Kış Bebeğine D Vitamini Gerek

Son güncelleme: 01.11.2009 00:29
  • Kış Bebeği - Bebeklerde D Vitamini - Kış Bebeğine D Vitamini Gerek

    Ülkemiz güneşten bolca yararlanma olanağı sunan bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, ne yazık ki D vitamini yetersizliği günümüzde halen bebekleri olduğu kadar gebe kadınları ve ergenlik çağındaki gençleri etkileyen önemli, ciddi bir sağlık sorunudur. Kış bebeklerine D vitamini takviyesinin neden elzem bir konu olduğunu Uzman Doktorumuz Günay Ermergen anlattı.

    Bebeğin ilk yaşı özellikle fiziksel gelişimi açısından çok önemlidir. Bu açıdan anne sütünün önemi sürekli vurgulanır. Ancak bebeklerin gelişimi için anne sütünün D VİTAMİNİ içeriği yeterli değildir. Bebeğin takviye olarak alması gereken tek vitamin D vitaminidir.

    D vitaminin vücuttaki fonksiyonları

    • İnce bağırsaklardan kalsiyum ve P emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.
    • Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyum seviyesini düzenler.
    • Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar. Raşitizmi önler, kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder.
    • Hücrelerin büyümesinde ve kas ile sinir sistemlerinin düzenli işlevinde önemli rol oynar.
    • Yüksek tansiyonu düşürür.
    • Verem ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır


    D vitamini nerelerde bulunur?
    D vitamini yağda eriyen vitaminlerden biridir. İnsanların yararlanabileceği D vitamini (D3 vitamini) insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Diğer bulunduğu yerler karaciğer, peynir, tereyağ, süt ve mantardır. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır. Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara neden olabilir.

    Anne sütündeki D vitamini daha kolay emilmesine rağmen miktarı (anne sütünde Dvit 12-60 iü )bebeğin günlük D vitamini ihtiyacı olan 400 iü'yi karşılamamaktadır. Süt çocukluğu döneminde günde 400 ünite en az 1yıl süreyle verilmelidir.

    Özellikle D vitamini eksikliği bulunan anneler ile çocukların takviyeye ihtiyacı vardır. Anne karnındaki bebeğin D vitamini ihtiyacı annenin depolarından karşılanır. Bebek doğumdan sonra kendisini bir süre idare edebilecek kadar D vitaminini de çeşitli dokularında depolar. Eğer annede D vitamini depoları yeterli değilse bebek ya D vitamini eksik ya da yetersiz D vitamini depolamış olarak doğar. Bu durumda doğumdan sonra yeterli D vitamini alınmaz ve yeterince güneş ışığına maruz kalınmazsa D vitamini eksikliğine bağlı raşitizmin oluşma riski artar.

    Bebeğiniz için güneşlenin

    D vitaminin başlıca kaynağı güneş ışınlarıdır. Güneşlenme günlük gereksinimin %80'ini karşılar. Güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde kol, bacak ve yüzün günde yaklaşık 15 dakika güneşlendirilmesi günlük D vitaminini sağlamaktadır. Ancak camın UV ışınlarını geçirmediği unutulmamalıdır.

    D vitamini eksikliği nelere yol açar?

    Çocuğun D vitaminini yeterli almadığı durumlarda raşitizm denilen D vit eksikliği bulguları ortaya çıkar. Raşitizm en sık 3 ay-2 yaş arasında görülür. Raşitizm daha ziyade gelişmekte olan ülkelerin hastalığıdır. Özellikle sütle beslenen, esmer tenli süt çocuklarında ve hızlı büyüme dönemlerinde D vitamini eksikliği gelişir. Prematüre bebeklerde de eksik depo ile doğdukları ve hızlı büyüdükleri için erken dönemde D vitamini eksikliği görülür. Doğumsal raşitizm ise güneşten yeterince yararlanamayan ve yetersiz beslenen annelerin bebeklerinde görülür. Yetersiz alım dışında D vitamininin aktifleşmesini bozan karaciğer ve böbrek hastalıklarında, bağırsak emiliminin bozuk olduğu hastalıklarda veya bazı antikonvülsan ilaçların kullanılması durumlarında da raşitizm gelişebilir.

    Raşitizm hastalığının belirtileri

    • Süt çocukluğu döneminde kafa kemiklerinde yumuşama
    • Bıngıldakta genişlik
    • Kaburgalarda kıkırdak birleşme yerinde tespih tanesi şeklinde oluşumlar
    • Göğüs kafesinde çöküklük
    • El ve ayak bileklerinde genişleme
    • Diş çıkmasında gecikme, geç oturma, geç yürüme
    • Şiş ve yanlara doğru yaygın karın (kurbağa karnı)
    • Terleme ve solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık
    • Başın gövdeye göre büyük olup, yatma yönünde düzleşmesi
    • Yürümeye başladığında çocukta parantez bacak gelişimi.
    • Ağır olgularda kanda kalsiyum düşüklüğüne bağlı kasılmalar meydana gelir.


    Tedavisi
    Tedavi için D vitamini takviyesi yapılır. D vitamini günlük veya tek depo doz şeklinde verilebilir. Beraberinde kalsiyum desteği de eklenmelidir. Vitamin dozu, doktor tarafından belirlenmelidir. D vitamini doktor önerisi dışında yüksek doz alındığında yorgunluk, bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, karın ağrısı, ülser, aşırı susuzluk, kaslarda ileri derecede kuvvetsizlik, bilinç bulanıklığı, hipotoni, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp ritminde bozulmaya kadar gidebilen bulgular gelişebilir.
#01.11.2009 00:29 0 0 0