Çalışmak Bunamayı Geciktiriyor

Son güncelleme: 05.11.2009 22:21
  • İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma, ileri yaşlarda çalışmaya devam eden insanlarda bunama ya da Alzheimer hastalığının daha az ya da daha geç ortaya çıktığını ortaya koydu.

    Kings College Psikiyatri Enstitüsü'nde yapılan araştırmada, 382'si erkek olmak üzere 1320 kişi çeşitli testlere tabi tutuldu.

    Sonuçlar bunama ya da Alzheimer ile çalışma arasında ciddi bir bağlantı olduğunu gösterdi.

    Bunamanın beyin hücrelerinin kaybından kaynaklandığına dikkat çeken bilim adamları, bu hücreler arasındaki bağlantıları canlı tutarak, yani çalışarak bunamanın geciktirilebileceğini belirtiyor.

    Yapılan işin de beyni mümkün olduğunca meşgul eden bir iş olması gerektiğinin altı çiziliyor.

    Ayrıca iyi bir eğitimin de bunama riskini azalttığı ifade ediliyor.

    Araştırmacılar, tamamında bunama bulunan 1320 denekten geç emekli olanlarda bunamanın daha ileri yaşlarda başladığını tespit etmiş.

    Çalışarak geçirilen her bir yılın, bunamanın etkilerini ortalama 6 hafta kadar ertelediği görülmüş.

    Ancak bu araştırmanın bulgularına şüpheyle yaklaşan bilim adamları da var. Dile getirdikleri en ciddi eleştiri ise denek sayısının azlığı.

    Ayrıca erken emekli olan erkeklerin çoğunluğunun yüksek tansiyon ya da diyabet nedeniyle bu yola başvurduğu, bu rahatsızlıkların da bunama riskini arttırdığı belirtiliyor.

    İngiltere'de 700 bin kişide bunama rahatsızlığı bulunuyor. Bu sayının 2050 yılında 1 milyon 700 bine çıkacağı tahmin ediliyor.

    Bu rahatsızlığın tedavisinin ise, ekonomiye yılda 17 milyar sterlinlik bir yük getirdiği belirtiliyor.


    alıntı
#05.11.2009 22:21 0 0 0