Pilavın Özbekistan'da bir çok yapım tekniği vardır. Bu teknikler yöreden yöreye değişmekle birlikte sade, bayram, düğün, yaz, kış pilavı olarak da ayrılır. Koyun eti dışında kazı (at eti sucuğu), balık veya beyaz etlerle de yapılabilir. Hatta pirinc yerine diğer tahıl ürünleri de kullanılabilir.

Malzemeler:

Yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ (ben çiçek yağı ile ördek yağını karıştırdım)
1 soğan, yemeklik doğranmış
300gr kırmızı veya beyaz et, küp küp doğranmış
2 tane havuç, jülyen doğranmış
2 su bardağı pirinç, ıslatılmış
tuz
karabiber
pulbiber




Yapılışı:

Özbek pilavının yapımı 3 aşamadan oluşur: 1) Yağın ısıtılması 2) zirvağın hazırlanması, 3) pirincin atılması ve pilavın pişirilmesi

1) Yağın ısıtılması , pilav pişireceğiniz tencereyi iyice ısıtın ve yağı ekleyin. Kısık ateşte yağdan hafif duman veya çatlama sesleri çıkana kadar ısıtın. Genelde malezemeye göre kazan dibinden 1 veya 3cm yüksekliğinde yağ eklenir. Yağ olarak sebze yağları ile katı hayvan yağları (tereyağ dışında) karıştırılarak kullanılabilir. Tereyağ ile eritilmiş tereyağ 1.işlemden geçmiyor.

2) Zirvağın hazırlanması, ısıtılmış yağa önce et, soğan ve havuç atılır. (Havuç her zaman pirincin yarısı kadar (ağırlık açısından) veya et kadar olmalı.) Önce harlı sonra orta ateşte malzemeler yarım saat kadar piştikten sonra da baharatlar konur ve en son tuz atılır. Çeyrek veya yarım bardak su konur.

3) Pirincin atılması, tencerenin altı iyice kısılır ve zirvak düzlendikten sonra pirinç atılır. Pirinç zirvakla kesinlikle karıştırılmamalı. Pirinç düzlendikten sonra üstüne tabak veya tencere kapağı kapatılır ve et suyu veya su düzlenmiş pirinç bozulmayacak şekilde dökülür. Su pirincin üzerini 1-1.5cm kadar kapatmalı. Pirinç sertse daha fazla su konulabilir.

Suyu çekilene kadar orta ateşte kapağı açık olarak pişirilir. Su buharlaştıktan sonra buhar çıkmayacak şekilde bir tabakla veya kapakla kapatılır ve kısık ateşte pirinçler tane tane olana kadar veya pirincin üzerine tahta kaşıkla vurulduğu zaman tok ses çıkana kadar pişirilir.

Piştikten sonra ateş kapatılır ve pilav bir kaç yerinden tahta kaşıkla delinir ve 15-20dk kadar ağzı kapalı olarak dinlendirilir. Zirvakla karıştırarak veya olduğu gibi (önce pirinç, havuç, soğan ve en üstte et olacak şekilde) büyük bir tabağa kazan çevrilerek boşaltılır ve sıcak olarak masaya konur.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 430
favori
like
share