Doğum Süresinin Gecikmesi

Son güncelleme: 04.11.2009 17:39
  • doğum sürecini harekete geçirme - doğumun geçikmesi - doğumun geçikmesinin nedenleri - doğumun başlatılması

    Öngörülen tarihte doğum yapamayan kadınların çoğu, kaygıya kapılarak doktora başvurur. Süre, belirgin ölçüde aşılmışsa, nedeninin araştırılması ve doğum sürecini harekete geçirme olanaklarının düşünülmesi gerekir.

    Nedenler

    Gecikmenin hiç bir özel nedeni olmayabileceği için, hekim önce doğum tarihinin doğru saptanıp saptanmamış olduğunu araştırır. Önemli olan dölütün canlılığıdır. Canlılığı dölütteki bir bozukluk da engelleyebilir; sözgelimi başın gelişmemesi, gebeliğin uzamasına neden olur.

    Değerlendirme öğeleri

    Tarihin yanlış saptanmış olduğunu kanıtlayacak belirtiler (gebeliğin ilk klinik belirtisi; birbirini izleyen muayenelerde dölyatağı hacminin artış durumu; dölütün ilk hareketlerinin saptanması) dışında, testler de uygulanabilir: Dölütün kalbi dinlenerek, oksijenlenme yetersizliği bulunup bulunmadığının araştırılması; hormon ölçülmesi; dölyolu salgısından alman örnekte hücre incelemesi. Günümüzde en çok su kesesi içine bakma yöntemine başvurulmaktadır: Özel bir optik boru, dölyolundan dölyatağı boynuna sokularak, sıvının rengi ve dölütün bedenini örten yağ tabakasının bulunup bulunmadığı araştırılır. Bu yağ tabakasının yitmiş olması, genellikle, normal doğum süresinin aşıldığının belirtisidir. Su kesesi sıvısının normal saydamlığının yittiğinin gözlenmesi, doğum hekiminin doğumun başladığı kararını vermesine yardımcı olur.

    Doğumun başlatılması

    Gebelik süresi öngörülmüş tarihi 10 günden fazla geçmişse, doğumu yapay olarak başlatmak düşünülmelidir. Önce uygun ilaçlar kullanılarak kasılmalar başlatılır, daha sonra da oksitosin türevleri kullanılır. Bu yöntemle başarı elde edilemezse ya da belirgin bir anormallik, dölütte oksijen-lenme yetersizliği belirtileri (kalp atışlarında yavaşlama! varsa, cerrahi yola başvurma düşünülmelidir (doğumun başlatılması gereği gebelik süresinin bitiminden önce ortaya çıkmış olsa bile, ilaç yöntemi başarısız kaldığında, mutlaka cerrahi girişime başvurulmalıdır).

    Dölüt üstündeki etkiler

    Normal süreyi aşmış gebelik durumunda, dö-lütün dölyatağı içinde ölmesine engel olmak gerekir. Dölyatağı boynunun açılış döneminin başlaması sırasında, sıvının renklenmiş ya da renklenmekte olduğu sıkça görülür; bu bulgu, doğumun mutlaka başlatılmasını gerektirir. Geç doğan çocuğun özel bir görünümü vardır: Bedeni alışılmış yağ tabakasıyla kaplı değildir; parmak derileri pul pul dökülür, el ve ayakları kırış kırış, tırnakları uzamış, ağırlığı genellikle boyuna göre düşüktür.
#04.11.2009 17:39 0 0 0