İftar ve sahur arası bol sıvı alın

Son güncelleme: 06.11.2022 17:33
  • Gün boyu açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizmanız, iftardan sonra üşümenize neden olur. Bu nedenle bir kase çorba, ısınmanızı ve rahatlamanızı sağlar. İftar ve sahur arasında geçen sürede bol bol sıvı tüketmelisiniz

    Acıbadem Hastanesi Kadıköy Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, sağlıklı ramazan sofralarıyla ilgili bilgiler verdi.

    Sağlıklı beslenmenin ana kriterleri nelerdir?
    Oruç tutan veya tutmayan herkes, sağlıklı ve kaliteli yaşamak için sağlıklı beslenmeli. Yeterli ve dengeli beslenme de sağlıklı olmanın ilk şartı. Sağlıklı beslenmenin ana kriterleri ise şöyledir: Tüm besin gruplarından bir arada yemek, yavaş ve iyi çiğnemek, az ve sık yemek, lif alımı için sebze ve meyveleri mutlaka tüketmek, yağı yeterli miktarda ve daha çok doymamış yağlardan tercih etmek, günlük 1.5-2 lt su içmek, kepekli, yulaflı tahıl ürünleri, bulgur ve kuru baklagilleri diyetimize mutlaka katmak ve yeterli oranda protein alımına dikkat etmek.

    Sahurda beslenmede nelere dikkat etmeliyiz?
    Sahur özellikle kişiyi oruca hazırlayan özel bir öğün. Sahur ile iftar arasındaki uzun açlık döneminin yan etkilerini bu öğünü zamanında yiyerek atlatabiliriz. Sahur yerine yatmadan önce yemek veya hiç yememek; hem besin öğelerinin yeterince alınmasını engeller hem de sindirim sisteminin fonksiyonlarını bozarak reflü, gastrit, ülser vb. hastalıkların tetikleyicisi olur.

    MUTLAKA ÇORBA İÇİN!
    Sahurda hangi yemekleri tercih etmeliyiz?
    Sahurda susamaya neden olmayacak az tuz ve yağ içerikli, hafif, bol lifli, kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerin olmadığı kahvaltıya dayalı yiyecekler veya makarna, akşamdan kalan et yemeği, çorba ve şeker yerine pekmezle tatlandırılmış kan yapıcı, kalsiyum içerikli kompostolar, taze meyveler tercih edilebilir.

    İftar sonrası beslenmede nelere dikkat edilmelidir?
    İftar da oruç açılırken su, zeytin, peynir veya hurma gibi yiyeceklerden birer parça alınıp, daha sonra bir çorba ile devam edilebilir. Gün boyu açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizma kişinin üşümesine neden olur. Bu çorba kişinin ısınmasını ve rahatlamasını sağlayacaktır. Daha sonra yine ağır olmayacak sebze, ızgara ve salata gibi yiyecekler az miktarlarda yenerek iftar yemeği tamamlanabilir. Bu döneme ait bir gıda olan ramazan pidesinin lezzeti tartışılmaz. Ancak pideler tam buğday, çavdar veya yulaf unundan yapılmadıkları için doygunluk sağlama, kan şekeri kontrolü ve kan yağlarını düşürücü özellikler içermez. Lezzetiyle daha fazla miktarda yendiği için; kilonun hızla artmasına da neden olacağından 1-2 dilim ekmek değişimi kadar yenmesine özen gösterilmelidir
#18.10.2005 13:55 1 0 0
  • Teşekkürler Cadıkız faydalı bilgiler için..
#18.10.2005 14:05 0 0 0
  • ALLAH razı olsun kardeşim çok önemli bu konu sağolasın
#19.10.2005 02:40 0 0 0
  • Cadıkız verdiğin bilgiler için teşekkürler. Yazılanlar gibi iftarda sulu bir yemekle başlamak midemizi rahatlatır. kuru yemekler vücudun dirayetini azaltıyır
#19.10.2005 04:14 0 0 0
  • teşekkürler
#19.10.2005 09:22 0 0 0
  • Verdiğin bilgiler için teşekkürler CADIKIZ
#19.10.2005 18:56 0 0 0
  • Teşekkürler cadıkız Yararlı bilgiler
#31.10.2005 02:50 0 0 0
  • cadı kız thank you..
#31.10.2005 10:27 0 0 0
  • Faydalı bilgileriniz için teşekkürler Cadıkız
#31.10.2005 12:18 0 0 0
  • bilgilerin icin saol
#06.11.2005 14:35 0 0 0
  • ellerine sağlık cadıkız
#24.12.2005 12:46 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER HERKESE
    SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 03:12 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#06.11.2022 17:33 0 0 0