maviyemişin insan saglıgına faydaları - maviyemişin yararları nelerdir




Maviyemişlerin insan sağlığı ile beslenmesi üzerine yararları ile ilgili dünya çapındaki bilimsel dergilerde yüzlerce araştırma makalesi yayınlanmıştır. Yapılan araştırmalarda bir bardak maviyemiş meyvesinin 145 gram geldiği ve 21 gram Karbonhidrat, 1 gram Protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C-VİTAMİNİ, 145 IU A- VİTAMİNİ ve 85 KALORİ içerdiği belirtilmektedir. Ayrıca, 100 gram yenilebilir maviyemişin %83ünün su, %0.7sinin protein, %0.5'inin yağ, %15inin karbonhidrat, %1.5'unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır. Mineral ve vitaminlerce zengin olan maviyemiş sodyum içermezken potasyum içeriği son derece yüksektir. Ayrıca, sakaroz içeriği %3 iken %48 glikoz ve % 49 fruktoz içermektedir (Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK).

Mineraller (mg/100 gr)
Kalsiyum 6.00
Bakır 0.06
Demir 0.17
Magnezyum 5.00
Manganez 0.28
Fosfor 10.00
Potasyum 89.00
Selenyum 0.60
Sodyum 0.00
Çinko 0.11

Vitaminler
C-Vitamini 13.00
Thiamin 0.05
Riboflavin 0.05
Niacin 0.36
Pantotenik asit 0.09
Vitamin B-6 0.04
Vitamin A 100.00 IU*
Vitamin E 1.00 mg ATE**

Ayrıca, insan sağlığı açısından aşağıdaki özellikle sahip olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur (Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK). Bunlar;

1.Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
2.Maviyemiş çayı bayanlarda özel günlerin etkisini azaltmakta ve düzene sokmaktadır.
3.Maviyemiş çayı idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
4.Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
5.Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
6.Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
7.Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
8.Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
9.Kan şekerini düşürür
10.Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
11.Kan kolesterolünü düşürür.
12.Pektin içeriği yüksektir.
13.Kalp krizi riskini azaltır.
14.Gece görüş kabiliyetini artırır.
15.HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
16.Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
17.Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
18.Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
19.Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
20.Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
21.Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
22.Damar sertliği oluşumunu engeller.
23.Varis ve basuru (hemorroid) iyileştirir.
24.Sakinleştirici özelliği vardır.
25.Ağız içi yaralarını iyileştirir.
26.İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.
27.Geçici hafıza kayıplarını (ALZAYMIR)önler.
(Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK)

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 342
favori
like
share