Mersin Mezarlıklar ve Kaya Mezarları

Son güncelleme: 28.10.2009 01:35
  • mresindeki mezarlıklar ve kayalık mezarları
    Dört Ayaklı Anıt Mezar
    Mersin Aydıncık ilçesinde Celenderis'te bulunan MS.II.-III.yüzyıllara tarihlendirilen anıt mezar, Uzuncaburç ve Öterkale'deki mezar anıtları geleneğini sürdürmektedir. Ayrıca bu tür anıtların benzerlerine Kuzey Afrika'da Tunus'ta, Suriye'de, Filistin'de ve Anadolu'nun bazı yerlerinde de rastlanmaktadır. Bunlar piramidal çatılı, kule tipi mezarlardır.
    noimage
    Aydıncık'taki dört ayaklı anıt mezar iki katlıdır. Roma dönemi özelliklerini taşımaktadır. Anıtın cephesinde her iki katta da yuvarlak sütunlar bulunmakta olup, alt kattaki sütunlar bir arşitravdan sonra ikinci katı taşımaktadır. İkinci kat sütunlarının üzerinde de üçgen bir alınlık vardır. Kesme taştan yapılmış olan anıtın cephe dışındaki duvarları sağırdır.
    Korkusuz Kral Anıt Mezarı
    Mersin Silifke ilçesi Susanoğlu yakınında Türkmenuşağı Köyü'nde bulunmaktadır. Burada Roma dönemine ait ev temelleri, sarnıç ve mezarlar bulunmaktadır. Köyün 2 km. doğusunda bir tepe üzerinde Korkusuz Kral Anıt Mezarı vardır.

    MS.II.-III.yüzyıllarda yapılmış olan ve Mezgit Kale olarak isimlendirilen anıt mezar 7.80x7.80 m. ölçüsündedir. Cephe görünümünde korinth başlıklı sütunların taşıdığı konsollar ve alınlık iyi bir durumda günümüze gelebilmiştir.
    Aziz Paul Kuyusu
    noimage
    Mersin Tarsus ilçe merkezinde, Kızılmurat Mahallesi'nde, eski Tarsus evlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgede, bir evin avlusundaki kuyunun St.Paulus Kuyusu olduğu söylenmektedir. Evin bahçesinde yapılan kurtarma kazıları sırasında bazı duvarlar ortaya çıkarılmıştır.

    Günümüzde çevre düzenlemesi ve kamulaştırmanın yapıldığı yerdeki kuyunun ağız çapı 1.15 m.dir. Kuyu taşının silindirik biçimde olmasına karşılık kuyunun gövdesi kesme taşlardan kare biçiminde yapılmıştır. Derinliği 38 m. olan kuyunun suyu yaz ve kış aylarında eksilmemekte, aynı zamanda da içilebilmektedir.

    Hıristiyanlarca kutsal sayılan bu kuyu yöreden Hacı olmak için Kudüs'e gidenlerin uğrak yeridir. Aynı zamanda kuyunun bulunduğu yerdeki evde St.Paulus'un doğduğuna inanılmıştır.
#28.10.2009 01:35 0 0 0