Karaciğerler vücutta büyütülebilecek



Bilim adamlarının yeni geliştirdiği bir teknik sayesinde, hastalar karaciğerlerini vücutlarında büyütebilecekler.

İngiliz gazetelerinde yer alan haberlere göre, yeni geliştirilen teknikte, doktorların aldıkları sağlam karaciğer hücreleri, laboratuvarda büyüttükten sonra hastalara geri aşılayacaklar.

''Embolizasyon'' olarak bilinen bu teknikte, cerrahlar, karaciğerin kan beslenmesinin bir bölümünü keserek, organın daha hızlı hücre üretmesini sağlıyorlar.

Bu alandaki araştırmayı yürütenlerden Floransa Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Massimo Pinzani, kan beslenmesi bir miktar kesilirken, karaciğerin yüzde 20'sinin yeni hücreler yetiştirilmesi için alındığını, yeni hücreler aşılandıktan sonra karaciğer hücrelerinin hızla büyümesinin sağlandığını belirtti.

Bilim insanları, bu tekniğin denenmesine önümüzdeki aylarda başlanacağını kaydettiler.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1072
favori
like
share
masarac Tarih: 24.12.2005 13:49
teşekkürler paladayı
by_ufuk Tarih: 06.11.2005 15:13
bilgilerin için saol
doktoruydu Tarih: 04.11.2005 14:29
Teşekkür paylaşım için
MiRaGe Tarih: 31.10.2005 22:50
KARACİĞER SAĞLIĞI

KARACİĞERİN ÇALIŞMASINI ZORLAŞTIRAN VE RAHATLATAN BESİNLER


Karaciğer vucuda giren zehirli kimyasalları parçalar. P-450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar. Ancak bu sırada ortaya serbest radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler. İşte bu zararlı etkiyi önlemek için antioksidanların varlığına ihtiyaç vardır. E, C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler.

P-450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler şunlardır:

Kafein , Alkol , Doymuş Yağlar , Böcek İlaçları , Boya Buharı , içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim), Egsoz Gazları , Barbituratlar (sara ilaçları).

Toksinler karaciğer hücrelerini yıpratırken, bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur. Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi, srı, mor ve kırmızı rankli meyve ve sebzeler yiyin. Bu şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır.


Karaciğer üzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:

Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
Çevre kirliliği
Böcek ilaçları
İlaçlar (antibiyotikler, ağrı kesiciler v.b.)
Alkol
kurtjara Tarih: 31.10.2005 20:44
Bu önemli paylaşım için teşekkürler dayı
CADIKIZ Tarih: 31.10.2005 17:43
kesinlikle sonuna kadar okudum dayi :78:
eline emegine saglik,bu onemli bilgin icin
Halaskar Tarih: 31.10.2005 16:06
Sunduğunuz Bilgiler için teşekkürler
puslukurt Tarih: 31.10.2005 14:28
Dayı teşekkürler..
ozturk Tarih: 31.10.2005 11:08
Tıb yeni buluşlar peşinde ve güzel bir sonuç..