ayvalı yaşpasta tarifi - pandispanya tarifi - ayvalı yaş pasta yapılışı




Malzemeler :

Kreması için :
2 adet ayva
6 yemek kaşığı toz şeker
Kırmızı gıda boyası
2 paket krem şanti
1.5 su bardağı süt

Pandispanyası için :
6 adet yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı un
1/3 çay bardağı portakal suyu
50 gram kakao

Yapılışı :

İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalım.Tarif Emel Başdopan'ın kakaolu pandispanya tarifi.
Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım.
Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın.
Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım.
Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın.
Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım.
Bu işlem en 10 dakika sürüyor.
Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir.
Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım.
Portakal suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım.
Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım.
Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım.
22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz).
Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur).
Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım.
Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur).
Pandispanyamız soğurken ayvalarımızı hazırlayalım.
Bunun için ayvaları soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve herbir ayvayı 6 ya dilimleyelim.
Dilimleri bir tencereye yerleştirip üzerine 6 yemek kaşığı toz şekeri koyalım.
1 su bardağı ılık suya çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edip bu suyu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Ayvalar pişince bir tabaga alıp soğutalım ve soğuyunca robottan geçirip püre haline getirelim.
Ayvalar soğurken krem şantimizi hazırlayalım. 2 paket krem şanti tozu 1.5 su bardağı soğuk sütle çırpıp sert kıvamlı bir krem şanti hazırlayalım.
Pandispanyamızı ortadan ikiye keselim.
Bir katını ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım.
Üzerine ayva püresinden yayalım.
Onun üzerine krem şantinin yarısını güzelce sürelim ve tekrar ayva püresi koyalım.
Ayva püresinden süslemeler için çok az ayırıp kalanını tamamen kullanabilirsiniz.
Daha sonra diğer pandispanya katını da ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ve ilk katın ve kremaların üzerine yerleştirelim.
Pastamızın üstünü kalan krem şanti ile kaplayıp ayva püresi ile süsleyelim.
Ben pürüzsüz bir kaplama yapmada çok başarılı olmadığımdan kenarlarını kamufle etmek için, çok az gıda boyasıyla renklendirilmiş hindistan cevizi kullandım.
Üst süslemeleri içinse kalp şeklindeki kurabiye kalıbını pastanın üstüne yerleştirip içini püre ile doldurarak, kalıbı kaldırdım ve pastanın üzerinde minik kalpler elde ettim.
Pastayı birkaç saat buz dolabında beklettikten sonra yemenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 633
favori
like
share