Haftanın kültür sanat rehberi

Son güncelleme: 07.11.2009 21:22
  • Haftalık Kültür Sanat Etkinlikleri Rehberi

    Asuman Çalır'ın yazdığı, Ziya Kürküt'ün yönettiği ''Vanilyalı İlişkiler'' 7 Kasım Cumartesi Günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak. Asuman Dabak, Zuhal Yalçın, Ufuk Özkan, Romina Özipekçi ve Atila Irgılata'nın rol aldığı oyunda, günlük bir gazetede çalışırken işine son verilmiş bir yazarın işsiz geçen günlerinin ardından 900'lü hatlarda çalışmaya başlamasıyla gelişen olaylar ele alınıyor.

    Hareket Atolyesi'nin tasarlayıp sahneye koyduğu ''Ahhval'' adlı eser, 10-15 Kasım tarihleri arasında Garajistanbul'da izlenebilecek. Türkiye tarihini sivil bir perspektiften, beden dilini kullanarak yeniden yazan ve okuyan, Türkiye'de yaşanan hayatı kişisel deneyimler yoluyla yeniden kurgulayan, Türkiyeli olmanın ne olduğunu araştıran oyunda, Deniz Olgay Yamanus, Dizem Kaftan, Ece Ulutan, Gizem Soysaldı, Gülsu Aren, Kaan Yüceil, Leyla Okan, Nilgün Günsür, Özden Çetin, Sibel Günsür ve Zeynep Günsür rol alıyor.

    Memet Ali Alabora'nın rol aldığı ''Muhabir'', 11 Kasım Çarşamba Günü, Enka Oditoryumu'nda izleyiciyle buluşacak. Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran'ın sahnelediği eser, yıllardır kendi kişilikleri üzerinden derinleştirdikleri yaratım sürecini, Memet Ali Alabora'nın kimliği üzerinden derinleşerek gerçekleştirilmesini ele alıyor.

    ''Bir yüzden sevgi çıkarılabilir mi ya da bir yüze sevgi eklenebilir mi?'' konusuyla karşımıza çıkan ''Van Gogh'' adlı oyun, 5 ve 6 Kasımda Kumbaracı 50 Salon'da sahnelenecek. Hakan Gerçek'in hem yönetip hem oynadığı eseri Gordon Smith yazdı.

    KENT OYUNCULARINDAN MİZAH YÜKLÜ BİR GERİLİM: ''39 BASAMAK''

    John Buchan'nın yazdığı, Mehmet Birkiye'ın yönettiği ''39 Basamak'' adlı oyun, 11-15 Kasım tarihlerinde Kenter Tiyatrosu'nda izlenebilecek. Kent oyuncularından Hakan Gerçek, Demet Evgar, Bülent Şakrak, Okan Yalabık'ın rol aldığı eser, can sıkıntısını dağıtmak üzere bir tiyatro oyununa gitmeye karar veren Hannay'ın, o gece tiyatroda gizemli güzel Annabella'yla tanışmasıyla kendini Londra'dan İskoçya'ya uzanan komik, heyecanlı, hareketli, çılgın bir casusluk serüveninin ortasında bulmasını anlatıyor. John Buchan'ın ''39 Basamak'' adlı romanını tiyatroya uygularken mizah anlayışını öne çıkaran ve gerilim atmosferinin çevrelediği bir komedinin izini süren Patrick Barlow, geleneksel komedi anlayışının vazgeçilmez ögelerinden aksiyon, olmayacak teatral rastlantılar, yaptıkları ile yapmak istedikleri birbirine uymayan karakterlerle bin bir kalıba sokan oyuncuları bir araya getirdi.

