Çocuklara Vitamin İlaçları Gereklimi

Son güncelleme: 01.11.2009 01:53
  • Çocuklara Vitamin İlaçları Gereklimi - Çocuklara Vitamin İlaçları

    Çocuklarının yeterli ve dengeli beslenebilmesi için her ayrıntıya dikkat eden ebeveynler konu vitamin ve mineral takviyesine gelince farklı alternatifler denerler. Bunlardan biri de gelişigüzel alınmasında sakınca görülen vitamin şurupları ve tabletleridir.

    Vitaminlerin türüne göre yararları

    A vitamini
    A vitamini; normal büyüme, cilt sağlığı, göz sağlığı (özellikle gece görme ve renkli görme), doku onarımı, enfeksiyonlara karşı direnç sağlamada gereklidir.
    Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzelerde (havuç, kayısı, kabak, şeftali gibi), balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, ıspanak, brokoli, roka gibi yeşil sebzelerde bulunur.
    B vitaminleri
    Bu grupta bir düzine farklı vitamin yer alır. B grubu vitaminler, vücutta çeşitli metabolik süreçlerde yer alırlar, kanımızdaki alyuvarların yapımı için gereklidirler.
    Et, tavuk, balık, süt, yumurta, tam( kepeği ayrılmamış) tahıllarda, kuru baklagillerde, ıspanak, brokoli gibi sebzelerde bulunurlar.
    C vitamini
    C vitamini, bağ dokusu, kaslar ve cilt sağlığı için gereklidir. Yara iyileşmesini hızlandırır, enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.
    Turunçgiller, kivi, çilek gibi meyvelerde, domates, brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası, biber gibi sebzelerde bulunur.
    D vitamini
    Bu vitamin, vücuda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlar, kemik ve dişlerimizin sağlığı için gereklidir. Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağında bulunur. Güneş ışığı yardımıyla cildimizde de D vitamini üretilebilir.
    E vitamini
    E vitamini vücudumuzu zararlı kimyasal, toksik maddelere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam tahıllarda, bitkisel yağlarda, ay çekirdeği, fıstık gibi kuru yemişlerde, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunur.

    Yüksek dozda alınan vitaminlerin zararları nedir?

    A Vitamini: gebelik sırasında yüksek dozda A vitamini alınması bebekte kulak şekil bozukluğu, yarık dudak, damak, kalp hastalıkları ve sinir sistemi gelişiminde bozukluklara sebep olur. A vitamini zehirlenmesindeki bulgular ise tat alma duyusunda bozulma, kaşıntı, ciltte kuruma, saç dökülmesi, el ve ayak kemiklerinde kalınlaşma, kemik ağrısı, karaciğer büyümesi, büyüme geriliği ve kafa içi basıncın artmasıdır.
    D vitamini: D vitamini ülkemizde hekim kontrolü dışında yanlış ve yüksek dozda uygulanması nedeniyle zehirlenmesi sık görülen bir vitamindir. Bulgular; bulantı, kusma, kilo kaybı, çok idrara çıkma, kas güçsüzlüğü, kemik ağrıları, hipertansiyon, böbrek taşı ve hatta böbrek yetmezliği olabilir.
    E vitamini: Yağda eriyen bir vitamin olan E vitamininin aşırı alınmasında K vitamini ve A vitamini metabolizmasını etkileyerek, kanama eğilimi ve görme bozukluğu olabilir. Yara iyileşmeleri gecikebilir.
    C vitamini: Aşırı dozda alındığında akyuvar fonksiyonlarında bozulma, idrarda ürik asit atılımı, böbrek taşı oluşumu, ishal ve B-12 vitamini eksikliği oluşur.

    Bunların dışında B-1 vitamininin aşırı alınmasının da çarpıntı ve karaciğer yağlanması, B-6 vitamininin aşırı alınmasında el ve ayaklarda uyuşma, riboflavin aşırı alımında ürtiker ve Niasib aşırı alımında karaciğer bozuklukları oluşmaktadır.

    ÇOCUĞUMA VİTAMİN İLAÇLARI VERMELİ MİYİM?

    Vitaminler, vücuttaki olayların normal bir biçimde meydana gelmesi için gereken, çoğunlukla vücutta üretilemeyen, bu nedenle dışardan alınması gereken organik bileşiklerdir. Çocukların büyüyüp gelişmeleri ve sağlıklı olmaları için gerekli protein, yağ ve karbonhidratlara ek olarak vitaminler ve akabinde mineraller alınması gereken diğer besin maddeleridir.

    Her yaş için gerekli olan vitaminlerin hangi kaynaklardan alınacağı yıllardır uzmanların üzerinde tartıştığı bir noktadır. Vitaminlerin bulunduğu gıdalar çok fazla çeşitlilik gösterir ki, dengeli bir beslenme piramidinin uygulanmasıyla bu sorun ortadan kalkar. Yalnız çocuklar söz konusu olduğunda ebeveynler için zorluk başlar. Kimi çocukların iştahsız oluşu, her yiyeceği yememeleri, beslenme alışkanlıklarından kolay vazgeçememeleri belli gıdalardan uzak olmalarına yol açar.

