Özellikleri ve Tarihçesi

Passiflora (passion fruit) dış kısmı mor içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika'dır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Hawaii deki çarkıfeleklerin birçoğu Avustralya dan gelmekte olup ilk defa 1880 yılında evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Havai de yetiştirilmesi ise 1930 un başlarındadır. Kenya da 1933 de yetiştirilmeye başlayan çarkıfelek 1947 yılında Güney Afrika da 2000 ton üretim kapasitesine ulaşmıştır.
Yetiştirildiği Yerler
Passiflora özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orijinli bir meyvedir. Sarı kabuklu çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. Fakat mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir. Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler mor kabuklu olanlardır. Mor kabuklu çarkıfelekler hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.
Faydaları
Passiflora CB1B2 B5Kalsiyum Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin harmol harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Passifloranın çekirdeklerini tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu kokteyl tatlı dondurma ve meyve salatalarında kullanabilir hoş koku ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.
Muhafaza Koşulları
Passiflora %85 - %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.
Besin Değerleri
100 Gr. Passiflora' nın Besin Değerleri
Analizler
100 gr. Passiflora
Enerji (kcal)

90

Rutubet

751 g.

Yağ

07 g.

Karbonhidrat

21.2 g

Kül

0.8g

Yağ (g)

138

Kalsiyum

13 mg

Doymuş Yağ Asitleri (g)

22

Fosfor
64 mg.
Demir

1.6 mg

Sodyum

28 mg

Potasyum

348 mg

Vitamin A

700 I.U.

Vitamin B

az

Vitamin B2

0.13 mg

Nikotinik Asit

1.5 mg

Askorbik Asit

30 mg




Anavatanı Brezilya olup Akdeniz bölgesinde çok kolay yetişmektedir. Tat ve aroması benzersizdir aroması uzun bir süre ağız da kalır. Rahatlatıcı sakinleştirici ve cinsel istek arttırıcı olduğu bilinmektedir. Meyve sularından passiflora şurupları yapılmaktadır.
Ülkemizde yetiştirilmediğinden piyasada bulunmazken Avrupa ülkelerinde tanesi 180 euro ya manav ve marketlerde satılıyor.
Duvar ve pergula üzerinde yetiştirilebilir.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1053
favori
like
share