Üzüm Çekirdeği Kalbe Yarıyor

Son güncelleme: 23.10.2009 03:39
  • Üzüm çekirdeğinde bulunan 'Resveratrol' maddesi kalp ve damar hastalıklarına neden olan hücre yapılaşmasını azaltıyor.
    noimage

    Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Durmuş Burgucu, kalp ve damar hastalıklarına neden olan hücre yapılaşmasının üzüm çekirdeğinde bulunan 'Resveratrol' maddesiyle azaldığını belirlediği çalışmasıyla ödüle layık görüldü. Burgucu, "Fransız paradoksu çalışmalarıma fikir önderliği etti" dedi.

    Araştırma görevlisi Durmuş Burgucu, Fransa'nın şaraplık üzüm üretiminin yoğun olduğu ve şarap tüketiminin çok olduğu kuzey bölgesinde yaşayanların kolestrol seviyelerinin düşük olduğunun bilindiğini belirterek, şöyle dedi:
    "Buna 'Fransız paradoksu' adı verilir. Ben de buradan yola çıktım, üzüm çekirdeğindeki maddenin pıhtı önleyici olduğunu gördüm. Çalışmalarımı da o doğrultuda sürdürdüm."

    Fransa'nın kuzey bölgesinde oturanların yağlı yiyeceklerle beslendiğini ve kolestrol seviyelerinin yüksek olmadığını kaydeden Burgucu, "Ben de araştırmalarımı, trombositlerin pıhtı yapmayı engellemesi üzerine kurdum ve o yönde çalıştım. Sıçanlar üzerinde yaptığım denemeler de olumlu sonuç verdi" diye konuştu. Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidan bir madde olan resveratrol'ün istenmeyen hücre yapışmasını önlediğini söyleyen Durmuş Burgucu, kalp ve damar hastalıklarına neden olan hücre yapılaşmasının üzüm çekirdeğinde bulunan bu maddeyle azaldığını keşfettiği çalışmasıyla, 'Türk Hematoloji Derneği 2009 yılı Genç Araştırmacı' ödülünü aldığını da kaydetti. Burgucu'ya ödülünü, Türkiye Hematoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Muhit Özcan verdi.
#23.10.2009 03:39 0 0 0