    Bu durumda ebeveynler için çalan tehlike çanları ve devamında doktor ziyaretleri bu sorunun çözümünde başvurulan takviye ilaç arayışı Böyle çocuklar için doktorlarının önerdiği takviye vitamin şurup ve tabletlerine ilk etapta kurtarıcı gözüyle bakılır. Ancak ilaç gibi algılanması gereken vitaminlerin gelişigüzel kullanılmaması, aşırısının vücutta tutulup organlara zarar verileceği unutulmamalıdır. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kadıköy Şifa Hastanesi çocuk doktorlarından Uzm. Dr. Günay Ermergen çocuklarımıza güncellenmiş bilgilerle vitamin şuruplarının gerekliliği ve dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

    Vitamin şurupları ne kadar gerekli?

    Günümüz yaşamı, beslenmemizi de önemli ölçüde değiştirmiştir. Artık eskisi gibi doğal yetişen sebze ve meyve veya çayır çimenlerde beslenen hayvanlardan elde edilen besinleri işlenmeden ve taze olarak yiyemiyoruz. Ayrıca pişirme, ışıkta veya açıkta bırakma ve bekletilme ile gıdalar dahi vitaminlerin çoğu kaybolmaktadır. Tüm bu nedenlerden ötürü artık çağdaş şehir toplumlarının bireyleri bebeklikten itibaren vitamin takviyeleri kullanmaya başlamıştır.

    Multivitamin şurupları genelde sınırlı sayıda vitamin içermekte mineral ise genellikle içermemektedir. Beslenme ve metabolizma konusundaki araştırmaların fikir birliğine vardığı önemli gerçek şudur ki; vitaminler çoklu kombinasyonlar halinde ve mutlaka mineraller ile birlikte alınmalıdır. Örneğin; B6-B11 veya B12 vitamini içermeyen bir B kompleksinin etkinliği daha tam olmamaktadır. Çinko, C veya A vitaminleri ile birlikte, selenyum E vitamin ile Krom C vitamini ile İyot A Vitamini ile birlikte alınırsa her birinin etkinliği daha yüksek olmaktadır. C Vitamini A, B komplex ve E vitaminlerinin molekül yapılarının korunması için gereklidir. Bu ve bunun gibi sayılabilecek çok çeşitli nedenlerden dolayı bir Multivit şurubunda en azından A, B komplex, C, E Vitamini, Çinko, Selenyum, İyot ve Krom mutlaka bir arada bulunmaktadır.

    Bir vitamin şurubuna ne kadar fazla vitamin veya mineral koyarsanız o vitamin şurubunun stabilitesinin korunması o kadar zor olmaktadır. Bu nedenle bu şurupların optimal bir teknikle hazırlanması gerekir.

    Özellikle sonbaharda ve kışın enfeksiyonlardan korunmada vücut direncini artırmada vitaminden zengin besinlerin tüketilmesi gereklidir. Yiyeceklerde saklama, yıkama, pişirme sürecinde de kullanılan yönteme bağlı olarak vitamin değerlerinde önemli kayıplar olabilir. Özellikle iştahsız çocuklarda vitaminler yeterli miktarda doğal yoldan alınamıyorsa vücudun gelişimini eksik tamamlamaması ve hastalıklara karşı korunabilmek için dışardan destek olarak vitamin takviyesi yapılmaktadır.

    Çocukların bağışıklık sistemi iyi çalıştığında mikroplara karşı daha dirençli olup hastalıklara yakalanma riskleri de azalır. Yetersiz ve dengesiz beslenme, mevsim değişiklikleri, sık sık hasta olma, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Prematüre bebeklere, hamile ve emziren annelere, ağır düzeyde beslenme yetersizliği olanlara, uzun süreli ishali olanlara vitamin desteği yapılmalıdır.

    Büyüme ve gelişimi desteklemek için veya dönemsel olarak doktor kontrolünde ek vitamin ve mineral desteği sağlanabilir. Vitamin ve mineral şuruplarının sağlığı korumak için doktorun önerisi dışında kullanılması yanlıştır. Çünkü fazla alınmaları da vücutta zararlı etkilere yol açabilir.

    Güncel araştırmalar sağlıklı yeni doğanların çok sayıda vitamin içeren komplekslere ihtiyacı olmadığını gösteriyor. Çünkü bebeğin tüm biyolojik ihtiyacını anne sütünden karşılayabildiğini biliyoruz. Ancak emzirme sürecinde annenin beslenme biçimi de çok önemli. Mesela emziren vejetaryen anneler ek vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyuyor.

    Güçlü bir bağışıklık sistemi beslenmeyle yakından ilişkilidir. Sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar (A, C, E, Selenyum) hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Maydanoz, kuşburnu, yeşilbiber, limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, enginar, brokolide bol miktarda bulunan C vitamini özellikle viral enfeksiyonlara karşı dirençli olmamızı sağlıyor.

    Multivitamın desteği en az 2 yaşına kadar hatta iştahsız, sık hasta olan, spor yapan, kronik hastalığı olan çocuklarda ise tercihen 5 yaşına kadar sürdürülmelidir.
    Multivitaminler bazen iştah şurubu diye de satılmaktadır. Ama direk bir iştah açıcı etkileri yoktur. Yan etkileri iştah açıcılık olan bazı şuruplar mevcuttur. Fakat bu şurupların da bu amaçla kullanılması uygun değildir.
#01.11.2009 01:53 0 0 0