Gün boyu açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizmanız, iftardan sonra üşümenize neden olur. Bu nedenle bir kase çorba, ısınmanızı ve rahatlamanızı sağlar. İftar ve sahur arasında geçen sürede bol bol sıvı tüketmelisiniz

Acıbadem Hastanesi Kadıköy Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, sağlıklı ramazan sofralarıyla ilgili bilgiler verdi.

Sağlıklı beslenmenin ana kriterleri nelerdir?
Oruç tutan veya tutmayan herkes, sağlıklı ve kaliteli yaşamak için sağlıklı beslenmeli. Yeterli ve dengeli beslenme de sağlıklı olmanın ilk şartı. Sağlıklı beslenmenin ana kriterleri ise şöyledir: Tüm besin gruplarından bir arada yemek, yavaş ve iyi çiğnemek, az ve sık yemek, lif alımı için sebze ve meyveleri mutlaka tüketmek, yağı yeterli miktarda ve daha çok doymamış yağlardan tercih etmek, günlük 1.5-2 lt su içmek, kepekli, yulaflı tahıl ürünleri, bulgur ve kuru baklagilleri diyetimize mutlaka katmak ve yeterli oranda protein alımına dikkat etmek.

Sahurda beslenmede nelere dikkat etmeliyiz?
Sahur özellikle kişiyi oruca hazırlayan özel bir öğün. Sahur ile iftar arasındaki uzun açlık döneminin yan etkilerini bu öğünü zamanında yiyerek atlatabiliriz. Sahur yerine yatmadan önce yemek veya hiç yememek; hem besin öğelerinin yeterince alınmasını engeller hem de sindirim sisteminin fonksiyonlarını bozarak reflü, gastrit, ülser vb. hastalıkların tetikleyicisi olur.

MUTLAKA ÇORBA İÇİN!
Sahurda hangi yemekleri tercih etmeliyiz?
Sahurda susamaya neden olmayacak az tuz ve yağ içerikli, hafif, bol lifli, kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerin olmadığı kahvaltıya dayalı yiyecekler veya makarna, akşamdan kalan et yemeği, çorba ve şeker yerine pekmezle tatlandırılmış kan yapıcı, kalsiyum içerikli kompostolar, taze meyveler tercih edilebilir.

İftar sonrası beslenmede nelere dikkat edilmelidir?
İftar da oruç açılırken su, zeytin, peynir veya hurma gibi yiyeceklerden birer parça alınıp, daha sonra bir çorba ile devam edilebilir. Gün boyu açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizma kişinin üşümesine neden olur. Bu çorba kişinin ısınmasını ve rahatlamasını sağlayacaktır. Daha sonra yine ağır olmayacak sebze, ızgara ve salata gibi yiyecekler az miktarlarda yenerek iftar yemeği tamamlanabilir. Bu döneme ait bir gıda olan ramazan pidesinin lezzeti tartışılmaz. Ancak pideler tam buğday, çavdar veya yulaf unundan yapılmadıkları için doygunluk sağlama, kan şekeri kontrolü ve kan yağlarını düşürücü özellikler içermez. Lezzetiyle daha fazla miktarda yendiği için; kilonun hızla artmasına da neden olacağından 1-2 dilim ekmek değişimi kadar yenmesine özen gösterilmelidir

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 667
favori
like
share
MyNiceWorld Tarih: 28.12.2005 04:12
EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER HERKESE
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
:cubuk:
masarac Tarih: 24.12.2005 13:46
ellerine sağlık cadıkız
by_ufuk Tarih: 06.11.2005 15:35
bilgilerin icin saol
kurtjara Tarih: 31.10.2005 13:18
Faydalı bilgileriniz için teşekkürler Cadıkız
ozturk Tarih: 31.10.2005 11:27
cadı kız thank you..
HawK Tarih: 31.10.2005 03:50
Teşekkürler cadıkız Yararlı bilgiler
akilles Tarih: 19.10.2005 19:56
Verdiğin bilgiler için teşekkürler CADIKIZ
milkboy Tarih: 19.10.2005 10:22
teşekkürler
Halaskar Tarih: 19.10.2005 05:14
Cadıkız verdiğin bilgiler için teşekkürler. Yazılanlar gibi iftarda sulu bir yemekle başlamak midemizi rahatlatır. kuru yemekler vücudun dirayetini azaltıyır