Elektrikli ev aletlerinin arızasını nasıl anlarız?

Son güncelleme: 14.12.2009 10:33
  • Elektrikli ev aletlerinin arızasını nasıl anlarız?
    Servis ya da tamirci çağırdığınızda çok kolayca halledildiğini gördüğünüz sorunları siz de çözebilirsiniz. Problemin ne olduğunu bilirseniz fazla para vermemiş olursunuz.

    Evlerde bulunan elektrikli aletler bazen hiç sebepsiz bozulur ve ev işlerini aksatır. Tamirciye götürdüğünüzde ya da servis çağırdığınızda çok kolayca halledildiğini gördüğünüz bu sorunları tamir edemeseniz de problemin nereden kaynaklandığını bilmeniz bir daha başınıza gelmemesi için önemlidir. Elektrikli ev aletlerinde bir sorun ortaya çıktığında ilk olarak alete enerji gelip gelmediğini kontrol etmeniz gerekiyor. Alet çalışmıyor enerji gelmiyorsa fişi takılı olmayabilir yerine oturmamış veya aletin bağlı bulunduğu sigorta atmış ya da prize elektrik gelmiyor olabilir. Arçelik’in verdiği bilgilere göre ev aletlerindeki arızaların sebepleri şöyle:

    Buzdolabı ve derin dondurucular:
    Soğutmuyor: Kompresör arızası var ya da termostat ayarında uygun seviye seçilmemiş.
    Ses yapıyor: Kompresör veya fan motoru arızalı olabilir.

    Çamaşır ve bulaşık makineleri:
    Su almıyor: Musluk kapalı olabilir.
    Program ilerlemiyor: Program cihazı ya da emniyet kilitinde arıza ihtimali vardır.
    Temiz yıkamıyor: Filtre kirlenmiş yeterli miktarda deterjan konulmamış veya uygun deterjan seçilmemiş.
    Deterjan almıyor: Yeterli su basıncı yoktur.
    Ses yapıyor: Yıkama veya pompa motoru arızalı olabilir.
    Tambur dönmüyor: Motorda arıza ihtimali vardır.

    Fırın:
    Çalışmıyor ısınmıyor: Eğer elektrik geldiği halde çalışmıyorsa fırın ısıtıcı kumanda düğmesi ile sıcaklık ayarı yapılmamış olabilir. Saatli modellerde fırın saati ayarlanmamış olabiliyor. Rezistans arızası da ihtimaller arasında.

    Şofben ve termosifon:
    Çalışmıyor: Enerji (termosifon)/gaz (şofben) gelmiyordur. Şofbenlerde su debisinin yeterli olmayışı da çalışmamasına sebep olur.
    Pilot yanmıyor: Doğalgaz kesilmiş ya da tüp bitmiştir. Ayrıca tüp dedantörü doğalgaz vanası gaz kumanda düğmesi kapalı olma ihtimaline karşı kontrol edilmeli.
    Pilot sönüyor: Gaz kumanda düğmesi ateşleme konumunda yeteri kadar bekletilmiyordur. Şofben çalışırken pilot brülörü ile birlikte kendiliğinden sönüyorsa LPG basıncı ya da doğalgaz şebeke basıncı yüksek olabilir. Şofbenin baca bağlantısı uygun değildir veya baca çekişi yetersizdir.

    Klima:
    Etkili olarak soğutmuyor veya ısıtmıyor ise filtre kirlenmiş ya da sıcaklık ayarı doğru yapılmamıştır. Cihaz gürültülü çalışıyor ise klima içinde dolaşan soğutucu akışkanın sesi olabilir.

    Küçük ev aletleri:
    Çalışmıyor: Elektrikten kaynaklanan bir arıza olabilir.
    Çalışırken duruyor: Bazı küçük ev aletlerinde güvenlik amaçlı enerji kesintisi özelliği vardır. Belli bir süre sonra tekrar çalışır.

    Elektrikli süpürge:
    Çalışmıyor: Fiş prize takılmamış emiş gücü yeterli değil ya da toz torbası dolmuş veya sigorta atmış olabilir.

    Ütü:
    Isınmıyor ve lambası yanmıyor: Kablo fiş veya elektrik girişinde sorun var demektir. Lambası yanıyor; ama ütü ısınmıyorsa; rezistansı değiştirmeniz gerekecektir. Ütünüz çok ısınıyor (veya hiç ısınmıyor); işte o zaman sorun termostattadır.

    Ekmek kızartma makinesi
    Isınma yapmıyor ve ekmeğinizi kızartmıyorsa: Rezistans bozulmuş demektir. Ekmekleri dışarı atmıyorsa; termostat bozuktur. Bu arada ekmek kızartma makinelerinin içine kalın dilimler koymayın zira rezistansın kopmasına aşınmasına sebep olur.

    Saç kurutma makinesi
    Sıcak hava düğmesine bastığınız halde soğuk hava verdiğinde rezistansın koptuğunu düşünürüz. Sıkça yaşanan diğer bir sorun da çok ısınması ve koku yapmasıdır. Bu arızalı durum bize makinenin hava girişlerinin tıkandığını haber verir. Motor miline saç tıkanmış olabilir sökülerek temizlenir ve iyice kuruduktan sonra yerine takılır.

    Aspiratör:
    Kokuları çekmemeye başladığında filtrenin tıkandığı anlaşılır. Filtre değiştirildiği halde sorun hâlâ devam ediyorsa o zaman fan motorunda sorun vardır. Fan motor mili pislikten dolayı tıkanmıştır. Aspiratörün fişini çekip motor miline bağlı olan kanatçıkları sökerek deterjanlı su ile yıkayıp süngerle mili temizleyip kurulayın. Daha sonra sökme işleminin tersini uygulayarak yerine monte edin.

    Kahve makinesi
    Makineniz ısıtmıyorsa aletin taban kısmında bulunan rezistans arızalanmıştır. Rezistansın (söktüğünüz parçaların) seri numaralarını not alarak servise başvurup yenisini ısmarlayabilirsiniz. Bir diğer arıza da; ışığının yanmamasıdır. Isınsa bile ışığı yanmıyorsa; bilin ki lambası bozuktur. Aletin gövdesini sökerek lambaya ulaşın ve değiştirin. Bazı modellerde lamba kutunun içinde bulunur. Yani aynı anahtar düğme hem alete cereyan verirhem de kendi içindeki lambayı yakar. Bu durumda anahtar düğmeyi değiştirmeniz gerekecektir.
#26.10.2009 20:50 0 0 0
  • teşekkür
#14.12.2009 10:33 0 0 0