Mümtehine Sûresi

Son güncelleme: 05.11.2009 21:39
  • Mümtehine Suresi hakkında - Mümtehine Suresinin Anlamı - Müslümanlara Öğütler - Müslüman ve Kafirler Hakkında


    Medine döneminde inmiştir. 13 âyettir. Onuncu âyette Hudeybiye antlaşmasından sonra müşrikler arasından çıkıp Medine'ye gelen ve müslüman olduklarını söyleyen kadınların imtihan edilmeleri emredildiği için sûreye mecazen "imtihan eden" anlamında "mümtehine" denmiştir. Sûrede başlıca Allah için sevmek Allah için buğz etmek ve müslümanlarla kâfirler arasındaki ilişkilere dair bazı uyarılar konu edilmektedir.

    Bismillahirrahmânirrahîm
    1.
    Ey İman edenler! Benim de düşmanım sizin de düşmanınız olanları dost edinmeyin. Siz onlara sevgi gösteriyorsunuz. Halbuki onlar size gelen hakkı inkâr ettiler. Rabbiniz olan Allah'a inandınız diye Resûlü ve sizi yurdunuzdan çıkarıyorlar. Eğer rızamı kazanmak üzere benim yolumda cihad etmek için çıktıysanız (böyle yapmayın). Onlara gizlice sevgi besliyorsunuz.Oysa ben sizin gizlediğinizi de açığa vurduğunuzu da bilirim. Sizden kim bunu yaparsa mutlaka doğru yoldan sapmıştır.
    2.
    Şâyet onlar sizi ele geçirirlerse size düşman olurlar size ellerini ve dillerini kötülükle uzatırlar ve inkar etmenizi arzu ederler
    3.
    Yakınlarınız ve çocuklarınız size asla fayda vermeyecektir. Kıyamet günü Allah aranızı ayıracaktır. Allah yaptıklarınızı hakkıyla görendir.
    4.
    İbrahim'de ve onunla birlikte bulunanlarda sizin için güzel bir örnek vardır. Hani onlar kavimlerine "Biz sizden ve Allah'ı bırakıp taptıklarınızdan uzağız. Sizi tanımıyoruz. Siz bir tek Allah'a inanıncaya kadar sizinle bizim aramızda sürekli bir düşmanlık ve nefret belirmiştir" demişlerdi. Yalnız İbrahim'in babasına "Senin için mutlaka bağışlama dileyeceğim. Fakat Allah'tan sana gelecek herhangi bir şeyi önlemeye gücüm yetmez" sözü başka. Onlar şöyle dediler: "Ey Rabbimiz! Ancak sana dayandık içtenlikle yalnız sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır
    5.
    "Ey Rabbimiz! Bizi inkar edenlerin zulmüne uğratma. Bizi bağışla. Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin hüküm ve hikmet sahibisin."


    alıntı
#05.11.2009 21:39 0 0 0