sağlıklı beslenme - balığın sağlığa faydası
Soğuk kış günleri kapıdayken salgın hastalık riskinden korunmanın en iyi yollarından birinin de balık tüketimi olduğu akademisyenler tarafından bir kez daha duyuruldu.

İstanbul Üniversitesi Çapa Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan verilere göre balığın soğuk kış aylarında insan sağlığı için yararları hatırlatıldı. Su ürünleri fakültesince hazırlanan raporlarda; bol sebze ve meyvelerin yanı sıra sofralardan balığın da eksik edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Akademisyenler ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı. Prof. Dr. Şafak Karamehmetoğlu imzasıyla yayınlanan beslenme tablolarında balık yemenin yararlarından bir bölümü şu şekilde sıraladı:

"Sağlıklı diş eti ve diş yapısının oluşmasına yardımcı olur, cilt rengini güzelleştirir, saçların daha sağlıklı olmasını sağlar, ilerleyen yaşlarda görme bozukluklarını önler, grip, soğuk algınlığı ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye katkıda bulunur (iyileşmeyi hızlandırır). Kolesterol oranını düzenleyici etkisiyle kalp krizi riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizmal hastalıkların iyileşmesinde, göziçi tansiyon rahatsızlıklarının tedavisinde, beyin ve omurilikte doku sertleşmesi

sonucu oluşan ölümcül hastalıklara karşı direnç sağlamada, şeker hastalığında beslenmede, migren hastalarında, cilt sağlığı ile ilgili tüm sorunlarda etkili olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır" denildi.



BALIK TÜKETİN ENERJİNİZİ KAYBETMEYİN

Bu arada, İstanbul'da yılların verdiği tecrübeyle balığın yararlarını aktaran Balıkçı Kenan Tesisleri'nin sahibi Kenan Balcı ise, sağlığını düşünenlerin haftada en az iki kez balık yemesi gerektiğini belirterek, "Günün herhangi saatinde yenilen yemekler bazen doğal besinler olmayabildiğinden bu durum vücutta enerji kaybına yol açabiliyor. Özellikle kış aylarında, vücuda enerji veren besinlerin tüketimine öncelik verilmelidir. Balık tümüyle doğal ve içinde katkı maddesi olmayan, sindirimi kolay olduğu

için günün herhangi saatinde tüketilebilen ve insan vücudunun ihtiyaç duyduğu gerekli vitaminleri büyük ölçüde içeren besin kaynağıdır" şeklinde konuştu.



BALIK, BEDENİ HASTALIKLARDAN KORUR

Balık tüketiminin yararları konusunda, akademisyenlerin verilerine dikkati çekerek ve yılların verdiği tecrübeye dayanarak bilgi aktaran Balıkçı Kenan, "Balığın faydalarının saymakla bitmeyeceğini her zaman dile getirdik. Akademisyenlerin de verilerine göre; balık tüketiminin son yıllarda daha da artırılması gerekiyor" diye konuştu.

Balcı, "Son yıllarda; kuş gribi, domuz gribi, delidana gibi çeşitli salgın hastalık virüsü yayılıyor. Balığın; insan vücudunun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilen katkısız besin maddesi olduğu kanıtlandı. Balık aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Dolayısıyla salgın hastalıklara karşı da direnci artırıyor. Balık, yüksek oranda protein içerir. Bu da balığın; anne sütünden sonra, yıpranan dokuları onaran ve içinde katkı maddesi olmayan tek besin kaynağı olmasının bir örneğidir" şeklinde

devam etti.



HER YIL FARKLI HASTALIK ÇIKIYOR, SAĞLIK İÇİN HERKESE BALIK ÖNERİYORUM

Gerek ülkemizde, gerekse de uluslararası sağlık kuruluşlarınca yapılan test ve araştırmalarda; her insanın, sağlıklı bir vücuda sahip olması için haftada en az 2 kez balık yemesi gerektiğinin kanıtlandığını ifade eden Kenan Balcı, şunları söyledi:

"Vücudun ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve O vitaminleri, balık tüketimi ile karşılanabilir. Omega-3 asidi ile vücut sağlığı için adeta bir kalkan görevi gören balığın bağışıklık sistemini güçlendirdiği uluslararası sağlık kuruluşlularınca ispatlanmıştır. Çocuklarımız okula gidiyor ve hep bir aradalar. Onları da olası salgın hastalıklardan korumalıyız. Çocuklarımıza bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmamız için meyve ve sebzelerin yanısıra bol bol balık yedirelim."

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 360
favori
like
share