Çocuklarda öksürüğe dikkat

Son güncelleme: 05.11.2009 02:38
  • Çocuklarda öksürüğe dikkat - çocuklarda öksürük

    Uzun süreli öksürükler hastalık habercisi..

    Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, çocuklarda görülen uzun süreli öksürüklerin önemsenmesi gerektiğini, altında ciddi hastalıklar olabileceğini söyledi.
    Çocuklarda görülen öksürüğün hastanelere en çok başvuru sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Başhekim Canural, özelikle uzun sürenlerin aileleri korkuttuğunu belirtti.
    Uzm. Dr. Canural, "Öksürük, havanın akciğerlerden spazmı andıran bir şekilde çıkmasıdır. Öksürük sayesinde boğaz ve solunum yolları temizlenir. Üst solunum yollarının tahrişi sonucu oluşabileceği gibi alt solunum yollarıyla da ilgili olabilir." dedi. Öksürüğün basit bir soğuk algınlığıyla kendini gösterebileceği gibi bronşit, zatürre, astım, reflü, post nazal akıntı gibi hastalıkların da belirtisi olabileceğini kaydeden Canural, "İki haftaya kadar sürüyorsa akut öksürük, 2-4 hafta arası uzamış akut öksürük, 4 haftadan uzunsa kronik öksürük olarak tanımlanır. Basit soğuk algınlığına bağlı öksürükler birkaç günde kesilir ancak kronikleşenler haftalarca devam eder. Bronşit, zatürre, astım, reflü, post nazal akıntı gibi hastalıklara işaret ederler. Çocuklarda öksürük bir aydan fazla sürüyorsa, mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır." şeklinde konuştu.
    Canural, öksürüğü kendi başına hastalık olmasından çok, birçok hastalığın belirtisi olması itibarıyla önemsemek gerektiğini dikkat çekerek şunları söyledi: "Sadece akciğer değil, farklı organların hastalıklarında da öksürükle karşılaşılabilir. Bunlar söz konusu organların basit iltihaplarından kötü huylu hastalıklara, astım ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıklardan gastroözofageal reflüye, sigara dumanına maruz kalmaktan ilaç kullanımına kadar değişen geniş bir yelpaze oluşturur."
#05.11.2009 02:38 0 0 0