Tom Sawyer-Mark Twain

Son güncelleme: 28.10.2009 14:42
  • 1. Yazarın Hayatı:
    Mark Twain (1835-1910)
    Amerikan edebiyatının en tanınmış mizah yazarlarından biridir. Asıl adı Samuel Clemens'tir. Fakir bir kasaba avukatının oğlu idi. 12 yaşındayken Hanibal şehrinin küçük gazetesine çırak olarak girdi. 17 yaşına kadar Missouri eyaletindeki birçok gazetelerde çalıştı. Sonra , Mississippi nehrindeki gemilerde miçoluk aldı, dümenciliğe kadar yükseldi. Sonradan eserlerine geniş konular veren izlenimleri bu bitip tükenmez nehir gezilerinden edindi. Yazılarında kullandığı "Mark Twain" adını da gemicilerin suyu iskandil ederken kullandıkları "mark twain" (iki kulaç) deyiminden almıştır.
    1861'de İç Savaş başlayınca, Mark Twain de, kendisi gibi gençlerle birleşerek, Kuzeylilerle savaştı. Savaştan sonra, altın arayıcılara katılarak San Francisco'ya gitti. Maceralarla, yoksulluklarla geçen devrelerden sonra yazarlığa heves etti. "Califonian" adlı dergide çıkan ilk yazıları büyük ilgi gördü.

    Çoğu, çocukluk, gençlik, anıları olan bu yazılar ince nüktelerle doluydu. Mark Twain, kısa zamanda bol para kazanmaya başladı. Yalnız zenginleri hayatına katılmaktan uzak kalıyor, halk arasında alışa geldiği yaşayışı devam ettiriyordu. Hawaii adalarına, Avrupa'ya Asya'ya geziler yaptı. Yazı ile birlikte, konuşma-konferans şeklindeki mizah türünün de eşsiz bir temsilcisi halinde, hemen bütün Amerika'yı dolaştı. Hayatının son yıllarında ailevi felâketlerle karşılaştı, arkasından iflaslara, altından kalkması zor borçlara sürüklendi, Avrupa'ya çekilip bütün gücü ile yeni eserler yazarak, borçlarını ödedi.
    Amerika'ya döndüğünde, iyice kuvvetten düşmüş bulunuyordu. Bir süre Bermuda adasında dinlendi. Son günlerin yaklaştığını anlayınca adadan ayrıldı, yurduna döndü, 74 yaşında Redding-Stormfield'de öldü.

    Sanatı Eserleri
    Mark Twain'in sade, doğal bir anlatışı vardı. Olayları, yapmacık katmadan, olduğu gibi anlatır. Yormadan düşündüren, güldürürken düşündüren bir gerçekçiliği vardır. Çocukluk, ilk gençlik yıllarının biraz değiştirilmiş hikayesi olan "Tom Sawyer" Amerikan edebiyatının klasik eserlerinin başlıcalarındandır. "Dış Ülkelerde Bir Gezi", "Mississipi Üzerinde Hayat" gibi büyük kitaplardan başka, kısa yazılarını toplayan bir çok eseri vardır.

    2. Özet
    Hikayede Tom'un cezadan kurtulmak için herkesi şaşkına çevirecek zeka oyunlarını ve sonunda bunlardan nasıl kurtulduğunu yazıyor. Tom hikayede kendi dünyasında (nehirlerin, ormanların, mağaraların ve adaların dünyasında) bir kahraman gibi yaşar.
    Tom, Missouri'ye bağlı St. Petersburg köyündeki "haşarı" çocuklardan biridir. Pervasız, tembel, çıldırtıcı ölçüde meraklı olan bir okul çocuğu ve teyzesi Polly Teyze için tam bir baş belasıdır. Bir gün Tom, Huck, Joe herkesten gizli bir plan yapar ve adaya kaçar. Herkes onları öldü sanıp cenaze töreni yapar ama törende ortaya çıkınıca herkes oyun olduğu anlaşılınca herkes onlara karşı tavır alır. Ama Tom ve Huck bu iştende kasabada yaşayan Bayan Douglas'ı öldürmek için plan yapan haydutları ortaya çıkararak kurtulur. Daha sonra haydut Kızılderili Joe'yu hapse atarlar. Ve onun definesinin yerini tek bilenler olarak Tom ve Huck defineyi yerinden çıkarır zengin bir hayat sürerler.
    3. Kişiler
    Tom Sawyer: Haylaz ve yarmazda olan zeki bir çoçuktur.
    Huckleberry Finn: Mahallenin en haylaz çocuğu olan Huck, Tom'dan eksik bir yanı olmayan mahalle çocukları haricinde kimsenin sevmediği biridir.
    Polly Teyze:İyi kalpli ama çok sinirli görünen ve yaşlı bir kadındır.
    Joe:İçine kapanık olan Joe kendi dünyasında korsan olmak isteyen bir çoçuk.
    4. Ana Düşünce: Bir çocuğun kahramanlıklarla dolu dünyası.
    5. Dili: Türkçe (Çeviri)
    5. Genel Yargı: Roman şimdiye kadar okuduğum en harika ve beni çok etkileyen yazıdır. Hikaye sade ve abartılmadan ve güldürürken düşündüren bir yapıda yazılmış ilk daktiloyla yazılan romandır. En büyük özelliği gerçeğin kağıda dökümüdür.
#28.10.2009 14:42 0 0 0