    SADRİ ALIŞIK TİYATROSUNDAN YENİ BİR OYUN: 72. KOĞUŞ''

    Kemal Başar'ın, edebiyat dünyasının usta kalemlerinden Orhan Kemal'in unutulmaz eseri ''72. Koğuş'' adlı romanından uyarlayıp yönettiği oyun, 7 Kasımda prömiyer yapacak. Oyunda, Yavuz Bingöl (Kaptan), Kerem Alışık (Berbat), Azra Akın (Fatma), Can Kahraman (Kara), Yusuf Atala (Sölezli), Serhat Özcan (Bobi), Ayhan Anıl (Leşçi), Yıldırım Gücük (İzmirli) ve Fuat Onan (Tavukçu) rol alıyor. Müziklerini de Yavuz Bingöl'ün hazırladığı eserde, 1941 yılında Türkiye'de bir cezaevinin 72 No'lu koğuşunda çeşitli suçlardan yatan ''adem babaların'' insanlığa özlemi anlatılıyor. Sadri Alışık Tiyatrosu tarafından 2009-2010 tiyatro sezonunda sahnelenmek üzere provalarına başlanan ''72. Koğuş'' adlı oyundaki ''Kara'' karakteri ile tiyatro seyircisiyle buluşmaya hazırlanan Nihat Nikerel'in ani vefatının ardından oyuncunun anısına oynanması kararı alındı. Dekor ve kostüm Malike Başkan'a, koreografisi ise Kerem Kuraner'e ait olan oyun, hafta boyunca Atacan Sanat Merkezi'nde sahnelenecek.

    DEVLET TİYATROLARINDAN "SOKRATES'İN SON GECESİ"

    Stefan Tsanev'ın yazdığı, İsmail Bekir Ağlagül'ün çevirdiği ''Sokrates' in Son Gecesi'' 5 Kasımdan itibaren 8 Kasım Pazar gününe kadar Cevahir 1 Salonu'nda sahnelenecek. Eserde, Sokrates'in baldıran zehrini içmeye hazırlandığı son gece, gardiyanının ünlü filozofun hem son anlarına tanıklık ettiği hem de cebini doldurabildiği anlatılıyor. Sokrates'in karısının gelmesiyle başka bir noktaya taşınan gecede olaylar istenmeyen ve beklenmeyen şekilde gelişir. Artık kimin gardiyan kimin Sokrates olduğunun karıştığı oyunda, Melek Baykal, Mustafa Uğurlu ve M. Ali Kaptanlar rol alıyor.

    ŞEHİR TİYATROLARI

    Musahıpzade Celal'in yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği ''İstanbul Efendisi'' adlı eser, 11 Kasım Çarşamba günü Kağıthane Sadabad'da izleyiciyle buluşacak. Sevinç Erbulak, Ayşe Özlem Türkad, Cihan Kurtaran, Çağlar Çorumlu, Sezai Aydın, Ümit Taşdöğen, Volkan Ayhan ve Zafer Kırşa'nın rol aydığı oyunda, kendisine damat beğenen bir babanın, kızının başka birini sevdiğini öğrenmesinden sonra gelişen olaylar anlatılıyor.

    Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği ''Dinmeyen Alkışlar'' 5 Kasımdan itibaren 9 Kasım Pazartesi gününe kadar Ümraniye Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Cahide'nin, hayat hikayesinin anlatıldığı eserde, Aslı Seçkin, Aziz Sarvan, Cem Uras ve Emre Narcı oynuyor.

    Woody Allen'in yazdığı, Ragıp Yavuz'un sahnelediği ''Tekrar Çal'' adlı oyun, 5 Kasımdan itibaren 9 Kasıma kadar Haldun Taner Tiyatrosu'nda izlenebilecek. Sevinç Erbulak, Sezai Aydın, Uğur Arda Aydın ve Derya Çetinel'in rol aldığı oyun, çıkmazlarını aşmak için beyninde yaşattığı kişilerle zaaf ve korkuları ile konuşan ve kişiliğini arayan bir adamın trajikomik hikayesini anlatıyor.

