Makarna - Makarna Günü -Dünyada Makarna - Türkiye Makarna Kültürü



Türkiye’de de son günlerde çeşitlenen sos kültürüyle birlikte prestij kazanan makarna, pişirilme safhasında oldukça dikkat gerektiren bir ürün. Siz de makarnayı güzelleştiren şeyin sadece sos olduğunu düşünenlerdenseniz, aşağıdaki uyarıları dikkatle okumanızda fayda var.


Makarna su dansını sever

Bol suda pişmeyi seven makarnayı pişirmek için evde mutlaka derin ve yüksek bir tencere bulundurulmalı. Tencerenin alüminyum gibi hafif bir metalden olması, ateşin eşit dağılımını sağladığı için tercih edilir. Ayrıca iki kulplu olması da tencereyi kulplarından tutarak kaldırmayı kolaylaştırır.

Makarna tuzu sever

Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna atılan tuz konusunda cimri olunmamalı, çünkü tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır. Mümkünse gerçek kaya tuzu veya deniz tuzu kullanılmalı. Tuz, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atılmalı. Tuz eridikten sonra makarnanın suya katılması da yerinde bir karar olacaktır.

Makarna eşlik edilmeyi sever

Makarnayı pişirme süresince arada bir karıştırmak için, tahta kaşık veya çatal bulundurulmasında fayda var. Suya katılan tuz erir erimez, makarnanın hepsi bir arada katılmalı ki eşit derecede pişsin. Tencerenin dibinin yapışmasını önlemek ve makarnanın suya bıraktığı tadın tam olarak dağılmasını sağlamak için de tencere sık sık karıştırılmalı.

Makarna dakikliği sever

Makarna paketteki pişirme süresine uygun olarak pişirilmeli. Bu süre, makarnayı kaynar suya kattıktan sonra suyun tekrar kaynama noktasına gelmesiyle başlar. Yine de tadın uygun olması için paketin üstünde belirtilen süreden iki dakika önce bir parça makarnanın tadılarak, kontrol edilmesinde fayda var. İyi pişmemiş makarna sarı renkliyken, çok pişmiş makarna ise bütünlüğünü kaybedip ağızda dağılır.

Makarna fazla süzülmeyi sevmez

Makarnayı süzmek için küçük delikli ve ayaklı bir süzgeç daha iyi olur. İri delikli süzgeçler pişme suyunun bir anda boşalıp makarnaların birbirine yapışmasına neden olur. Cinsine göre makarnayı nemli olarak bırakmakta fayda var. Böylece makarnanın, sosunu iyice özümsemesi sağlanır.

Makarna pişer pişmez süzülmelidir. Suyun içinde bırakılan her dakika, makarnanın pişme süresine dâhil edilmelidir. Makarnayı süzmeden önce pişme suyundan bir bardak kenara ayrılmalıdır. Makarnanın veya sosunun kuru olması durumunda bu sudan eklenerek ayarlama yapılabilir. Pişirme suyuna makarnanın tadı geçmiş olacağından bu suyla yapılacak ilave, duru sudan daha lezzetli olacaktır. Makarna süzüldüğü zaman, kayganlığını yitirmeyecek kadar sulu kalmalıdır.

Makarna sosu sever

Makarnanın sosunu daha çabuk yapmak isterseniz, geniş tabanlı açık bir tava veya küçük bir tencere işinize daha çok yarar. Bu, daha kısa sürede pişmesi gereken soslar için gereklidir. Yavaş pişmesi gereken soslar içinse, kenarları daha yüksek ve altı kalın tava veya tencereler kullanılmalıdır. Yüksek kenar buharlaşmayı yavaşlatır, kalın alt ise uzun pişme süresinde sosun tabana yapışmasını engeller. Makarnayı süzdükten sonra, sosla iyice karıştırmak için büyükçe bir çukur servis tabağınız olmalıdır.

