Mersin İlindeki Saat Kuleleri

Son güncelleme: 28.10.2009 01:25
  • mersindeki saat kuleleri
    Mersin Saat Kulesi
    noimage
    Mersin İstasyon Caddesi'nde bulunan saat kulesi İtalyan Katolik Kilisesi'nin çan kulesidir. Bu kilise Sultan Abdülmecid'in izni ile 1853 yılında yapımına başlanmış ve 1898 yılında da tamamlanmıştır.

    Kilise doğu-batı doğrultusunda bazilika planında olup, saat kulesi güneybatısındaki çan kulesinde yer almaktadır. Kesme taştan yapılmış olan kilise dikdörtgen planlı olup, üzeri kırma çatı ile örtülmüştür. Çan kulesi üç kat halinde, son iki katı çatıdan daha yüksektir. İlk iki kat sivri uçlu, ikişer mazgal pencere ile en üst kat da doğu yönü dışında kalan diğer üç yönünde de yuvarlak kadranlı saatler yerleştirilmiştir.
    Tarsus Saat Kulesi
    Mersin Tarsus ilçesinde, Ulu Cami'nin revaklı avlusunun kuzeydoğusundaki eski minare kaidesi saat kulesine dönüştürülmüştür.
    noimage
    Saat Kulesi'ni Tarsus'un eski kaymakamlarından Ziya Bey 1895 yılında yaptırmıştır. Kule çokgen kaideli eski minare üzerinde, yaklaşık 10 m. yüksekliğinde olup, sekizgen gövdelidir. Gövdenin oldukça geniş olan yüzlerinin üzerine bir balkon ve balkonun üzerine de, iki ağırlıkla çalışan yuvarlak saat kadranları yerleştirilmiştir.
    noimage
    Saat kulesine içeriden döner merdivenle çıkılmaktadır.
#28.10.2009 01:25 0 0 0