Ceviz ve ceviz yaprağının faydaları

Son güncelleme: 24.11.2014 22:06
  • cevizin faydaları - ceviz yaprağının faydaları - ceviz yaprağı nerelerde kullanılır - şifalı bitki ceviz

    Ceviz - Juglans Regia

    Ceviz baharla beraber yaprakları çıkmadan çiçeklenen ,büyük bir ağaçtır.
    Yaprakları haziranda haziranda toplanır. Şifalı bitki olarak kullanılacaksa yeşil ve olgunlaşmamış cevizler bir iğnenin rahatlıkla batabileceği zamanda toplanır,yeşil kabuklar kahverengiye dönmeden toplanır.

    Ceviz yaprağından yapılan çay kanı temizler,bağırsak sorunları,iştahsızlık ve kabızlık için etkili bir ilaçtır.

    Yapraklarının dekoksiyonu banyo suyuna ilave edilerek sıraca, raşitizm,diş çürümesi,kemik şişmesi için kullanılır.

    Konak,uyuz,kepek yeşil ceviz yapraklarının dekoksiyonuyla yıkanırsa yakın zamanda bir iyileşme kaydedilir.Bu dekoksiyon egzama,ayak terlemesi ve beyaz akıntı için de kullanılır.

    Gargara olarak ağız ,diş eti,gırtlak ve boğaz iltihapları için kullanılır.

    Yapraklarının dekoksiyonu banyo suyuna ilave edilir mayasıl için kullanılır.

    Saç dökülmesi için sık sık kafaya masaj yapılarak kullanılması halinde faydalıdır.

    Bu dekoksiyon saç biti için de mükemmel bir ilaçtır.

    Taze yapraklar böcekleri kovmak için kullanılır.

    Haziranın ortalarında ham meyveler(bir iğne kolayca batmalıdır) toplanır, mideyi,karaciğeri ve kanı temizleyen,zayıf mideleri kuvvetlendiren,bozuk bağırsakları düzelten bir tentür hazırlamak için kullanılır.

    Kanı inceltmek için çok iyi bir ilaçtır.

    Kullanımı

    Demleme: Çeyrek litre/1 bardak) kaynar su ile 1 tepeleme çay kaşığı ceviz yaprağı 3 dakika demlenir.

    Banyo katkısı: banyo ve yıkamalar için 100gm yaprak kullanılır.1 bardak su için 1 tepeleme çay kaşığı bitki kullanılır.Kuvvetli dekoksiyonlar için miktar iki katınıa çıkarılır

    Ceviz Tentürü: 20 tane ,dörde bölünmüş ham ceviz (iğne kolayca batmalı) geniş ağızlı bir kavanoza konur üzerlerine 2-3 parmak kaplayacak kadar.Ağzı sıkıca kapanır.Güneşte veya sıcak bir yerde 2-4 hafta bekletilir.Daha sonra süzülür.Günde 1 çay kaşığı kullanılır,ihtiyaca göre daha fazlası alınabilir.
#03.11.2009 17:14 0 0 0
  • Ceviz Yaprağı faydaları

    Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içerir.

    Ceviz yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve bağırsak kurtlarını ya da solucanlarını düşürücü (antihelmintik) etkisi vardır.

    Ceviz yaprağı çayı, sindirim bozuklukları, kabızlık, iştahsızlıklar ve kan temizliği için etkilidir. İştah açıcı, kan şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri de vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır.

    Ceviz yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula), frengi (sifilis), egzama (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen çok etkili bir banyo katkısı elde edilmektedir.

    Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında, kısa sürede düzelme görülecektir. Bu su ile yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzamalara, ayak terine ve kadınların akıntılarına iyi gelmektedir. Ağız boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak hastalıkları için gargara yapılmalıdır.

    Ceviz yaprağının kaynama suyu banyo suyuna eklendiğinde, donuk kabarcıkları iyileşir. Ceviz yaprağı kaynama suyu, hızlı saç dökülmelerinde de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanılır. Bu sıvı ayrıca, kafa bitine karşı da çok etkilidir.

    Haziran ortasında toplanan cevizlerden, mide, karaciğer ve kanı temizleyen, mide yorgunluğunu ve bağırsak çürüklüğünü gideren çok etkili bir ceviz tentürü elde edilir. Bu tentür, ayrıca kan koyuluğuna karşı da çok yararlıdır.

    Uyarı: İçeriğindeki tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısına ya da kusmaya neden olabilir. Bunun haricinde, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
#10.03.2010 21:37 0 0 0
  • Cevizin faydaları ceviz hangi hastalıklara iyi gelir cevizdeki vitaminler


    -Bol miktarda B vitamini içerip yapraklarında bol iyot vardır.

    -Kaynatıp içmek <<guatra>> ya iyi gelir.

    -Cevizin dışındaki yeşil kabukları önce ezilerek acı suyu çıkarılır.Sonra kaynatılarak elde edilen su sivilcelere iyi gelir.
#21.05.2010 16:43 0 0 0
  • Konular birleştirldi..
#21.05.2010 16:51 0 0 0
  • Eline sağlık...
#24.11.2014 22:06 0 0 0