Bu aşamada hız önemlidir. Makarna süzülür süzülmez sosla karıştırılmadır. Eğer makarna süzgeçte bekletilirse makarnalar birbirine yapışır. Makarnanın soğumasını engellemek için, sosla ya sosun yapıldığı tencerenin içinde karıştırılmalıdır. Sos, her bir makarna tanesine bulaşmalı ancak makarna sos içinde yüzmemelidir.

Doğru makarna pişirme önerileri

Makarnayı pişirmek için geniş ve yüksek kenarlı bir tencere seçin.

Makarnayı bol suda pişirin (500 gramlık 1 paket makarna için 5 lt su).

Kaynama suyuna tuz atın.

Makarna haşlanırken ara sıra karıştırın.

Paketin üzerinde yazan süreye dikkat edin.

Makarnayı süzdükten sonra kesinlikle sudan geçirmeyin!

Püf noktaları

Makarnayı pişirdikten sonra soğuk suyla durulamalı mıyım?

Sadece makarnayı soğuk olarak veya sosla birlikte hemen servis edeceğiniz zaman suyla durulayabilirsiniz. Bu durumlarda makarnanın soğuk suyla durulanması pişme işlemini bitirir ve diri kalmasını sağlar.

Makarnanın pişerken veya piştikten sonra birbirine yapışmasını nasıl önlerim?

Çok su kullanarak ve aşırı pişirmeden makarnanızı hazırlayın. Makarna paketinin üstünde size verilen pişirme sürelerine sadık kalın.

Tüm makarnalarda yumurta var mıdır?

Hayır. Aksi belirtilmedikçe genelde makarnalar yumurta içermez. Kullandığınız makarna paketinin içindekiler bölümüne emin olmak için bakınız.

Makarnaları nasıl saklamalıyım?

Makarna paketlerini, pişirmeden bir yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir yerde makarna paketlerini saklayınız. İlk aldığınız makarnayı, ilk olarak pişiriniz ve yeni bir paket açmadan bir önce açtığınız paketi mutlaka bitiriniz. Pişirilmiş makarnalarınızı, hava almayan bir kabın içinde üç ile beş gün arasında saklayabilirsiniz. Bir miktar sıvı yağ eklerseniz, makarnalarınız birbirine yapışmaz. Pişmiş makarnalarınızı soslarıyla karıştırıp saklamayınız.

Makarnanın besin değerleri

ABD Tarım Bakanlığı’nın 1991 yılında yayımladığı raporda yer alan Sağlıklı Beslenme Piramidi, günlük beslenmede çok az alınması gereken besinlerle, birkaç kez alınması gereken besinleri gösteriyor. Makarnanın sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından biri olarak gösterildiği piramide göre; makarna, vitamin ve mineraller bakımından da oldukça zengin. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de zengin olan makarna kompleks karbonhidratlar grubunda gösteriliyor.

25 Ekim Dünya Makarna Günü

Türkiye’de ve dünyada tüketicinin, makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu yönündeki yanlış ve eksik bilgilerin giderilmesi amacıyla 12 yıldır kutlanan Dünya Makarna Günü’nün pazar günü Türkiye’de de bir dizi aktiviteyle kutlanması bekleniyor. Makarna üreticilerinin, tüm dünyada makarna ile ilgili doğru bilgileri topluma kazandırmak üzere neler yapılabileceği arayışı sonucunda, dünyada farklı kültür ve geleneklerin buluşmasını sağlayan, "Makarna Günü" kutlamaları fikri ilk defa Roma’da 1995 yılında yapılan ve 40 ülkeden gelen makarna sanayicilerinin katıldığı 1. Dünya Makarna Kongresi’nde Türk delegasyonu tarafından önerildi. 1997 yılı Mart ayında Amerika’da yapılan ikinci toplantıda 25 Ekim tarihi "Dünya Makarna Günü" olarak kabul edildi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 865
favori
like
share
HaNıM aGa Tarih: 27.10.2009 00:06
teşekkürler :78:

bilseydim o gün hep makarna yerdim..:10: