Yaşlılık Sigortası

Son güncelleme: 02.11.2009 10:19
  • Yaşlılık Sigortası Hakkında - 506 Sayılı SSK Kanunu
    ALTINCI BÖLÜM
    Yaşlılık Sigortası
    Sağlanan yardımlar:
    Madde 59-

    Yaşlılık sigortasından sağlanan yardımlar şunlardır :

    Sigortalıya :

    a) Yaşlılık aylığı bağlanması

    b) Toptan ödeme yapılması
    Yaşlılık aylığından yararlanma şartları :

    Madde 60-

    Yaşlılık aylığından yararlanma esas ve şartları aşağıda gösterilmiştir.

    (Değişik : 25.08.1999 - 4447 / 6 md. Y.T. 08.09.1999 )

    A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için ;

    a) Kadın ise 58 erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün veya

    b) Kadın ise 58 erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4 500 gün
    Malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şarttır.

    Eski Şekli :

    (Değişik: 06.03.1981 - 2422/6.md.)Yaşlılık aylığından yararlanma esas ve şartları aşağıda gösterilmiştir.

    A) Sigortalının;

    a) Kadın ise 50 erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya

    b) Kadın ise 50 erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut

    c) Kadın ise 50 erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber kadın ise 20 erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün

    malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması şarttır.

    B) (Değişik: 11/12/1981- 2564/1 md.)

    a- 50 yaşını doldurmamış olmakla beraber en az 20 yıldan beri sigortalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işyerlerinde sürekli çalışan ve bu işlerde en az 5000 gün malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen sigortalılara yazılı talepleri üzerine yaşlılık aylığı bağlanır.

    b- 50 yaşını doldurmamış olmakla beraber en az 25 yıldan beri sigortalı olarak (B/a) fıkrasında sözü edilen iş yerlerinin yeraltı münavebeli işlerde çalışan ve bu işlerde en az 4000 gün malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen sigortalılar da (...) 8100 gün prim ödemiş sigortalılar gibi yaşlılık aylığından yararlanırlar.

    (...)"25 yılı doldurmuş ve" bu ibare 4447 sayılı yasa ile metinden çıkarılmıştır. 5000 rakamı da 8100 olarak değiştirilmiştir.(01.01.2000 den geçerlidir.)

    C) (Değişik: 29.07.2003 - 4958/ 34 md. Y.T. 06.08.2003)

    a) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

    b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan; ilgili mevzuatı uyarınca I. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak II. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak III. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar. Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir.

    D) (Değişik: 11/12/1981- 2564/1 md.)

    a- 50 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen

    b- 50 yaşını dolduran ve malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi çalışmalarının en az 1800 gününü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde geçirmiş bulunan

    Sigortalılar da (A) bendinin (a) veya (b) fıkralarında belirtilen diğer şartlarla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

    E) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı veya yeraltı münavebeli işlerinde en az 1800 gün çalışmış bulunan sigortalıların bu işlerdeki prim ödeme gün sayıları toplamına dörtte biri eklenir ve toplamı bunların Malüllük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi ödeme gün sayısı olarak kabul edilir.

    01/04/1954 tarihinden beri yeraltı veya yeraltı münavebeli işlerde çalışmış olan sigortalılar hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

    F) (Değişik : 29.07.2003 - 4958 / 34 md. Y.T. 06.08.2003)Bu kanuna göre sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların er olarak silah altında veya Yedek Subay Okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde ve bu Kanunun 78 inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt sınırının talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılır altı ay içinde primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.

    Ancak Kanunla kurulmuş bulunan diğer sosyal güvenlik kuruluşları mevzuatına göre sigortalı veya iştirakçi olanlar hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

    Sigortalıların grev ve lokavtta geçen süreleri grev ve lokavtın sona ermesinden itibaren altı ay içinde kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde ve bu Kanunun 78 inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak suretiyle talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılır.

    Borçlandırılan sürenin karşılığı olan gün sayısı sigortalının prim ödeme gün sayısına katılır. Bu kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.

