Nasıl Nefes Alırız

Son güncelleme: 25.10.2009 00:18
  • Nasıl Nefes Alırız - Dakikada Kaç Kez Nefes Alınır - Birgünde Kaç Nefes Alınır


    Bilinçsiz bir durumdaysak otomatikman nefes alırız. Bu bölümü okumaya başladığınızdan bu yana farkında olmadan 15-20 kez nefes aldınız. Normal koşullarda bir insan dakikada 15, 24 saatte 20 bin kere nefes alır.

    İki akciğerimiz köprücük kemiğimiz ile diafram arasında uzanır. Akciğerlerimiz yumuşak, sünger dokusunda, elastik ve çok hafiftir. Her biri ortalama 454 gram ağırlığındadır. Akciğerler plevra adı verilen akciğer zarı ile kaplıdır. Gelişmiş bir insanın akciğeri 3 litre hava tutabilir. Normal solumada yaklaşık yarım litre hava ciğerlere girer ve çıkar. Fakat ağır antrenman esnasında bu miktar bir solukta 4 litreye ulaşabilir. Ciğerlere alınan havada oksijen oranı yüzde 21, dışarı verilen havada oksijen oranı ise yüzde 16'dır. Büroda çalışan bir kişi günde ortalama 11 bin 352 litre hava solur. Dolayısıyla havadan aldığı oksijen miktarı günde 570 litredir.

    Akciğerlerimizin kasları yoktur. Göğüs boşluğumuzda çevresindeki kaslar soluma işleminin gerçekleşmesini sağlar.

    Bu işlemin büyük bir bölümü diyafram tarafından gerçekleştirilir. Bu kas düzlemi omurgadan göğüs boşluğuna doğru genişleyerek akciğerler için hareketli bir taban oluşturur. Normal solunum esnasında diyafram 2.5 cm. kadar hareket eder. Fakat yorucu bir faaliyet esnasında çok daha fazla hareket edebilir. Derin bir soluk aldığımızda kaburga kemiklerimiz arasında bulunan kaslar göğüs kafesimizi genişletip daraltırlara
#25.10.2009 00:18 0 0 0