Sağlığınız için Şifalı Tarifler

Son güncelleme: 05.11.2009 21:12
  • şifalı besinler - şifalı tarifler
    Sağlığınız için Şifalı Tarifler
    noimage
    Uyku problemi olanlar için ılık çorba, kas kramplarına badem ve lavanta, idrar yolları iltihapları için de kuşkonmazlı sebze yemeğimiz hem rahat hem de sağlıklı bir yaz geçirmenizi sağlayacak.
    Uykusuzluğa karşı çorba

    Malzemeler:
    * 1 su bardağı yoğurt
    * 1 su bardağı süt
    * 1 çorba kaşığı zeytinyağı
    * 1 su bardağı melisa çayı
    * 1 tatlı kaşığı tatlı badem yağı
    * 3 çorba kaşığı kabuklu pirinç
    * Maydanoz
    * Biraz tuz, nane
    * 1 bardak su

    Yapılışı:
    4 bardak su ile pirinci 30 dakika kadar haşlıyoruz, soğuttuktan sonra malzemeleri karıştırıp yavaş, yavaş ekliyoruz. İndirmeye yakın yağını, nanesini, tuzunu ilave edip söndürüyoruz. Bu çorba ılık olarak içilmeli.
    Yararları
    İdrar yolları enfeksiyonlarına kuşkonmazlı sebze
    Malzeme:
    * 1 kg kuşkonmaz
    * 1 kg yeşil kabak
    * 1 küçük avuç taze dereotu
    * 1 küçük avuç taze nane
    * 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
    * 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    * 1 küçük tatlı kırmızı biber
    * 4 diş sarımsak

    Yapılışı:
    Bildiğimiz klasik zeytinyağlı yaz yemeği yapacak şekilde, zevke göre sebzeler önce çok çok az suda hafifçe pişirilir. Beraberinde ince doğranmış kırmızı biber de eklenir. Daha sonra dereotu ve nane ekilir, zeytinyağı da üzerine dökülüp karıştırılır.

    Yararları
    Toksin atar-İdrar söktürür
    Bu yemeğe özellikle acılı baharatlar koymuyoruz, çünkü idrar yolarında ödem yapar ve enfeksiyonu zorlaştırır. Aynı zamanda acı, yanma da yapar. Tuz da koymuyoruz, çünkü su tutarak böbrekleri ve idrar yollarını yorar ve idrar atılımını azaltır. Oysa idrar yolu enfeksiyonlarında bol idrar atılımı gerekir. Sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotik yerine geçer. Kuşkonmaz, toksin atmak ve idrar yollarını temizlemek için özel ve şifalı bir sebzedir. Mutlaka suyunu da içiniz. Aynı şekilde kabak da idrar yollarını temizler. Nane hem vücut direncini artırır hem de idrar yolundaki yanmalara karşı yararlıdır. Zerdeçal ise idrar yolu enfeksiyonu ve yanmaları için şişliği azaltan ve vücudun mikroplara karşı direncini artıran özel ve şifalı bir baharattır.

    Kramplar için bademli ve lavantalı karışım

    Malzeme:
    * 100 gr badem
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 1 çay kaşığı lavanta
    * 3-4 kaşık maden sodası

    Yapılışı:
    Bademler, tuz ve lavanta dövülür, homojen bir karışım haline getirilir. Sonra bu toz karışıma maden sodası sulu bir macun haline gelene kadar yedirilir. Karışım, bir kişi için 1-2 günlük bir dozdur.
    Yararları
    Kas gevşetici, kramp giderici
    Tuz, özellikle aşırı terleme veya spor sonrası oluşan kramplar için gereklidir. Sodyum eksikliği kaslarda böyle bir probleme yol açabilir. Aynı şekilde çoğu kramp da magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Magnezyumun en bol ve kolay bulunduğu gıdalardan biri de bademdir. Lavanta ise yağı haricen dışardan sürülürse kramplara iyi gelen bir yağdır. Çok az miktarda bu karışıma katabilirsiniz. Ancak lavanta asla fazla miktarda kullanılmaz, çünkü fazlası toksiktir. Dolayısıyla burada bahsettiğimiz çay kaşığı da küçük veya kahve çay kaşığı boyudur. Bu karışımın hepsini aynı zamanda değil yaklaşık iki güne bölerek ve ara öğünler halinde yiyiniz. Maden sodası da içerdiği doğal tuz ve iyonlarla özellikle aşırı terlemeye bağlı oluşan kramplarda yararlıdır.
#05.11.2009 21:12 0 0 0