Microsoft'tan akıllı ev

Son güncelleme: 27.10.2009 12:11
  • noimage

    2003 yılında Ar-Ge'ye ayırdığı 7 milyar dolarlık bütçeyle yeni teknoloji geliştirmede hayli iddialı olan Microsoft'un bu kapsamda geliştirdiği oldukça akıllı bir de evi var.


    Geçtiğimiz haftayı yazılım devi Microsoft'un ABD'nin Seattle kentinde bulunan merkez üssü Redmond kampüsünde geçirdim. Onlarca binadan oluşan ve yaklaşık 26 bin çalışanın yer aldığı kampüste Türkiye'den gelen bir grup gazeteci olarak kampüs turu yapıp, firmanın iş alanları hakkında yakından bilgi aldık. Güvenlik, yazılım ürünleri, Ar - Ge çalışmaları, anti - spam çalışmaları, bilgi merkezi, açık kod, kapalı kod ve dahası. Şunu söylemeliyim ki, özellikle Ar - Ge çatısı altında toplanan özel birimlerin gerçekleştirdiği çalışmalar oldukça etkileyici.

    Microsoft Araştırma bölümünün başında bulunan Jack Breese, işletim sistemleri, yazılımlar, güvenli ve yeni teknolojiler için merkezi Seattle'da olmak üzere kapsamlı bir ekibe sahip olduklarını anlatıyor. Ayrıca kampüste Ar - Ge bölümü içinde yer alan bir de 'akıllı ev' var. Microsoft tarafından tasarlanan ev, konsept bir tasarım olmasına rağmen 5 yıl içinde ticari olarak da hayata geçirilmesi planlanan bir proje.

    Öncelikle hatırlatalım, evde tanıtılan teknolojilerin hepsi şu an çalışmakta. Oldukça teknolojik, bir o kadar da karışık yazılım sistemlerinin altına imza atan Microsoft'un son kullanıcıya yönelik geliştirdiği akıllı evde teknoloji yüklü bir yolculuğa hazır mısınız?

    Zil yerine akıllı ekran
    Adeta bir teknoloji üssünü andıran evin girişinde yer alan ekrandan başlayalım. Ekranı aynen bilgisayarlarda olduğu gibi kişiselleştirebilmek mümkün. Ekran deseni olarak farklı resimler yerleştirilebilen bu ekrana dokunarak zile basmak, evde kimse yoksa sesli mesaj bırakmak mümkün. Ev sahibi bırakılan mesajı eve ulaştığında dinleyebileceği gibi, mesajla eş zamanlı olarak e - posta olarak da alabiliyor. Akıllı ev girişinin geleneksel evlere göre bir diğer farkı ise kapı kolunun olmaması. İçeri girişlerde akıllı kart kullanılıyor ve sistemde tanımlanan kişiler retina kontrolünün ardından otomatik olarak açılan kapıdan içeri girebiliyor.

    TV'den 'chat' dönemi
    Ev içerisinde sesli komut vererek ışıklandırmayı, müzik ve TV sistemlerini kullanabilmek mümkün. Kullanılan televizyon ise adeta bir bilgisayarı andırıyor. Televizyon menüsünden haberler, lokal trafik bilgileri, hava durumu gibi anlık bilgilere ulaşılabileceği gibi, aynı yayını izleyen başka bir arkadaşınızla görüntülü olarak TV üzerinden sohbet (chat) edebilirsiniz. Yine televizyon izlerken mutfaktaki fırına yerleştirdiğiniz yemeğin piştiğini TV'ye gelen uyarı sinyalinden öğrenmek mümkün. Sistem radyo frekansı üzerinden çalışmakta. Ayrıca mutfakta, yemek tariflerine yansıtıcı sayesinde tezgahın üzerinden elektronik olarak ulaşılabilir.

#27.10.2009 12:11 0 0 0