    Aylık bağlanmasına askerlik grev ve lokavt borçlanması ile hak kazanılması durumunda kendilerine borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.

    G) Bu maddenin uygulanmasında; 18 yaşından önce Malüllük Yaşlılık ve Ölüm Sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresi 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir. Ancak bu tarihten önceki süreler için ödenen malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir.(*)

    (*) Bu maddenin uygulanmasında geçici 54. maddeye bakınız.

    H) Bu maddede belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır.

    Yaşlılık aylığının hesaplanması :

    Madde 61-(Değişik: 25.08.1999 - 4447 / 7 md. Y.T. 01.01.2000)

    Yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların aylığı aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama yıllık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımının 1/12'si alınarak hesaplanır.

    Sigortalının her takvim yılına ait prime esas kazancı kazancın ait olduğu takvim yılından itibaren aylık talep tarihine kadar geçen takvim yılları için her yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kadar ayrı ayrı artırılarak bulunan yıllık kazançlar toplamının toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama günlük kazancın 360 katı aylığın hesaplanmasına esas ortalama yıllık kazancı oluşturur. (*)

    Aylık bağlama oranı sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3600 gününün her 360 günü için %3.5 sonraki 5 400 günün her 360 günü için %2 ve daha sonraki her 360 gün için % 1.5 oranlarının toplamıdır.

    60 ıncı maddenin B C ve D bentlerine göre aylığa hak kazananların aylık bağlama oranı % 60'dan az olamaz.

    Hesaplanan yaşlılık aylığı aylık bağlanması için yazılı başvurunun yapıldığı yılın Ocak ayı ile aylığın başlangıç tarihi arasında geçen her ay için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki aylık artış oranları kadar artırılarak bağlanır.

    (*) Bu hükmün uygulanmasında ek 45.maddeye bakınız.

    Maddenin eski şekliDeğişik: 06/03/1981-2422/7 md.)

    Yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanan sigortalıya bu Kanuna göre tespit edilen göstergesinin katsayı ile çarpımının % 60'ı oranında ve aşağıdaki hükümler nazara alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.

    A) Yaşlılık Aylığı :

    a) Sigortalının kadın ise 50 erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödediği her 240 günlük malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için % 60 oranı (1)'er artırılarak

    b) (Değişik: 11/12/1981-2564/2 md.) Sigortalının 5000 günden noksan ödediği her 240 günlük malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için % 60 oranı 1 eksiltilerek
    Hesaplanır.

    c) (Değişik: 11/12/1981-2564/2 md.) Yukarıdaki (b) fıkrası hükmü 60 ıncı maddenin (B-C-D) bentlerine göre aylığa hak kazananlar için uygulanmaz.

    Bu maddeye göre bağlanacak aylıkların oranı her halde % 85'i geçemez.
    B) Yaşlılık aylığının hesabına esas alınacak gösterge sigortalının işten ayrıldığı tarihten önceki malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş son 5 takvim yılının prim hesabına esas tutulan kazanç tutarlarına göre bulunacak ortalama yıllık kazanç esas alınarak tespit edilir.

    5 takvim yılından daha az takvim yılında prim ödemiş olan sigortalı için ortalama yıllık kazanç prim ödediği takvim yılları esas alınmak suretiyle hesaplanır.

    C) Ereğli Kömür İşletmesi Müessesesinde çalışan münavebeli (Gruplu) sigortalılar için yıllık kazançlarının iki katı alındıktan sonra yukarıdaki (B) fıkrasına göre ortalama yıllık kazanç hesabedilir. Ancak ortalama yıllık kazancın hesabında esas alınan son 5 takvim yılının her birinde 180 günden fazla olan münavebeli çalışmalara ait kazanç tutarları nazara alınmaz.

    (*) Bu maddenin uygulanmasında ek 20. 21. 22. 23. ve 24. maddelere bakınız.

    Aylığının başlangıcı:

    Madde 62-

    Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki ay başından başlanarak yaşlılık aylığı bağlanır.

    Erken yaşlanmış olması dolayısıyle yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalının bu husustaki raporunun tarihi yazılı isteğini takibeden takvim ayından sonraki bir tarih ise yaşlılık aylığı raporun tarihinden sonraki aybaşından başlanarak verilir.

