Felçli hastalara kök hücreyle umut

Son güncelleme: 25.10.2009 09:15
  • Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu, omurilik yaralanmalarında kök hücre uygulamasına izin verdi.


    Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, uygulamanın, iyileşme şansı olmayan hastalar için umut olacağını söyledi.
    ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi, sağlık Bakanlığı'nın izniyle omurilik yaralanmalarında kök hücre uygulaması yapacak. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, İbni Sina Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, uygulamanın, omurilik yaralanmalarında iyileşme şansı olmayan hastalar için umut olacağını söyledi. Prof. Ökten, konu üzerinde uzun yıllardır çalıştıklarını ve Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'ndan alınan izinle Türkiye'de bu alanda ilk kez klinik çalışma yapılacağını vurguladı.


    Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Egemen ise nörolojik bilimlerde bazı hastalıkların henüz tıbbi ilaç veya cerrahi girişimlerle tedavisinin yapılamadığını, ileri düzeyde omurilik yaralanmasının da bunlardan biri olduğunu anlattı. Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Attar da şu bilgileri verdi:


    "Nöroşirürji Kliniği'nde kurulan kök hücre araştırma laboratuvarında, hayvanlarda deneysel kök hücre araştırmalarının bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı da devam ediyor. İnsanlarda yapılacak araştırmada, hastalar, çok ciddi omurilik yaralanmasına uğramış, kendi kendilerine iyileşme şansı en az olan grup içerisinden seçilecek. Hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın öngördüğü sigorta işlemlerinden geçecek. Üniversitemiz Tıp Fakültesi hastanesinde yapılacak operasyonların takibinden ben ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç sorumlu olacak."


    Uygulamanın, hastalara maddi bir yük getirmeyeceğini belirten Doç. Dr. Attar, tüm masrafların sponsor firmalar tarafından karşılanacağını söyledi. Doç. Dr. Attar, ilk planda 10 hastanın kabul edileceğini ve ilk operasyonun Kasım başında yapılacağını anlattı. Hastaların en az 17 yaşında olması gerekiyor.
#25.10.2009 09:15 0 0 0