    William Shakespeare'in yazdığı, Şükrü Türen'in yönettiği ''Coriolanus'' adlı eser, 11 Kasım Çarşamba günü Ümraniye Tiyatrosu'nda sahneye konulacak. Oyunda, Asrın Gurur Kuyucak, Bora Seçkin, Burcu Çoban, Caner Bilginer, Cemal Ahhan Şener, Doğan Altınel, Ece Yıldız, Ersin Umulu, Göksel Arslan, Hakan Güner ve Hale Akınlı rol alıyor.

    ÇOCUK TİYATROLARI


    Çocuk tiyatrolarında bu hafta dört farklı oyun sahnelenecek. Gökçe Delagrance'nin yazdığı, Ece Okay'ın yönettiği, ''Boya Benek'' adlı oyun, 5 ve 6 Kasımda Kağıthane Küçük Kemal Tiyatrosu'nda izleyicisiyle buluşuyor. Heykel ve resim yapmayı seven bir kızın, kaybolan kedisini ararken kimi kez resim, kimi kez müzik yaparak hikayesini anlattığı oyunda, Görkem Ece Ercan rol alıyor.
    Turgut Denizer'in hem yazıp hem yönettiği ''Büyüyünce Ne Olacaksın?'' adlı oyun, 7-8 Kasım tarihlerinde Ümraniye Tiyatrosu'nda sahneye konulacak. Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Görkem Ece Ercan Murat Mustafa Yatman, Nazan Yatgın ve Özgür Atkın'ın rol aldığı oyunda, on değişik hikayeyle hem çocukların meslek seçimleri hem de büyüklerin yönlendirmeleri mizahi bir dille ele alınıyor.
    Hakan Yavaş'ın yazıp yönettiği ''Kazuu'' adlı eser ise 7 Kasım Cumartesi günü Üsküdar Yılmazer Tiyatrosu'nda izlenilebilecek. Bir deniz kazasından kurtulan Rimi ve Şupro'nun, suda buldukları tahta parçasının üzerinde kurtulmak için çareler ararken türlü sakarlıklar yaparak hayatta kalma çabalarını anlatan eserde, Deniz Yeşil Mavi, Derya Yıldırım , Mehmet Soner Dinç, Seza Güneş ve Uskan Çelebi rol alıyor.

    SERGİLER ve MÜZİK ETKİNLİKLERİ

    Meke Sanat, ikinci sergisinde bu hafta ''keçe resimleri'' ile bir ilke imza atarak ün yapan ressam Sefer Öztürk'ü ''İçimdeki Mevsimler'' isimli sergisiyle sanatseverler ile buluşturuyor. Öztürk'ün, Anadolu'nun doğasını ve yaşamını, duygularıyla birleştirerek eserlerine yansıtmayı amaçlayan son dönem naif çalışmaları, 5 Kasımdan itibaren hafta boyunca Meke Sanat Galerisi'nde sergilenecek.
    Fazıl Say ve Patricia Kopatchinskaja, 8 Kasım Pazar günü, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda keman-piyano resitali verecek.

    Anna Sophie Daunenhauer, 6 Kasım Cuma günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahne alacak. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasının vereceği konserin şefliğini Betin Güneş yapıyor.

    Ilya Rachkovsky, Akbank Sanat Festivali kapsamında, 5 Kasımda Akbank Sanat'ta piyano resitali verecek.

    David Brown önderliğindeki ''Brazzaville in İstanbul'' grubu, ''123'', ''Kim Ki O'' ve ''Norrda'' gibi Türk ekiplerle yeniden kaydettiği şarkılarıyla bugün ve yarın Babylon'da konser verecek.

    Cazın ustalarından Hank Jones Trio, 9 Kasım Pazartesi günü İş Sanat Kültür Merkezi'nde sahne alacak.

