaşık birki olup bulundukları yerdeki ağaç, funda, çalı, çit venoimage duvarlara sarılarak tırmanırlar. Honduras saparnası oldukca büyük olup boyu 50 metreyi bulabilir ve yine yaparklarıda oldukca büyüktür.
    Yaprakları 25-35 cm uzunluğunda, 18-25 cm eninde kalp şeklinde uca doğru hafif sivrice baştan uca kadar 5-9 ana damar yay gibi uzanır, üst kısmı benekli, tikenli, alt kısmı tikenli, yeşil renkli derimsi, kenarları bütün ve 5-7 cm uzunluğunda sapları vardır. Yaprak diplerinden çıkan halizonları (tutunacakları) ile çevresindeki ağaç, funda, çit veya duvarlara sarılarak tırmanır.
    Çiçekleri salkım şemsiye şeklinde topluca 15-20 adeti birarada olup herbir çiçek oldukca küçüktür ve çiçekleri 4-5 mm uzunluğunda beyazımsı yeşil renkli 6 taç yaprak ve 6 adet dölenme tozluğu bulunur.
    Kökleri oldukca derinlere kadar iner ve fark büyüklükte olup esmerimsi kırmızı, grimsi kırmızı veya sarımsı kırmızı renklerde olabilir.
    Yetiştirilmesi: Honduras saparnası Türkiyenin Marmara, Eğe ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir. Şayet Honduras saparnası yetişmez ise Meksika saparnası rahatlıkla yetiştirilebilir, çünkü Türkiyenin Akdeniz iklimi Meksikanın iklimine çok benzer.
    Hasat zamanı: Köklerini yıllın hemen her ayında çıkarak yıkayıp kurutmak mümkündür, fakat en uygun zaman çiçek açmaya başladığı ayda yani Mayıs ayında veya meyvelerinin olgunlaştığı Ekim ayında sökülerek çıkarılır.
    Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

    Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
    Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
    Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, fakat bu araştırmalar yeterli değildir. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Saparna yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin ekzemaya karşı Balonotu-, Sofur-, Meşe-, Hamamelis preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.
    b-) Komisyon E'ye göre başta sedef hastalığı, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarına karşı vede idrar artırıcı olarak kulanılabileceği beyan edilmiştir.
    c-) Halkarasında başta sedef hastalığı, ekzema, cerahatlı ve iltihaplı yaralar, siğil, çıban, nörodermatoz, eklem romatizması, nikris, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı ve kanı temizleyici olarak kulanılır.
    Çay: İki tatlıkaşığı ince kıyılmış saparnakökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilave edildikten sonra 5-10 dakika ateşte tutulur ve 5-10 dakika demelemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
    Yantesiri: Aşırı dozajda ise bilinen bir yan tesiri yoktur.
    B-) Akdeniz Saparnası, Mittelmeer Sarsaparille, Smilax aspera
    Yaprakları 4-10 cm uzunluğunda, 2-7 cm eninde kalp-mızrak şeklinde, kenarları tikenli, baştan uca kadar 5-9 adet ana damar uzanır, derimsi, üzeri benekli ve koyu yeşil renklidir. Diğer saparna köklerinin olmadığı yerde onlar gibi kulanılabilir.
    Üstteki Honduras saparnasına ait resim ve Alttaki Akdeniz saparnasına ait resimdir.
    Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

    Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, fakat karpuz da tatlıdır ve bu da mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içer.

#23.10.2009 00:25 0 0 0