250 gram tuzlu sardalya balığı
250 gram iri siyah zeytin
1 dilim bayat ekmek içi
100 gram yer fıstığı İçi (isteyenler Antep fıstığı içi de kullanabilirler)
1 limonun suyu
1/2 bardak zeytinyağı
Tarifi:
Balık temizlenir, kılçıkları çıkarıldıktan sonra havanda dövülür. Buna makineden geçirilmiş fıstık içi, ufalanmış bayat ekmek içi, dışı zedelenmeden çekirdekleri çıkarılmış zeytinin yarısı katılır ve havanda yarım saat kadar dövülerek macun durumuna getirilir.
Karışım macun kıvamına gelince porselen bir kaseye alınır. Bir çatalla çırparak önce azar azar akıtılacak zeytinyağı bu karışıma yedirilir. Sonra çırpmaya devam ederek limon suyu azar azar dökülerek salataya yedirilir.
Salata hazır olunca önce bunun az bir kısmıyla kalan zeytinler doldurulur. Salata, bir kayık tabağa boşaltılır. Çatalla izler yapılarak üstü süslenir. Tabağın çevresine de doldurulmuş zeytinler yerleştirilerek servise hazırlanır.