Bebeğinizi Soğuktan Koruyun

Son güncelleme: 01.11.2009 00:34
  • Bebeğinizi Soğuktan Koruyun - Bebek Hastalıkları

    Bebekler soğuk havalarda iyi bir korumaya ihtiyaç duyarlar. Çünkü hassas ciltleri, minik vücutları soğuktan çok çabuk etkilenir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Feyza Çivici Gümüş; soğuk havalarda bebekleri korumak için alınması gereken önlemler konusunda sorularımızı yanıtladı.

    Soğuk havalarda bebek cildini korumak için ne gibi önlemler almak gerekir?

    Soğuk hava cildi kurutur. Bebek cildi yetişkinlere oranla çok daha hassastır. Soğuk yanığı ve döküntü kış aylarında oldukça sık görülür. Pullanma, çatlama, kaşıntı gibi cilt problemlerini en aza indirgemek için soğuk havalarda, bebeğinizin cildine kurumayı önleyecek nemlendirici, epitelizan çinko içeren kremler ve bebek yağları uygulamalısınız.

    Bebekleri soğuktan korumak için nasıl giydirmeli?

    Soğuk havalarda bebekleri kat kat giydirmek gerekir. Bebeklere tamamen pamuklu giyecekler giydirilmeli. Polar ve naylon içeren penyeler tercih edilmemeli. Kısa veya uzun kollu atlet, üzerine de uzun kollu penye giydirilmeli. Açık havaya çıkılırken hırka ya da sweet shirt; aşırı soğuk havalarda ise şapka ve mont kesinlikle kullanılmalı. Baş bölgesi ısının en kolay kaybedildiği bölgedir. Bu yüzden şapka kullanımına dikkat etmek önemlidir. Şapka kulakları örtecek şekilde giydirilmeli, burun ise soluk alıp vermeyi engellemeyecek şekilde kaşkol ile örtülmeli. Çocuklar şapka kullanmamak için inat edebilirler. Onu rahatsız etmeyecek bir şapka seçmeniz uygun olacaktır. Bu konuda ona örnek olarak da işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sonuç olarak çocuklar terlemeyecek şekilde giydirilmeli, belirli aralıklarla ter kontrolü yapılmalı ve gerektiğinde bebeğin üstü değiştirilmelidir.

    Ev sıcaklığı veya odasının sıcaklığı nasıl olmalı?

    Bebekler için ideal oda sıcaklığı 23-24 derecedir. Ortam soğuk gibiyse bebeğin kat kat giyinmesinde fayda vardır. Ortam ideal sıcaklıkta ise bebeğin giysileri veya üzerindeki örtüler hafifletilebilir. Ne kadar sıkı giyinmiş olursa olsun bebek, odalar arasında cereyan teşkil eden, esintili bir konumda bulunmamalı.

    Kışın bebekleri haftada kaç gün yıkamalı?

    Soğuk havalarda bebeği yıkamak birçok anne için kaygı verici olabilir ancak çocuklar banyo yapmaktan hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise haftada üç kez banyo yapılması önerilir.

    Kışın bebekler için alınacak önlemlere ve dikkat edilmesi gereken noktalara ekleyecekleriniz nelerdir?

    • Havaların aşırı soğuk olduğu günlerde bebeğinizi dışarı çıkarmayın.
    • Evin hiçbir odasında sigara içilmemeli, içiliyorsa evin dışında içilmelidir.
    • Hasta olan kişiler, bebeğinizin yanına yaklaşmamalı ve onu öpmemeli.
    • Anne hasta ise (nezle, grip) bebeğe yaklaşırken ağzında maske kullanmalı.
    • Evdeki kuru hava bebeklerin nefes alıp vermesini zorlaştırabilir. Kalorifer ya da sobanın üzerinde su dolu bir kap bulundurmak bebeğinizi rahatlatır.
    • Bebeğinizin hasta olma ihtimali sadece soğuğa indirgenemez. Bu konuda anne babaların üstlerine düşen görevleri yapması gerekir. Grip aşısı yaptırmak gibi
    • Kışın güneşli havalara inanmayıp çocuğun kış şartlarına uygun giydirilmesi gerekir.
#01.11.2009 00:34 0 0 0