Küçük Sorunları Büyüten Bir Toplumuz

Son güncelleme: 03.11.2009 23:41
  • toplum sorunları - sorunlara çözümler

    Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu, Anadolu insanının duygusal yapısının da etkisiyle küçük sorunları büyüterek takıntı haline getirmeye eğilimli olduğunu söyledi.

    noimage

    Psikolojik rahatsızlıkların aslında pire kadar küçük meselelerin deve gibi büyütülmesi sonucu oluştuğunu söyleyen Civelekoğlu, bundan kurtulmanın en kolay yolunun; olaylara bakış açısını değiştirmek olduğunu belirtti.
    Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu'nun meslek hayatında karşı karşıya kaldığı vakaları hikâyeleştirerek "Pireyi Nasıl Deve Yapıyoruz?" ismiyle kitaplaştırdığı çalışması, Nesil Yayınları arasında çıktı. Civelekoğlu, karmaşık psikolojik kavramları topluma direk sunmak yerine bunları hikâyeleştirerek, akıcı bir üslupla aktarmanın kişilerin sorunu daha iyi anlamaları için daha faydalı olduğunu söyledi. Herkesin her zaman karşılaşabileceği olayların takıntı haline getirilerek büyütüldüğünü ifade eden Civelekoğlu, "Hâlbuki bir olaya yaklaşmanın birkaç yolu vardır. Eğer siz olaya yanlış taraftan bakmaya devam ederseniz küçük sorunlar büyür ve hayatınızı kendinize zindan edersiniz." dedi.
    Psikologların yaptıkları şeyin kişilerin olaylara bakış açısını değiştirmek olduğunu ifade eden Civelekoğlu, her insanın sahip olduğu yaşam tecrübesinin karşı karşıya olduğu sorunu çözmeye yeteceğini belirtti.

    Civelekoğlu, hatalı bakış açısının kişinin yaşadığı olayın etkisini gereksiz yere arttırdığını ve oluşan bu etkinin sorunu çözmek için gerekli işlevsel davranışları oluşturmaya katkı sağlamadığını söyledi. Civelekoğlu, olaya bakışın değişmesiyle birlikte olayın kişinin iç dünyasındaki etkisinin en aza indiğini ve buna bağlı olarak da kişinin sorununu doğru anlayarak, çözümü oluşturup uygulayabilecek ruh haline kavuştuğunu kaydetti.
    Kitabında küçük sorunların nasıl da büyütülerek rahatsızlık haline getirildiğini yaşanmış olaylardan örneklerle aktardığını anlatan Civelekoğlu, kitabı psikologa gitme imkânı olmayan insanları düşünerek yazdığını, amacının yaşanmış vakaların anlatıldığı hikâyeler aracılığıyla insanlara yeni bakış açıları kazandırmak olduğunu ifade etti.








#03.11.2009 23:41 0 0 0