    ''The Dizzy Gillespie All Stars'' 7 Kasım Cumartesi günü CRR Konser Salonu'nda konser verecek. James Moody'nin saksafonu, Roberta Gambarini'nin vokali, Greg Gisbert'in trompeti, John Lee'nin bası, Cyrus Chestnut'un piyanosu, Vincent Ector'un davulu ile eşlik edeceği konserde, 40'ların ve 50'lerin müzikleri olan ''A Night in Tunisia'', ''Anthropology'', ''BeBop'', ''Birks Works'' şarkıları yer alıyor.
    ''Murat Usanmaz 5'li''si, 6 Kasımda Nazım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu'nda sahne alacak. Usanmaz ve Şenol Baklacıoğlu'nun gitarı, Barkın Balık'ın obuası, Kağan Yıldız'ın kontrbası, Ediz Hafızoğlu'nun davulu ile vereceği konserde, Usanmaz'ın flamenko, latin-caz ve yaşadığımız coğrafyadan beslenen melodik ve ritmik zenginliğini müziğe yansıttığı bestelerinin yanı sıra, klasikleşmiş flamenko gitar eserlerinin de seslendirildiği renkli bir repertuvar yer alıyor.

    "ATATÜRK'Ü ANMA KONSERİ"

    Sanatseverler, bu hafta operalarda, 10 Kasım Salı akşamı saat 20.00'de gerçekleştirilecek olan ''Atatürk'ü Anma Konseri''ni, Kadıköy Süreyya Operası'nda izleyebilecek. Konserin orkestra şefliğini Serdar Yalçın, koro şefliğini Gökçen Koray yapıyor. Anlatımını Orhan Kurtuldu'nun üstlendiği operanın solistleri Nazlı Deniz Boran, Deniz E. Likos, Zafer Erdaş, Ufuk Karakoç, Hüseyin Likos, Necat Pınazoğlu ve Özlem Soydan'dan oluşuyor.

    Sulukule'nin yok olmasına karşı direnen mahalleli müzisyenlerden oluşan orkestra, 10 Kasım Salı Günü Babylon Sahnesi'nde sevenleriyle buluşacak.

    OPERA VE MÜZİKAL

    Flavio Trevisan'ın sahneye koyduğu ''La Boheme'' 7-11 Kasım tarihlerinde Kadıköy Süreyya Operası'nda sanatseverlerle buluşacak. Dört perdeden oluşan gösteride, Ayşegül Karkıner, Gülbin Kunduz, Hande Soner, Cenk Bıyık, Bülent Külekçi, Şebnem A. Usanmaz, Peyman Dorkan, Caner Akgün, Bahadır N. Coşgun, Alper Göçeri, Murat Güney, Bahadır N. Coşgun, Alper Göçeri, Colline Göktuğ Alpaşar, Gökhan Ürben, Benoit Utku Bayburt, Umut Tingür, Alp Köksal, Umut Tingür, Berk Özbek, Engin Yavuz yer alıyor.

    Johanna Spyri'nin öyküsünden Sümeray Arıman'ın sahneye uyarladığı iki perdelik çocuk müzikali ''Heidi'' 5 Kasımdan itibaren 8 Kasıma kadar Kadıköy Süreyya Operası'nda izlenebilecek. Gösteride Heidi'yi Ela Gürtekin ve Sevim Cerenoğlu, Peter'i Cengiz Arslan ve Fatih Çakmak, Rottenmeir'i Bergüzar Çelebi ve Eda Erdaş, büyük babayı Besnik Ademoğlu ve Reha Korman, Clara'yı Ümran Akpınar ve Gülgün Özyiğit, Dete Teyze'yi Nursel Dinler ve Şelale Turan, Seselman'ın Utku Bayburt, Berk Özbek ve Engin Yavuz, büyük anneyi Beril Mete Koral ve Neslişah Oral, rahibi ise Dr. Cengiz Arslan ve Yücel Özeke canlandıracak.
#07.11.2009 21:22 0 0 0