    Yukarıki fıkralara göre aylığının ödenmesine başlanacağı tesbit edilen tarihte hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almakta olan sigortalının yaşlılık aylığı geçici iş göremezlik ödeneği verilme süresinin sona erdiği tarihten sonraki ay başından başlar. Şu kadar ki bağlanacak yaşlılık aylığı sigortalının hastalık sigortasından almakta olduğu geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık tutarından fazla ise aradaki fark yukarıdaki fıkralara göre tesbit edilecek tarihten başlanarak verilir.

    Yaşlılık aylığı alanların yeniden çalışmaları:

    Madde 63-(Değişik: 29/04/1986 - 3279/3 md.)

    A) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları çalış maya başladıkları tarihte kesilir.

    Yukarıdaki fıkraya göre yaşlılık aylıkları kesilenlerden yeniden çalıştıkları süre zarfında 78 inci maddeye göre prime esas kazançları üzerinden 73 üncü madde gereğince prim alınır. Yaşlılık aylıkları kesilenlerden işten ayrılarak yaşlılık aylığı verilmesi için yazılı talepte bulunan sigortalıya aşağıdaki fıkra hükmüne göre yeniden hesaplanarak yaşlılık aylığı talep tarihini takip eden aybaşından başlanarak ödenir.

    Bu sigortalılar için yazılı talep tarihlerine göre yeniden yaşlılık aylığı hesaplanır ve bu aylık önceden bağlanan yaşlılık aylığından fazla ise hesaplanan yeni aylık üzerinden ödeme yapılır. Hesaplanan yeni aylığın eski aylıktan düşük olması halinde eski aylık esas alınır. Ancak aylığı kesildikten sonra geçen prim ödeme gün sayıları bu Kanunun 61 inci maddesine* göre aylık bağlama oranının tespitinde değerlendirilir.

    *"25.08.1999 - 4447 / 56 md. ile (A) fıkrasının (a) bendine" ibaresi çıkarılarak "maddesine" ibaresi getirilmiştir. Y.T. 01.10.1999"

    B) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayanların yazılı talepte bulunmaları halinde yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam olunur. Ancak bunlardan 78 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden % 30 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Bu primin 1/4'ü sigortalı hissesi 3/4'ü işveren hissesidir.

    (25.08.1999 - 4447 / 56 md. ile % 24 oranı % 30 olarak değiştirilmiştir. Y.T. 01.10.1999)

    (Ek : 25.08.1999 - 4447 / 8 Md.) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken serbest avukat veya noter olarak çalışmalarını sürdürenlerin sosyal yardım zammı dahil almakta oldukları aylıklarından %15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.

    Yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı bir işte çalışanlar bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta olanlara ve bunların geçindirmekle yükümlü oldukları eş ve çocuklarına ana ve babalarına tanınan sosyal sigorta haklarından aynen yararlanırlar.

    Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenmiş süreler bu Kanuna göre sigortalılık süresinden sayılmaz ve 24/05/1983 tarih ve 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaz 64 üncü madde hükmüne göre toptan ödeme yapılmaz. Ancak iş kazası veya meslek hastalığı halinde 12 nci madde hükümleri uygulanır.

    Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı bir işte çalışmaları dolayısıyla bu maddenin (A) fıkrasına göre yaşlılık aylığı kesilenler çalıştıkları süre içinde (B) fıkrasında yazılı hükümlerin uygulanmasını; (B) fıkrasına göre yaşlılık aylığı kesilmeden çalışanlar ise çalıştıkları süre içinde haklarında (A) fıkrasında yazılı hükümlerin uygulanmasını isteyebilirler.

    Toptan ödeme:

    Madde64-(Değişik: 23/10/1969-1186/9 md.)

    Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan.

    a) (Değişik : 25.08.1999 - 4447 / 56 Md. Y.T. 08.09.1999) Kadın ise 58 erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya

    b) 50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya Kendisinin ve işverenlerinin ödediği malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verilir.


    alıntıdır..
#02.11.2009 10:19 0 0 0