Kestaneli Lahana Sarma

Son güncelleme: 07.11.2009 20:25
  • noimage

    Malzemeler :

    • 1 adet küçük lahana (yaprakları ince olacak)
    • 2 su bardağı pirinç
    • 2 adet büyük soğan
    • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
    • 1/2 çorba kaşığı kuşüzümü
    • 1/2 kg. kestane
    • 1,5 su bardağı zeytinyağı
    • 1 demet taze soğan1 demet maydanoz
    • 1 demet dereotu
    • 1 demet taze nane ya da 1 çorba kaşığı kuru nane
    • 1.5 tatlı kaşığı tuz
    • 1 paket yenibahar
    • 1/2 paket tarçın
    • 2,5 tatlı kaşığı tozşeker
    • 1 adet limon
    • 6 su bardağı su

    Tarifi:

    Lahana yapraklarını yırtmadan ayıklayıp kaynar suya atın. Pişirmeden, sarılabilecek kadar yumuşatın. Lahana yapraklarını kaynar sudan çıkarıp, sarmanın büyüklüğüne göre parçalara ayırın, soğumaya bırakın.
    Pirinci kaynar suda bir süre bekletin.

    Soğanları rendeleyin.
    Kestanelerin kabuğunu çizdikten sonra birkaç dakika kaynar suya atın. Kestaneleri bıçak ucu yardımıyla, fazla dağılmadan muntazam şekilde dış ve iç kabuklarından ayırın. Kestaneleri tavla zarı şeklinde küçültün.

    Soğan ve fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar, kavurun. Pirinci ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar çevirin. Kestane ve kuşüzümünü de ilave edin. 2 - 3 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı kaynar su ilave ederek pilavı pişirin. Suyunu çekince demlenmeye bırakın.

    Taze soğan, maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıydıktan sonra sıcak harcın üzerine koyun. Tuz, tozşeker, yenibahar ve tarçın ilave ederek, harcı sıcakken karıştırın. Yarım saat dinlenmeye bırakın. Lahana yapraklarının içlerine harç koyup sarın.

    Tencerenin dibine lahananın ayrılan damarlarını yayın, üstüne sarmaları sıralayın. Üzerine biraz daha tuz, tozşeker ve 1/2 su bardağı zeytinyağı ilave edin. Sarmaların hizasına gelinceye kadar, yaklaşık 2 su bardağı sıcak su koyun. Sarmaların üzerine bir tabak kapatın.

    Tencerenin kapağını kapatın.
    Sarmaları kaynayıncaya kadar hızlı, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, suyu çekilinceye kadar pişirin. Hafif ekşimsi lezzet isterseniz, sarmalar dizilirken aralara kabuğu alınmış limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.
    Sarmalar piştikten sonra, soğumadan tencereden çıkartılmamalıdır. Lahana sarması bir gece soğuk bir yerde bırakıldıktan sonra servis yapılırsa, daha iyi sonuç alınır.

    alıntı
#07.11.2009 20:25 0 0 0