Düğünçiçeği

Son güncelleme: 24.10.2009 13:04
  • Düğünçiçeği, Hahnenfuss, Ranunculus acris faydası , Alternatif Tıp Tedavisi

    Familyası: Düğüçiçeğigillerden, Hahnenfussgewaechse, Ranunculaceae
    Drugları: Düğünçiçeğiotu: Ranunculi acris herba
    Düğünçiçeğiotunun homeopatide tentürü yapılır ve kesinlikle çayı içilmez, zira zehirlidir.

    Kullanımı: Düğünçiçeğinin bilinen 1200 türü mevcut olup çok geniş bir familyaya sahiptir. Düğünçiçeğinin altgrubunda ise 300 çeşit türü bulunur ve bunlardan sadece üç çeşidi tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır. Bunları acı düğünçiçeği (ranunculus acris), yumru düğünçiçeği (r. Bulbosus) ve üçüncü olarakta bataklık düğünçiçeği (r. Sceleratus) olup bu üç türde aynı şekilde kulanılır.
    Botanik: Avrupanın ve Asyanın ılıman bölgelerinde ve genelikle çimenliklerde ve ışıklı ormanlarda oldukca sık yetişir. Kökleri bir küre şeklinde anakök ve ondan çıkan saçak şeklindeki yan köklerden oluşur. Gövde dikine ve çatalı, içiboş gövede ve hafif tüylüdür.
    Alttaki rozet yaprakları uzun saplı 5-7 parçalı el şeklinde uçları sivri kenarları derin dişli olup, gövde yaprakları sapsız üç parçalı her parça 3-5 loplu ve en yukarıdaki yaprakları daha küçük olup üç parçalı mızrak şeklinde kenarları bütün ve koyu yeşil renklidir.
    Çiçekleri 2-3 cm çapında beş adet koyu sarı renkli, ters yumurta şeklindeki taç yaprakları ve göbekte dölenme tozluğundan oluşur. Taç yaprakları saran kupa yaprakları daha kısa yeşil renkli olup çiçekleri uzun saplıdır. Düğünçiçeği Mayıstan Ekime kadar çiçek açar ve olğunlaşan meyvesinin içinde küçük bir tohumu bulunur.
    Hasat zamanı: Düğünçiçeğinin yaprak, çiçek ve sürgünleri Mayıstan Ekime kadar toplanarak tentür veya natürel ilaç yapımında kulanılır.
#24.10.2009 13:04 0 0 0